Bacon-bluffen: Bacon-brist hotar, sa livsmedelsföretagen – men köttdiskarna är översållade med bacon!

Det verkar som om vi svenska konsumenter just nu utsätts för en gigantisk livsmedelsbluff.

För en vecka sen basunerade medierna, alltifrån Sveriges Radio till kvällstidningarna och morgontidningarna, ut att Sverige har drabbats av baconbrist. Och inte vilken obetydlig brist som helst. Istället handlar det om den största baconbristen på flera decennier.

Bacon, bacon, bacon i massor
Bild: Bo Karlsson

Det var förra torsdagen, den 6 februari, som Sveriges Radios ekoredaktion slog larm om att köttdiskarna i många av landets butiker nu gapade tomma. Det fanns ingen bacon.

”Läget är kaotiskt. Jag har aldrig varit med om något liknande. Det är helt unikt.”

Så sa Majsan Pense, som är kategoriansvarig för kött vid Coop Sverige till Ekoredaktionen.

Överfyllda hyllor i baconkylen
Bild: Bo Karlsson

Sommarens grillkvällar är nu också hotade eftersom det påstås råda stor brist på griskött. Ett av de skäl som anförs till baconbristen är den torra sommaren 2018. Den svåra torkan det året gjorde att de svenska grisbönderna inte kunde köpa tillräckligt med foder till grisarna. Många grisbönder tvingades nödslakta grisar eftersom det tydligen inte fanns tillräckligt med mat.

Bacon
Bild: Elisabet Höglund

Ett annat skäl till den påstådda baconbristen är stor efterfrågan på griskött från Kina. Det har rått grispest i Kina. De kinesiska grisarna har slaktats och kineserna har vänt sig till bland annat Sverige för att få importera griskött. Svinpesten ska också ha spritt sig till Afrika.

Enligt uppgifter från Ekoredaktionen förra veckan hade många matbutiker i landet inte haft någon bacon att sälja på flera veckor, något som alltså skulle vara helt unikt. Och det kanske inte bara är Sverige som drabbas av baconbrist. Det kan bli baconbrist i hela världen!

Bacon-brist?
Bild: Bo Karlsson

Men bland Sveriges grisbönder verkar glädjen idag vara stor. För om det uppstår brist på fläskkött och framförallt på bacon så kommer köttpriserna att stiga och då får grisbönderna bättre betalt för sitt kött.

Är det här verkligen sant? Eller är nyheten om den så kallade baconbristen en fake news? Jag är övertygad om att det handlar om fake news!

Att det skulle råda baconbrist i Sverige är helt enkelt inte sant. När min man och jag de senaste dagarna har handlat just bland annat bacon så har butikernas kyldiskar med bacon varit totalt fullproppade med baconpaket. Det fanns inte ett spår av någon baconbrist. Tvärtom.

Bild: Elisabet Höglund

Vi kunde i en affär till och med köpa tre paket bacon men betala för två! Detta trots att flera medier slagit larm om att svenska folket inte ska räkna med några extrapriser på bacon i fortsättningen.

Men det är precis vad vi har fått. När min man och jag frågade butikschefen i en stor livsmedelsaffär i Haninge kommun om det råder baconbrist, så stirrade hon på oss som om vi inte var kloka.

”Baconbrist? Nähä, du. Vi har ingen baconbrist här.”

”Men det påstås ju i medierna att det råder baconbrist i Sverige”, framhärdade vi.

”Det har jag aldrig hört talas om”, svarade butikschefen och gav oss samtidigt tillstånd att fotografera de överfyllda kyldiskarna med baconpaket i hennes butik.

Bild: Elisabet Höglund

Och det är inte bara den här butikschefen som förnekar den s k baconbristen. Flera andra butiksanställda vi har talat med säger också att de aldrig har hört talas om att det skulle råda någon brist på bacon.

Vi är alltså utsatta för en bacon-bluff! Någon försöker få oss att tro att det kommer att bli brist på bacon och annat fläskkött för att därmed kunna höja priserna på fläskkött.

Att ropa ut att det kommer att bli brist på en vara är en mycket vanlig företeelse. Det gör att folk rusar till butikerna och hamstrar så mycket de kan av just denna vara av ängslan för att varan ska ta slut. Samtidigt stiger priserna i skyn.

Bacon
Bild: Elisabet Höglund

Av det intryck vi har fått från ”våra” butiker verkar det snarare handla om baconöverskott. Annars skulle väl inte butikerna sälja ut bacon till reapris? Och det konstigaste i sammanhanget är att det minsann inte rådde någon brist på julskinka i julas! Tvärtom! Det fanns gott om skinka – trots att julskinkan ju kommer från samma slags djur som också levererar bacon!!!

Ingen brist på smör och grädde
Bild: Elisabet Höglund

Vem det är som sprider ut de här uppgifterna vet jag inte. Men det måste vara personer som står grisuppfödningen och köttindustrin nära. Vi har sett sådana här krislarm tidigare. Så sent som i juli 2017 varnade mejerijätten Arla om att en omfattande brist på smör och grädde var i antågande i Europa. Priserna sköt snabbt i höjden.

”Vi har gått ut och varnat tidigare för att vi har en för liten produktion i Sverige. Nu ser vi samma fenomen i Europa. Grädden och smöret kommer helt enkelt inte att räcka till för den efterfrågan som finns”, sa Patrik Hansson, vd för Arlas svenska verksamhet, till tidningen Dagens Industri.

Ingen brist på smör och grädde
Bild: Elisabet Höglund

”På de europeiska smörbörserna har priserna gått upp dramatiskt”, sa Patrik Hansson vidare. ”Det börjar nästan bli panik, man försöker säkerställa att man får smör till hösten.”

Enligt Patrik Hansson skulle smörkrisen komma att bestå i åtminstone sex månader och kulminera någon gång under hösten.

Eftersom vi alltid använder smör hemma hos oss trodde vi dumt nog på larmet och passade på att hamstra så mycket smör vi kunde den sommaren. Men det hade vi inte alls behövt göra. Smörhyllorna i butikerna var hela tiden proppfulla med smörpaket. Och grädde rådde det ingen brist på.

Men priserna på både smör och grädde steg förstås som väntat.