Vilket klipp, TV4 – men vad sysslar SVT med egentligen?

TV4 gjorde häromdagen sitt livs klipp, när de värvade Samir Abu Eid som ny korrespondent i Mellanöstern, stationerad i Amman i Jordanien. Vilken rekrytering – men vad sysslar Sveriges Television egentligen med som släpper iväg en sådan stjärna!

Samir Abu Eid, själv palestinier med en pappa som är palestinsk motståndsman, har under fem års tid fängslat SVT:s tittare med fantastiska, insiktsfulla, närgångna och kunniga reportage och rapporter från Mellanöstern. Samir har varit SVT:s bästa mellanösternkorrespondent genom tiderna. Och denna stjärna låter SVT gå till TV4!

Samir, som själv talar flytande arabiska, har bättre förutsättningar än någon annan korrespondent att ta sig fram i det krångliga Mellanöstern. Men hans opartiskhet och saklighet har gjort att han heller inte har haft några problem att arbeta i Israel – trots att han är palestinier. I varje fall har jag aldrig hört någon kritik mot honom från det hållet.

Förmodligen var budet från TV4 så fett att Samir hade svårt att tacka nej. Jag tror också att Samir vill göra något annat än att jobba för SVT. Han motiverar själv sitt beslut att gå till konkurrentkanalen med att han kommer att kunna vidga sitt arbetsområde och göra mer varierande jobb.

Jag har numera ingen insyn i vad som händer på SVT men det är märkligt att man kringskurit Samir Abu Eids arbetsområde genom att tillsätta en särskild korrespondent i Egypten. Jag kan inte förstå varför. Samir är ju som klippt och skuren för att jobba även där – inte minst därför att det numera börjat hända saker i Egypten efter månader av nyhetstorka.

Jag kan bara gratulera TV4 och hoppas att kanalen tar väl hand om sin nye medarbetare. Samtidigt kan jag bara beklaga den förlust SVT gör. Man får hoppas att Samirs efterträdare blir minst lika kapabel. Ett villkor är dock att han eller hon måste kunna tala arabiska. Utan arabiska står man sig slätt i Mellanöstern. Engelska i all ära – det går bra i Israel – men i arabländerna är kunskaperna i engelska usla.

Min gissning är att SVT:s nye korrespondent i Mellanöstern kommer att heta Stefan Åsberg. Efter sina många år som korrespondent i USA har han de senaste åren fungerat som en utrikesjournalistikens "Mädchen fuer alles". Den rollen nöjer han sig nog inte med så länge till. Men det skulle i så fall inte bli något särskilt originellt val.