Brottsfacit för september 2016: 15 mord, 44 mordförsök, 58 fall av grov misshandel , 62 fall av misshandel och 16 mordbränder

 

 

Under september månad 2016 begicks det rekordmånga våldsbrott i Sverige enligt de siffror som jag har fått fram. Under september begicks 15 mord, 44 mordförsök, 58 fall av grov misshandel,  62 fall av misshandel och 16 mordbränder.  Det blir totalt 195 våldsbrott under en enda månad.

Septembersiffran skiljer sig dramatiskt från min statistik för alla tidigare månader i år. I april begick sammanlagt 96 våldsbrott av de kategorier jag undersöker, under maj 104 våldsbrott, under juni 129 våldsbrott, under juli 135 våldsbrott, under augusti 143 våldsbrott och under september rekordmånga 195  våldsbrott. Det handlar alltså om en dramatisk ökning av våldsbrotten under det gångna halvåret.

Det är särskilt antalet fall av grov misshandel och misshandel som har ökat. Antalet mord ligger däremot ganska stilla på mellan 12 och 15 mord per månad.  Antalet mordförsök ser också ut att öka trendmässigt. Förklaringarna kan sökas dels i att antalet våldsbrott de facto ökar. Mycket talar för det, särskilt bland kriminella gäng i storstäderna, ett stort antal misshandelsbrott på asylboenden och grova våldsbrott av svenskar mot flyktingar och asylsökande.

En annan förklaring kan vara att min statistik blir alltmer finslipad. Jag täcker in fler av våldsbrotten i mina undersökningar idag än jag sannolikt gjorde under de första månaderna. Under de första månaderna det här året föll sannolikt en del grova brott bort ur min statistik och stannade kvar i det så kallade mörkertalet, medan jag är skickligare idag på att fånga in i stort sett allt som har hänt. Det betyder inte att det fortfarande inte finns ett visst mörkertal. Antalet våldsbrott kan fortfarande vara högre än vad jag har fått fram genom mina undersökningar.

Hur som helst betyder våldsstatistiken för september 2016 att det under de nio första månaderna 2016 har begåtts sammanlagt:

121 mord och 326 mordförsök

Då återstår det alltså tre månader av det här året innan vi får se det slutliga resultatet. Så här ser resultatet ut för september månad 2016, dag för dag, brott för brott:

 

1 SEPTEMBER

DRÅPFÖRSÖK I OSKARSTRÖM

Polisen i Oskarström utanför Halmstad i Halland får på torsdagskvällen ett samtal från en man som säger att han har blivit knivskuren i benet. Gärningsmannen har lämnat brottsplatsen i en grön bil. När polisen anländer till platsen möter mannen dem i dörren. Förutom skadan i benet har han även skador i ansiktet.

Polisen inleder en förundersökning om försök till dråp.

 

2 SEPTEMBER

MORDFÖRSÖK I LUND

En person avfyrar skott mot ett bostadshus i Norra Fäladen i Lund sent på fredagskvällen. Polisen larmas omedelbart till platsen och hittar ett kulhål i en ruta i ett flerfamiljshus. Polisen sätter in hundar för att söka efter gärningsmannen i området.

Norra Fäladen, Lund Foto: sv.wikpedia.org
Norra Fäladen, Lund
Foto: sv.wikpedia.org

 

Ingen person har skadats vid skottlossningen. Inte heller har någon gärningsman gripits. Polisen rubricerar händelsen som mordförsök.

 

2 SEPTEMBER

MORDFÖRSÖK I HELSINGBORG

Två män hittas skadade efter en skottlossning på Furutorpsgatan i Helsingborg på fredagskvällen. Båda förs till sjukhus för vård. Den svårast skadade mannen är 26 år, medan en 23-årig man har fått lindrigare skador. Enligt uppgift handlar det om en gängkonflikt. Den 26-årige mannen blir skjuten med tre skott, ett i ena armen, ett i bålen och det tredje i låret. Kulorna stannar inte i kroppen.

Larmet kommer in till polisen klockan 20.13 på fredagskvällen när flera personer larmar polisen efter att ha hört skottlossning. Polisen beger sig sig brottsplatsen och hittar de två skadade männen utomhus. Polisen är dock inte säker på att fyndplatsen är densamma som brottsplatsen. Det talas om att brottsplatsen ska vara en innergård.

Skottlossningen ägde rum på Furutorpsgatan i Helsingborg www.hitta.se
Skottlossningen ägde rum på Furutorpsgatan i Helsingborg
www.hitta.se

 

Polisen misstänker att de skjutna vet vem skytten är. De inblandade är välkända av polisen sen tidigare. De skottskadade männen är inte särskilt samarbetsvilliga med polisen. Polisen rubricerar händelsen som mord-alternativt dråpförsök.

Den skjutne 26-åringen skriver ut sig från sjukhuset på eget initiativ och polisen vet inte vart mannen har tagit vägen.

 

2 SEPTEMBER

MORD PÅ FRÖLUNDA TORG I GÖTEBORG

En man skjuts till döds på en parkeringsplats vid Frölunda torg i Göteborg. Mannen sitter i en bil när han blir ihjälskjuten med flera skott, bland annat i huvudet. Han avlider omedelbart. Enligt polisen har ett antal personer lämnat platsen i bil i okänd riktning.

Det är på en parkeringsplats vid Frölunda torg i västra Göteborg som en kriminella man blir avrättad när han sitter i sin bil. Foto: goteborg.se
Det är på en parkeringsplats vid Frölunda torg i västra Göteborg som en kriminella man blir avrättad när han sitter i sin bil. Foto: goteborg.se

 

Larmet om skottlossningen kommer i till polisen kvart över nio på fredagskvällen. Vittnen berättar att ett tiotal skott ska ha avlossats. Ett vittne hävdar att han hört mellan femton och tjugo skott och att det låtit som om skotten avlossats från ett automatvapen. Vittnet ser också att den mördades svarta bil är sönderpepprad av kulor.

Den mördades bil tas i beslag och en person som befinner sig bredvid bilen tas in för förhör men är inte misstänkt för något brott. Ännu en bil tas i beslag.

Polisen spärrar av hela området och omdirigerar trafiken samt inleder en förundersökning om mord. Eftersom den mördade mannen inte är identifierad ber polisen allmänheten om hjälp med tips och information.

Polisen misstänker att mordet är kopplat till en gänguppgörelse. Dagen därpå, den 3 september, framkommer det att mordoffret på Frölunda torg är en känd kriminell person som tidigare utsatts för mordförsök. Den döde ska ha varit medlem i ett kriminellt gäng.

 

3 SEPTEMBER

MISSHANDEL PÅ INTERNATSKOLA I SIGTUNA

En elev på internatskolan i Sigtuna förs under helgen i ambulans till sjukhus sedan han utsatts för pennalism och blivit misshandlad av sina skolkamrater. Misshandeln består av s k pungslag. I det här fallet blir misshandeln så allvarlig att eleven måste föras till sjukhus.

En elev utsattes för misshandel av andra elever vid Sigtunas internatskola. Foto: sshl.se (Sigtunaskolans Humanistiska Läroverk(
En elev utsattes för misshandel av andra elever vid Sigtunas internatskola.
Foto: sshl.se (Sigtunaskolans Humanistiska Läroverk(

 

Enligt polisen förekommer det en ”lek” på skolan där pojkarna slår varandra i skrevet. Eleven på Sigtuna får allvarliga skador på testiklarna.

 

3 SEPTEMBER

GROV MISSHANDEL MOT POLIS I SÖDERTÄLJE

En 17-åring i Södertälje grips misstänkt för våldsamt upplopp. Flera polispatruller skickas till Bragevägen vid Brunnsängs centrum i Södertälje sen de fått larm om att ungdomar kastar smällare och skjuter med fyrverkeripjäser mot bilar. Ungdomarna ha byggt upp hinder av bildäck så att bilarna tvingas kryssa mellan däcken.

Det är här på Bragevägen vid Brunnsängs centrum i Södertälje som ungdomar kastar smällare och skjuter med fyrverkeripjäser. Foto: hitta.se
Det är här på Bragevägen vid Brunnsängs centrum i Södertälje som ungdomar kastar smällare och skjuter med fyrverkeripjäser. Foto: hitta.se

 

När polisen kommer till platsen kastar ungdomarna sten mot polisbilarna och en polis får föras till sjukhus med glassplitter i ögat.

Trakasserierna pågår i ungefär en timma. I samband med sammandrabbningarna mellan ungdomarna noteras flera fall av skadegörelse.

En person grips misstänkt för våldsamt upplopp och en anmälan om grov misshandel av polis görs upp.

 

3 SEPTEMBER

GROV MISSHANDEL I GÖTEBORG

Två män attackeras av en knivman i centrala Göteborg under fredagsnatten. En av männen måste föras i ambulans till sjukhus efter att ha fått skärskador i ansiktet och huvudet. Händelsen inträffar strax efter klockan fyra på natten.

Fyrtio minuter senare griper ordningsvakter en knivbeväpnad man vid Korsvägen sen denne har gjort utfall mot flera personer och försökt knivskära dem. Mannen har också sprayat flera personer med pepparspray eller tårgas.

Polis tillkallas och polisen griper mannen. Polisen upprättar en anmälan om grov misshandel. Polisen misstänker att det är samme man som tidigare under natten knivskurit två personer i centrala Göteborg.

 

3 SEPTEMBER

MISSHANDEL I ÅSELE

Natten till lördagen misstänks två tonårspojkar på moped ha angripits och misshandlats av en äldre man i Åsele i Västerbotten. Mannen vrider om armen på en av pojkarna och tar ett strypgrepp på den andre och tvingar ner honom på marken.

En äldre man misshandlas här i Åsele. Foto: asele.nu
En äldre man misshandlar två tonårspojkar här i Åsele. Foto: asele.nu

 

Larmet kommer in till polisen strax efter klockan ett på natten till lördagen. Det är pojkarna, 15 resp. 17 år gamla, som själva larmar polisen.

Pojkarna åker på sina mopeder när en bil kör ikapp dem och stoppar dem. Ur bilen rusar den äldre mannen och angriper pojkarna. Polisen upprättar en anmälan om misshandel.

 

3 SEPTEMBER

MISSHANDEL OCH RÅN I UPPLANDS-VÄSBY

En kvinna i 70-årsåldern rånas och misshandlas av tre ungdomar på lördagskvällen. Ungdomarna brottar ner kvinnan och skär henne i båda händerna. Hon får också en kniv mot sin hals. Sedan försvinner ungdomarna med en del av hennes tillhörigheter.

Polisbil foto: polisen.se
Polisbil
foto: polisen.se

 

Larmet kommer in till polisen klockan 19.21 på lördagskvällen om att en kvinna i Upplands-Väsby rånats av tre män. Männen ringer på hennes dörr, brottar ner henne och knivskär henne. Samtidigt håller de en kniv mot hennes hals.

Efter rånet kontaktar den chockade kvinnan sin granne och larmar polisen. Hon förs chockad till sjukhus. Enligt kvinnan är ungdomarna yngre än 20 år och mörkklädda med huvjackor. Händelsen rubriceras som misshandel och rån, alternativt grovt rån.

 

4 SEPTEMBER

MORDBRAND PÅ FLYKTINGBOENDE I MARIESTAD

En fastighet i Mariestad utsätts under natten till den 4 september för ett brandattentat. Huset är tänkt att användas som flyktingförläggning. Huset, som befinner sig i slutskedet av en renovering, blir i stort sett helt utbränt.

Branden upptäcks genom att rök sipprar ut från taket. Inga personer befinner sig i fastigheten. Polisen misstänker att någon med avsikt tänt på huset och en förundersökning om mordbrand inleds.

 

4 SEPTEMBER

MORDFÖRSÖK I GÖTEBORG

På söndagsmorgonen startar en omfattande skottlossning i stadsdelen Angered i Göteborg. En adress i området beskjuts med inte mindre än 14 skott. På den adress där skottlossningen äger rum befinner sig en person som vid upprepade tillfällen har legat i konflikt med den man som på fredagskvällen sköts till döds på Frölunda torg.

Angereds centrum i östra Göteborg Foto: wikimedia.org
Angereds centrum i östra Göteborg
Foto: wikimedia.org

 

Enligt uppgift finns det alltså en koppling mellan mordet på Frölunda torg och söndagens skjutning i Angered. Polisen söker utan resultat igenom alla sjukhus i Göteborg för att hitta en eventuellt skadad person. Polisen har heller inte gripit den person som avlossade de fjorton skotten i Angered.

Under natten till söndag söker en skottskadad man vård på Sahlgrenska sjukhuset, där han opereras. Mannen är skjuten i benet och uppger för polisen att skjutningen skett på Andra Långgatan i Göteborg. I övrigt vill han inte samarbeta med polisen.

 

4 SEPTEMBER

GROV MORDBRAND I KRISTIANSTAD

En häftig brand härjar på söndagen på restaurang Bånken i centrala Kristianstad. Personal från fyra brandkårer bekämpar elden. Polisen griper en man i 35-årsåldern misstänkt för mordbrand.

Restaurang Bånken i Kristianstad brändes ner i början av september Foto: www2.kritianstad.se
Restaurang Bånken i Kristianstad brändes ner i början av september
Foto: www2.kritianstad.se

 

Enligt vittnesuppgifter har mannen efter det att branden brutit ut uppträtt hotfullt utomhus i Kristianstad, talat om restaurangen i aggressiva ordalag och sagt att ”det var han som gjorde det”.

Skadorna från branden på restaurangen blir mycket omfattande. Polisen inleder en förundersökning om grov mordbrand.

 

4 SEPTEMBER

MORD I BORÅS

En ung man hittas död i en lägenhet i centrala Borås på söndagsförmiddagen. I lägenheten finns ytterligare fyra andra personer. Polisen anhåller en av dem misstänkt för vållande till annans död.

Centrala Borås från Stadsparken Foto: Wikimedia.commons
Centrala Borås från Stadsparken
Foto: Wikimedia.commons

 

Polis och ambulans larmas till lägenhet strax efter klockan tio på söndagen. Larmet gäller en ung man som drabbats av hjärtstopp. Mannen är död när polisen kommer till platsen. Enligt polisen har narkotika funnits med i bilden.

 

5 SEPTEMBER

GROV MISSHANDEL I STOCKHOLM

Under natten till måndagen skjuts en man i benet i stadsdelen Solberga i Stockholm. Polisen rubricerar händelsen som synnerligen grov misshandel. Mannen berättar själv för polisen att han hade ingripit i samband med ett bråk och att han sedan märkte att han hade blivit skjuten.

Larmet kommer in strax före midnatt sen flera personer ringt till polisen efter att ha hört skottlossning. Den skjutne mannen är vid medvetande när han förs till sjukhus. Eftersom kulan har gått rakt igenom mannens ben bedöms han inledningsvis som mycket allvarligt skadad.

Enligt vittnesuppgifter står tre män vid en bil och äter. Då kommer två andra män fram och börjar skjuta flera skott med pistol. Det är då den skadade mannen blir skjuten i benet. Polisens brottsrubricering är grov misshandel alternativt synnerligen grov misshandel.

 

5 SEPTEMBER

MISSHANDEL I LINDESBERG

En 24-årig man misshandlar under söndagskvällen en läkare på Lindesbergs lasarett. Det är när 24-åringen ska undersökas som han hotar och misshandlar läkaren.

Lindesbergs lasarett foto: regionorebrolan.se
Lindesbergs lasarett
foto: regionorebrolan.se

 

Mannen grips på lasarettet av polis. Mannen har inte gått att förhöra eftersom han är kraftigt påverkad. Brottet rubriceras som misshandel.

 

5 SEPTEMBER

MORDFÖRSÖK I GÖTEBORG

En explosion inträffar under natten intill en lägenhetsbalkong i Biskopsgården. Polisen rubricerar händelsen som mordförsök. Explosionen sker exakt två veckor efter det att en handgranat kastats in i en annan lägenhet i Biskopsgården och dödat 8-årige Yuusuf Warsame.

När polisen åker till explosionsplatsen under natten hittar man inga tecken på att en explosion har inträffat. Men när en fastighetsskötare senare sopar upp glassplitter nedanför några balkonger upptäcker han att fönsterrutan till en av lägenheterna är krossad.

Ingen person kommer till skada i samband med explosionen. Polisen inleder förundersökning om mordförsök.

 

5 SEPTEMBER

GROV MISSHANDEL OCH GROVT RÅN I KISTA

Två yngre män iförda skidmasker rånar en livsmedelsbutik i ett bostadsområde i Kista strax efter klocka 10 på förmiddagen. När ägaren till butiken springer efter männen för att ta tillbaka sina stulna varor skär de honom i halsen med en kniv. Vittnen uppfattar att butiksägaren håller på att förblöda.

Kista norr om Stockholm Foto: smartsthlm.stockholm.se
Kista norr om Stockholm
Foto: smartsthlm.stockholm.se

 

Cirka kvart i elva samma dag griper polisen två personer i närheten misstänkta för rånet och knivskärningen. Männen är i övre tonåren.

 

5 SEPTEMBER

MISSHANDEL I MALMÖ

Ett bråk mellan två pojkar urartar och slutar med att en 16-åring slås till marken. Misshandeln äger rum på Karlsrovägen i Höllviken utanför Malmö vid kvart i ett-tiden natten mot söndag. Två pojkar, 16 och 17 år gamla, börjar bråka. 16-åringen blir nedslagen till marken medan 17-åringen försvinner från platsen.

16-åringen förs till sjukhus men ska inte vara allvarligt skadad.

 

7 SEPTEMBER

GROV MISSHANDEL I TUMBA

En man skjuts i benet i Tumba söder om Stockholm. Skjutningen sker vid 22-tiden på onsdagskvällen. Mannen förs till sjukhus men hans skador bedöms inte som livshotande.

Enligt polisen är mannen inte särskilt intresserad av att prata med polisen, som rubricerar händelsen som synnerligen grov misshandel. Ingen misstänkt har gripits.

 

7 SEPTEMBER

MORDFÖRSÖK I UDDEVALLA

En 30-årig man blir knivskuren i magen i Uddevalla den gångna natten. Larmet om knivskärningen kommer in till polisen vid halv två-tiden på natten till onsdagen. Händelsen äger rum i ett bostadsområde i norra Uddevalla. Det är den knivskurne mannen själv som slår larm om misshandeln.

Uddevalla sjukhus Bild: uddevalla.se
Uddevalla sjukhus, dit mannen förs
Bild: uddevalla.se

 

30-åringen förs till sjukhus för vård. Han är allvarligt skadad och har en blödning i magen. Polisen känner till mannens identitet men har inte kunnat förhöra honom eftersom mannen inte har varit samarbetsvillig.

Ingen gärningsman är gripen för brottet och polisen upprättar en anmälan om grov misshandel alternativt mordförsök.

 

8 SEPTEMBER

GROV MISSHANDEL PÅ SKOLA I BORÅS

En 14-årig pojke blir på torsdagen knivhuggen vid Bodaskolan i Borås. Pojken, som blivit knivhuggen i ena benet, förs omedelbart till sjukhus och en intensiv polisjakt startar på gärningsmannen. En jämnårig pojke grips efter några timmar misstänkt för knivskärningen.

Bodaskolan i Borås Bild: boras.se
Bodaskolan i Borås
Bild: boras.se

 

14-åringen blir knivhuggen i en skogsdunge i närheten av skolområdet. Det är ovanligt lätt för polisen att hitta gärningsmannen eftersom polis är på plats på skolan redan sedan morgonen för ett inplanerat möte med skolans rektor. Polisen har då redan fått information om vem den misstänkte gärningsmannen är. Enligt uppgift är gärningsmannen inte elev på Bodaskolan.

Polisen rubricerar händelsen som grov misshandel.

 

8 SEPTEMBER

NY MORDBRAND I KRISTIANSTAD – SAMME GÄRNINGSMAN

Den 35-årige man som satte eld på restaurang Bånken i Kristianstad för några dagar, sen släpps under gårdagen, den 7 september.

Räddningstjänsten i Kristianstad klar för utryckning Bild: kristianstad.se
Räddningstjänsten i Kristianstad klar för utryckning
Bild: kristianstad.se

 

Men när mannen väl är släppt av polisen försöker han anlägga en ny mordbrand, denna gång i restaurang Mekong i Kristianstad, bara ett stenkast från den förra brottsplatsen. Han är i färd med att tända eld på restaurangen tas när han tas på bar gärning av restaurangägaren själv. När denne kommer till restaurangen befinner sig 35-åringen där. Enligt restaurangägaren är dörren krossad med en stolpe på uteserveringen. När den misstänkte pyromanen upptäcker ägaren tar han tag i en dörrskena som har lossnat och går till angrepp mot ägaren och hotar denne.

35-åringen har då redan satt fyr på ett papper inne i restaurangen men elden lyckas aldrig sprida sig.

 

8 SEPTEMBER

MORD UTANFÖR BODEN

En 47-årig man hittas natten till onsdagen mördad på en väg några mil utanför Boden. Polis larmas till byn Valvträsk och finner den döde 47-åringen. Polisen misstänker omedelbart att han har blivit mördad. Mannen hittas på en ödslig väg bredvid två bilar.

Byn Valvträsk utanför Boden Foto: boden.se
Byn Valvträsk utanför Boden
Foto: boden.se

 

En 35-årig man och en 48-årig kvinna grips på plats. Båda är hemmahörande i Norrbotten och är nu anhållna skäligen misstänkta för mord.

Enligt tidningsuppgifter kan mordet i Boden ha kopplingar till en trafikolycka utanför Råneå två veckor tidigare då en 20-årig kvinna omkommer. Mordet på 47-åringen kan enligt dessa uppgifter vara en hämnd för dödsolyckan.

I dödsbilen färdades förutom den 20-åriga kvinnan, som omkom, även de två personer som nu sitter anhållna skäligen misstänkta för mordet utanför Boden, vilket är den lägre misstankegraden. Båda personerna skadades allvarligt vid trafikolyckan.

Dagen därpå, den 9 september, släpps mannen och kvinnan. Polisen fortsätter förundersökningen och inväntar slutliga analyser och resultat från den rättsmedicinska undersökningen.

 

8 SEPTEMBER

MISSHANDEL OCH SEXUELLT OFREDANDE I AVESTA

På onsdagsförmiddagen blir en kvinna utsatt för sexuellt ofredande i ett skogsparti i närheten av riksväg 70 i Avesta. Men natten mot torsdagen hittas ännu en blodig och svårt skadad kvinna i närheten av samma plats. Polisen utesluter inte att de två brotten kan ha samma gärningsman.

Polisen vet inte när kvinnan kan ha misshandlats eller hur länge hon har legat på platsen innan hon hittas. Kvinnan förs i ilfart till sjukhus med svåra skador.

Dalahästen i Avesta Bild: avesta.se
Dalahästen i Avesta
Bild: avesta.se

 

Polisen spärrar av det område mellan Skogsboavfarten och Dalahästen i Avesta, där både det sexuella ofredandet och misshandeln misstänks ha ägt rum. Polisen vädjar också om hjälp från allmänheten för att kunna hitta gärningsmannen. Det enda signalement som finns på honom är att han burit svarta solglasögon.

 

8 SEPTEMBER

GROV MISSHANDEL PÅ MALMÖSKOLA

Tre män grips efter ett bråk utanför Cybergymnasiet i Malmö. Samtidigt förs en man till sjukhus med ambulans efter att ha blivit grovt misshandlad med kniv.

Cybergymnasiet i Malmö - platsen för en knivattack Bild: hitta.se
Cybergymnasiet i Malmö –
platsen för en knivattack. Bild: hitta.se

 

Knivattacken sker innanför entrédörrarna till Cybergymnasiet men inte på själva skolområdet. Varken gärningsmännen eller offret är elever på skolan.

Enligt vittnen är det tre män som ger sig på en fjärde man. För att ta skydd rusar offret in på skolan men kommer bara till själva entrén. Polisen kommer snabbt till platsen och griper tre män misstänkta för grov misshandel. Polisen söker även en fjärde person, kanske fler.

 

9 SEPTEMBER

MORDFÖRSÖK I MALMÖ

En lägenhet i Malmö blir beskjuten vid halv tolv-tiden på torsdagskvällen. Lägenheten ligger på Östra Farmvägen i Malmö. Flera personer ringer in och berättar att de har hört flera höga smällar. Polisen skickar ut flera patruller som på plats får uppgifterna om skottlossning bekräftade.

Östra Farmvägen i Malmö, där en lägenhet beskjuts Bild: hitta.se
Östra Farmvägen i Malmö, där en lägenhet beskjuts
Bild: hitta.se

 

Polisen har också gjort flera fynd på platsen som bekräftar att skottlossning skett. Minst en balkong har blivit beskjuten och skottskadad. Däremot förefaller inte någon människa ha skadats. I den beskjutna lägenheter bor flera personer men enligt polisen ska det inte ha funnits någon hotbild mot dessa.

Polisen inleder en förundersökning om mordförsök. Ännu på fredagsmorgonen finns det ingen gripen eller misstänkt för skjutningen men enligt vittnesuppgifter ska en person ha setts springa till en väntande bil efter skottlossningen. Bilen lämnar platsen i hög hastighet.

 

9 SEPTEMBER

MISSHANDEL VID SKOLA I BORÅS

En 14-årig flicka angrips med ett vasst föremål av en okänd man vid en skola i Borås. Polisen söker efter mannen i området. Mannen ska redan tidigare ha ofredat flickan.

Klockan är 08.28 på fredagsmorgonen när polisen får in ett larm om en misshandel i närheten av en skola i Borås. En 14-årig flicka uppger att hon har blivit skuren med ett vasst föremål i armen av en man. Flera polispatruller skickas till skolan. Det är oklart vad för slags stickvapen flickan har skurits med men det ska inte handla om någon kniv.

Enligt polisen har den 14-åriga flickan polisanmält att hon för flera månade sen ofredats av samme man som är mellan 35 och 40 år gammal. Flickan säger sig inte veta vem mannen är.

 

9 SEPTEMBER

MORDFÖRSÖK I SKÄRHOLMEN I STOCKHOLM

På fredagskvällen kommer det in larm till polisen om skottlossning i Skärholmen i södra Stockholm. Någon skadad person hittas inte men polisen inleder ändå en förundersökning om mordförsök.

Flera personer vittnar om att de på fredagskvällen har hört ljud som påminner om skottlossning i närheten av tunnelbanestationen i Skärholmen. Flera personer har också setts springa i riktning mot Vårberg och Äspholmsvägen i samband med smällarna.

Skärholmens centrum Bild: skhlm.se
Skärholmens centrum  Bild: skhlm.se

 

Strax före klockan åtta på kvällen rycker polisen ut till platsen och spärrar av ett område. På platsen hittar polisen tomhylsor, något som vittnar om att skottlossning har ägt rum.

 

9 SEPTEMBER

MORDFÖRSÖK I GÖTEBORG

En blodig man i 30-årsåldern hittas vid halv tio-tiden på fredagskvällen på en gata i Bergsjön i Göteborg. Enligt polisen har mannen blivit stucken med ett vasst föremål. Två män har tagits in till förhör hos polisen. Mannen körs i ambulans till Sahlgrenska universitetssjukhuset.

Stadsdelen Bergsjön i östra Göteborg där en man blev knivskuren Bild: en.wikipedia.org
Stadsdelen Bergsjön i östra Göteborg där en man blev knivskuren
Bild: en.wikipedia.org

 

Drygt en timma efter det att polisen larmades är det fortfarande oklart vad som hänt mannen. Polisen vet heller inte på vilken plats mannen har misshandlats. Några timmar senare klarnar bilden. Mannen skadas i samband med ett bråk i en lägenhet i Bergsjön. I lägenheten befinner sig en man och en kvinna, som polisen hämtar in för förhör.

Polisen inleder en förundersökning om mordförsök. Under natten till lördagen anhåller polisen en kvinna misstänkt för mordförsöket.

 

9 SEPTEMBER

MORDFÖRSÖK I RÖDEBY, KARLSKONA

En 31-årig kvinna från Rödeby i Karlskrona kommun i Blekinge knivskär sin make under natten till onsdagen. Kvinnan häktas några dagar senare för mordförsök.

Skolan i Rödeby utanför Karlskrona Bild: karlskrona.se
Skolan i Rödeby utanför Karlskrona. Bild: karlskrona.se

 

Mannen är svårt men inte livshotande skadad. Den 31-åriga kvinnan grips i parets gemensamma lägenhet och på fredagen häktas hon på sannolika skäl misstänkt för mordförsök på sin make. Kvinnan nekar till brott.

 

10 SEPTEMBER

GROV MISSHANDEL I ÖREBRO

En vårdare som arbetar på ett boende för personer med olika funktionsnedsättningar får ett öga utpetat av en patient under ett arbetspass. Vårdaren förs till sjukhus i ambulans.

Den person som har utfört misshandeln, en autistisk kvinna i 20-årsåldern, omhändertas enligt lagen om psykisk tvångsvård och förs ill psykakuten.

Polisen betecknar händelsen som grov misshandel.

 

10 SEPTEMBER

MORD I SUNDSVALL

En man hittas på lördagsmorgonen död utanför livsmedelsbutiken Willys i ett stort industriområde i Sundsvall. Enligt uppgift rör det sig om ett mycket grovt våldsbrott. Ett vittne berättar för polisen att det finns mycket blod på mordplatsen.

Mannen som är i 40-årsåldern är hemmahörande i länet. Anhöriga underrättas och polisen inleder en förundersökning om mord.

 

10 SEPTEMBER

FEM FALL AV GROV MISSHANDEL I STENUNGSUND

Fem personer, tre män och två kvinnor, misshandlas brutalt av ett stort maskerat gäng i Stenungsund under lördagskvällen. Gänget har beväpnat sig med påkar. Tre personer skadas så svårt att de måste föras till sjukhus.

Stenungsund. Här misshandlas fem personer den 10 september 2016 Bild: stenungsund.se
Stenungsund. Här misshandlas fem personer den 10 september 2016
Bild: stenungsund.se

 

Larmet kommer in till polisen vid åttatiden på lördagskvällen. Totalt fem personer har hänsynslöst misshandlats av det maskerade gänget. Enligt polisen var misshandeln helt oprovocerad. Det maskerade gänget bestod av 10-12 personer och försökte provocera fram ett bråk.

Gärningsmännen var antingen maskerade med näsdukar uppdragna över ansiktet eller svarta luvor där hål hade klippts ut för ögonen. De var utrustade med påkar men de misshandlade också offren med slag och sparkar. Mycket tyder på att det har handlat om ett bråk mellan två gäng.

Polisen har ännu inga spår efter gärningsmännen men inleder till att börja med en förundersökning om grov misshandel, en brottsrubricering som kan ändras till mordförsök.

Senare går polisen ut med uppgiften att man vet vilka gärningsmännen är. Flera av dem är sen tidigare kända av polisen men även flera av de drabbade offren har tidigare också haft med polisen att göra. Detta tyder enligt polisen på att det handlar om två rivaliserande gäng som drabbar samman.

 

10 SEPTEMBER

BARNAMORD I KRISTIANSTAD

Ett fyra veckor gammalt spädbarn avlider under lördagskvällen på ett sjukhus i Lund. Den lilla flickan kommer in till universitetssjukhuset med så svåra skador att hon senare avlider. En stund senare griper polisen en man och en kvinna som skyldiga till den lilla flickans död. Åtminstone en av personerna är förälder till barnet.

Det är personal på sjukhuset som larmar polisen om det döda spädbarnet och polisen inleder en förundersökning om mord. De två misstänkta är hemmahörande i Kristianstad. De anhålls under natten till söndagen.

Den fyra månader gamla flickan fördes först svårt skadad till Centralsjukhuset i Kristianstad ... Foto: skane.se
Den fyra månader gamla flickan fördes först svårt skadad till Centralsjukhuset i Kristianstad …
Foto: skane.se

 

... men avled här på Universitetssjukhuset i Lund Foto: commons.wikimedia.org
… men avled senare här på Skånes universitetssjukhus i Lund
Foto: commons.wikimedia.org

 

Den fyra veckor gamla flickan kommer redan under fredagen in till centralsjukhuset i Kristianstad men remitteras därifrån till Skånes universitetssjukhus i Lund.

Polisen är förtegen om mordet men tekniker har startat en utredning om den lilla flickans sista tid i livet. Flickans mamma har själv skrivit på Facebook om den dramatiska händelsen när barnet förs iväg till sjukhuset. I fb-inlägget skriver hon hur babyn under fredagen slutar andas och hjärtat slutar slå. På sjukhuset i Lund ligger flickan i respirator i över ett dygn innan hon till slut avlider.

Kvinnan ska under förhör ha gjort vissa medgivanden om att hon har skadat barnet. Det mordmisstänkta paret är enligt polisen ”av yngre ålder, dock över 18 år”.

Senare misstänker åklagaren att föräldrarna väntat i två dygn med att ta barnet till sjukhus trots att barnet har haft livshotande skador. Då är det redan för sent att rädda flickans liv.

Det är i början av augusti som det 20-åriga paret får sitt första barn. Någon gång under onsdagen den 7 september, alltså tre dagar innan barnet avlider, händer något, antingen hemma i bostaden eller i närheten av bostaden, som gör att barnet får dödliga skador.

 

11 SEPTEMBER

ETT FALL AV GROV MISSHANDEL OCH FYRA FALL AV MISSHANDEL I NÄSSJÖ

På en s k insparksfest med 500 deltagare i Nässjö uppstår kalabalik och flera personer misshandlas svårt. En 17-årig flicka misshandlar en kvinnlig polis så svårt att polisen måste föras till sjukhus. Misshandeln sker när den kvinnliga polisen ska avvisa flickan. Då blir hon så aggressiv att hon slår polisen med flera knytnävsslag i ansiktet. Polisen blir blåslagen och skadas i ena ögat. Hon har tillfälligt tagits ur tjänst.

Insparksfesten hålls i en festlokal i Almenäsområdet i Nässjö. Klockan halv åtta på kvällen får polisen samtal om bråk och kalabalik på festen. Utöver den kvinnliga polisen är fyra personer skadade. Flera av dem har fått klämskador. En ung man får en flaska i huvudet och måste föras till sjukhus, ett brott som polisen betecknar som grov misshandel.

Trots att den 17-åriga flickan misshandlat en polis blir hon inte anhållen utan släpps omedelbart. Visserligen är hon fortfarande misstänkt för brott men får enligt polisen gå fri eftersom hon är så ung och dessutom har fast bostad.

 

11 SEPTEMBERG

MORDFÖRSÖK I SUNDBYBERG

Ett mordförsök skadad om området Rissne i Sundbyberg Bild: sundbyberg.se
Ett mordförsök skadad om området Rissne i Sundbyberg
Bild: sundbyberg.se

 

En man blir skjuten med flera skott i huvudet i Rissne i Sundbyberg nordväst om Stockholm. Mannen befinner sig utomhus när han blir skjuten. Han förs till sjukhus med allvarliga men inte livshotande skador. Polisen utreder händelsen som mordförsök alternativt försökt till dråp.

Gärningsmannen är okänd för polisen. Samtidigt är offret inte särskilt samarbetsvilligt.

Händelsen inträffar strax efter klockan elva på lördagskvällen. Polisen talar med vittnen på plats men ingen person är gripen.

 

11 SEPTEMBER

TVÅ FALL AV GROV MISSHANDEL OCH TVÅ FALL AV MISSHANDEL I SÖDERTÄLJE

Ett stort slagsmål bryter ut på en bar på Kaplansgatan i Södertälje. Flera personer blir så svårt skadade att de måste föras till sjukhus. Slagsmålet börjar inne på baren och fortsätter sedan ute på gatan. Flera personer är inblandade.

Kaplansgatan i Södertälje. På den här gatan begick flera fall av grov misshandel. Bild: hitta.se
Kaplansgatan i Södertälje. På den här gatan begick flera fall av grov misshandel.
Bild: hitta.se

 

Polisen får larm om bråket vid kvart i ett-tiden på natten till söndagen. Polisen har inte frihetsberövat någon i det här skedet men huvudgärningsmannen är identifierad. Polisen rubricerar händelsen som grov misshandel i två fall och misshandel i två fall.

 

11 SEPTEMBER

MORDFÖRSÖK I SOLLENTUNA

En person skadas i samband med en skottlossning i Sollentuna norr om Stockholm. Larmet om skottlossningen kommer in till polisen vid 21-tiden på söndagskvällen. Flera personer larmar polisen. Enligt polisen finns det tecken som tyder på att någon person har skadats men polisen har ännu inte hittat den personen.

Polisen har påträffat patronhylsor och blod på brottsplatsen men har varken hittat brottsoffer eller gärningsmän. Polisen inleder en förundersökning om mordförsök och vapenbrott.

 

11 SEPTEMBER

MORDFÖRSÖK I HUSBY

Det är inte bara i Sollentuna som det skjuts den här kvällen. Bara en halvtimma efter mordförsöket i Sollentuna får polisen in larm om att skottlossning även har hörts i Husby några kilometer därifrån. Där har polisen också påträffat tomhylsor från ett vapen.

Däremot har polisen inte hittat något brottsoffer och heller ingen gärningsman. Enligt polisen finns det sannolikt inget samband mellan skjutningarna i Sollentuna och Husby.

 

12 SEPTEMBER

MORDFÖRSÖK I VÄSTERÅS

En 17-årig pojke knivskärs i Västerås. Polisen jagar tre misstänkta gärningsmän.

Munkgatan i Västerås. Här begicks ett mordförsök på en 17-årig pojke. Bild: hitta.se
Munkgatan i Västerås. Här begicks ett mordförsök på en 17-årig pojke.
Bild: hitta.se

 

Det är vid kvart i tre-tiden på måndagen som polis larmas till ett bråk på Munkgatan i Västerås. Ett vittne uppger att flera personer har setts springa från platsen. Strax efteråt springer en knivskuren man in på Västerås centralstation och ber om hjälp.

Polis och ambulans tillkallas och den skadade pojken förs till akuten. Hans skador är svåra men inte livshotande. Polisen inleder en förundersökning om mordförsök alternativt försök till dråp och påbörjar jakten på tre misstänkta gärningsmän. Dessa ska vara i samma ålder som offret.

 

12 SEPTEMBER

MORDFÖRSÖK I MALMÖ

En man i 20-årsåldern skadas allvarligt i samband med en skottlossning på Holma i Malmö. 20-åringen förs till sjukhus och polisen griper en person misstänkt för mordförsök.

Här på Hyacintgatan i Malmö utsätts en 20-årig man för mordförsök. Foto: kartor.eniro.se
Här på Hyacintgatan i Malmö utsätts en 20-årig man för mordförsök. Foto: kartor.eniro.se

 

Skottlossningen inträffar klockan 18.23 på Hyacintgatan i Malmö, bara 800 meter från Swedbank stadion där fotbollsmatchen mellan Malmö FF och IFK Göteborg ska starta en halvtimma senare. Då är polis och ambulans redan på plats – men inte på grund av skottlossningen utan alltså av en helt annan anledning.

Strax efter klockan 19.00 griper polisen en man och för bort honom i polisbil. Polisen inleder en förundersökning om mordförsök.

 

12 SEPTEMBER

MORD I ÖSTERSUND

En 68-årig man hittas död i en bostad i Östersund. Polisen inleder en förundersökning om mord alternativt dråp.

Det är vid 17-tiden på måndagseftermiddagen som en 68-årig man påträffas död i sin bostad. Det är en bekant till mannen som gör upptäckten. Den döde mannen är inte känd av polisen sen tidigare. Polisen har heller inte kunnat knyta någon misstänkt till brottet.

 

12 SEPTEMBER

MORDFÖRSÖK I GÖTEBORG

En man i 20-årsåldern blir skjuten i Göteborg. Han hittas blödande på brottsplatsen och körs omedelbart till akuten. Mannen har enligt polisen själv sagt att han har blivit skjuten. Polisen inleder en förundersökning om mordförsök.

Det är vid halv fem-tiden på måndagseftermiddagen som polisen larmas till en adress och hittar den blödande mannen utanför. Enligt polisen talar det mesta för att den plats där mannen hittas också är brottsplatsen. Hans tillstånd är allvarligt men stabilt.

Polisen har ännu ingen misstänkt för mordförsöket.

 

12 SEPTEMBER

TRE FALL AV MORDFÖRSÖK I BOLLNÄS

Fyra personer skadas i samband med att en personbil i hög fart kör rakt in i en folksamling utanför ICA Kvantum i stadsdelen Gärdet i Bollnäs. Händelsen inträffar under måndagskvällen. Polisen misstänker att bilattacken har med ett större bråk att göra.

Flera personer utsätts för mordförsök i stadsdelen Gärdet i Gävle. De förs till Gävle sjukhus för vård. Bild:
o Flera personer utsätts för mordförsök i stadsdelen Gärdet i Gävle. De förs till Gävle sjukhus för vård. Bild: regiongavleborg.se

 

De skadade efter mordförsöket förs till sjukhus i Gävle med bl a benbrott och skallskador. Bilen som kört in i folksamlingen finns inte kvar på brottsplatsen när räddningstjänsten kommer dit.

Det finns uppgifter om att ett 20-tal bärplockare är inblandade i ett bråk på den här platsen. Kombattanterna är utrustade med olika slags tillhyggen. Det är i samband med detta bråk som en förare kör med sin bil rakt in i folksamlingen.

Enligt vittnesuppgifter kör en bil på parkeringsplatsen med en man på motorhuven. Bilen bromsar och mannen flyger av. Efter det fortsätter bilen med en fart av 10-20 km i timman rakt in i folkmassan.

Akademiska sjukhuset i Uppsala Foto: akademiska.se
Akademiska sjukhuset i Uppsala  Foto: akademiska.se

 

En av offren är livshotande skadad och har förts över till Akademiska sjukhuset i Uppsala med ambulanshelikopter. En kvinna och en annan man opereras för olika benbrott. På grund av en allvarlig fraktur i bäckenet kommer kvinnan att få bestående men. En tredje man ha fått lämna sjukhuset.

Polisen inleder en förundersökning om mordförsök. Polisen har också utfärdat rikslarm efter den man i 25-årsåldern som misstänks ha kört bilen.

Vid en nattlig poliskontroll på E4:an i Östergötland grips den 25-årige gärningsmannen. Foto: polisen.se
Vid en nattlig poliskontroll på E4:an i Östergötland grips den 25-årige gärningsmannen. Foto: polisen.se

 

Två dagar senare stoppas en bil på E4 vid Ödeshög i Östergötland i samband med en rutinkontroll av trafikpolisen. I bilen sitter den 25-årige gärningsmannen. Han grips av polisen. Bilen tas i beslag eftersom polisen misstänker att den har använts i samband med mordförsöket i Bollnäs två dagar tidigare.

 

13 SEPTEMBER

MISSHANDEL I BOLIDEN

Polisen kallas till en gata i Boliden under tisdagseftermiddagen sen en man attackerat flera personer med ett basebollträ. Mannen som är i 50-årsåldern grips och anhålls misstänkt för misshandel.

Tre personer har blivit attackerade av mannen, en kvinna och två män. De två männen har blivit slagna med flera slag och en av dem är så illa skadad att han körs i ambulans till sjukhus för vård. Enligt polisen, som larmas vid 16.40-tiden på tisdagseftermiddagen, handlar det ursprungligen om ett större bråk.

Polisen griper två personer misstänkta för inblandning i bråket. Tre dagar senare häktas en man. Åtal mot honom ska vara väckt inom en vecka.

 

13 SEPTEMBER

MISSHANDEL I LUND

I samband med ett rån av en ICA-butik på Gunnesbovägen i Lund vid lunchtid på måndag blir en butiksanställd misshandlad. Gärningsmannen slår till den anställde, sliter till sig pengar ur kassan och försvinner ur butiken.

Det är vid halv tolv-tiden som en man kommer in i ICA-butken. Efter en stund går han fram till kassan och slår biträdet ed fyra-fem knytnävsslag i ansiktet samtidigt som han rånar butiken. Den anställde förs till sjukhus i ambulans. Rånaren har inget vapen med sig.

Senare identifieras rånaren som en 50-årig man. Han är känd som kund i butiken. Polisen rubricerar händelsen som misshandel.

 

13 SEPTEMBER

MORDFÖRSÖK I ROBERTSFORS

En 16-årig pojke hittas på tisdagskvällen med djupa skärskador i ansiktet och ryggen. En 19-årig man är gripen och anhållen skäligen misstänkt för mordförsök.

I ett HBV-hem här i Robertsfors begicks ett mordförsök på en 16-årig pojke Foto: robertsfors.se
I ett HBV-hem här i Robertsfors begicks ett mordförsök på en 16-årig pojke
Foto: robertsfors.se

 

Händelsen inträffa strax efter klockan 21.30 i närheten av ett HVB-hem i Robertsfors i Västerbotten. 16-åringen är asylsökande och bor på HVB-hemmet. Han vårdas på intensivvårdsavdelningen vid Umeå Universitetssjukhus.

Den anhållne mannen bor inte själv på HVB-hemmet men ska ha kopplingar dit. Den misstänkte ska inte tidigare ha gjort sig skyldig till någon grövre brottslighet. Han kom till Sverige och Robertsfors som ensamkommande flykting för tre år sen.

Senare anhålls en 20-årig kvinna misstänkt för medhjälp till våldsdådet mot den 16-årige pojken i Robertsfors. Kvinnan bor själv i Robertsforsområdet. På vilket sätt hon är inblandad i mordförsöket är ännu inte helt klarlagt.

 

13 SEPTEMBER

GROV MISSHANDEL I STOCKHOLM

En man blir huggen i ryggen på Södermalm i Stockholm på tisdagseftermiddagen. Polis och ambulans åker till platsen och den skadade mannen förs till sjukhus. Polisen söker fyra misstänkta gärningsmän. Enligt uppgift ska gärningsmännen efter knivskärningen ha begett sig i riktning mot Ringvägen, inte långt från Eriksdalsbadet.

Det var i riktning mot Eriksdalsbadet på Ringvägen som gärningsmannen försvann Bild: stockholm.se
Det var i riktning mot Eriksdalsbadet på Ringvägen som gärningsmannen försvann
Bild: stockholm.se

 

Det dröjer inte länge förrän polisen lyckas gripa de fyra förövarna. Dessa grips vid två olika platser och polisen inleder en förundersökning om misshandel.

 

13 SEPTEMBER

MISSTÄNKT MORD I HUSKVARNA

På tisdagsmorgonen hittas en 70-årig man död i en lägenhet i Huskvarna. Den döde mannen påträffades av hemtjänsten vid niotiden på morgonen. Ambulans tillkallas till platsen. Eftersom ambulanspersonalen inte kan säga om mannen utsatts för något brott eller ej tillkallar man polis.

Polisen vill inte tala om vilka skador mannen har.

 

14 SEPTEMBER

MISSHANDEL I MALMÖ

En 33-årig man grips av polisen misstänkt för misshandel i samband med ett storbråk på en McDonalds-restaurang i Malmö. Tio polisbilar finns på platsen och polisen har använt pepparspray och batonger för att få slut på slagsmålet.

Bråket börjar här på Ystadsvägen i Malmö där en man blir misshandlad foto: hitta.se
Bråket börjar här på Ystadsvägen i Malmö där en man blir misshandlad. Foto: hitta.se

 

Bråket utbryter på Ystadsvägen i Malmö. Det handlar om ett ungdomsbråk eller ett gängbråk, säger polisen. Enligt vittnen är det tumultartade scener som utspelas mellan polisen och personerna på platsen. Polisen har hittat blodspår efter slagsmålet. Flera av de bråkande männen bojas av polisen och en grips misstänkt för misshandel.

 

14 SEPTEMBER

MORDFÖRSÖK I ÖREBRO

En man i 25-årsåldern blir skjuten utanför sin bostad på Skaldegatan i stadsdelen Vivalla i Örebro och förs till sjukhus med allvarliga skador. Han har skjutits i benet.

Det var här på Skaldegatan i stadsdelen Vivalla som en 25-årig man blev allvarligt skottskadad. Bild: hitta.se
Det var här på Skaldegatan i stadsdelen Vivalla som en 25-årig man blev allvarligt skottskadad. Bild: hitta.se

 

Larmet kommer in till polisen strax efter klockan halv två på onsdagseftermiddagen. Polisen skickar åtta patruller till platsen. Skottlossningen har skett utomhus. Enligt uppgift är situationen så allvarlig att ambulansen måste eskorteras av polis in i området. Vivalla är en stadsdel i Örebro med hög kriminalitet. Rivaliserande gäng har ofta drabbat samman här för att få ökad kontroll över narkotikaförsäljningen i området.

Ingen person är gripen av polisen. Det finns uppgifter som säger att den skjutne mannen är känd av polisen sen tidigare, något som polisen inte vill bekräfta.

Tio dagar senare grips dock gärningsmannen – i Härnösand. Han är misstänkt för mordförsöket i Örebro. Mannen är 24 år och hemmahörande i Gävle. Han är tidigare dömd flera gånger för olika brott. Även den skjutne örebroaren har ett brottsligt förflutet, bland annat för rån. Den 24-årige gärningsmannen häktas för mordförsök.

 

14 SEPTEMBER

GROV MISSHANDEL VID RÅNFÖRSÖK I HALLUNDA

En telebutik i Hallunda centrum söder om Stockholm utsätts för ett rånförsök strax efter klockan tio på onsdagsförmiddagen. I samband med rånförsöket misshandlar rånarna en av de anställda, trycker upp honom mot väggen och slår honom med en kofot på revbenen när den anställde vägrar öppna dörren.

En telebutik här i Hallunda centrum blev utsatt för ett rånförsök den 14 september 2016. Foto: hallundacentrum.se
En telebutik här i Hallunda centrum blev utsatt för ett rånförsök den 14 september 2016.
Foto: hallundacentrum.se

 

Ett vaktbolag larmar polisen som påbörjar jakten på två maskerade och knivbeväpnade män. Polisen har hittat männens övergivna flyktbil i Norsborg, en grön Citroen som senare bärgas från platsen.

 

14 SEPTEMBER

MISSHANDEL I SKÖNSBERG I SUNDSVALL

Ett bråk uppstår på Trafikgatan i Skönsberg i Sundsvall strax efter klockan fem på tisdagseftermiddagen. En 30-årig man har av okänd anledning attackerat en annan man genom att misshandla honom i ansiktet och sedan knivskära honom.  Polis tillkallas till platsen.

Den angripne mannen har synliga sårskador och polisen upprättar en anmälan om misshandel.

 

15 SEPTEMBER

MORD I KATRINEHOLM

En man i 50-årsåldern från Katrineholm är på sannolika skäl misstänkt för mord på sin 55-åriga hustru. Mannen anhålls under onsdagen på sannolika skäl misstänkt för mord. Han grips vid lunchtid på torsdagen.

Kvinnans kropp hittas inlindad i en värmefilt som är inställd på max. Misstanken om mord uppstår när kvinnans döda kropp rutinmässigt obduceras. Rättsläkaren slår då larm till polisen. Den misstänkte gärningsmannen nekar till brott.

En kvinna mördades i en lägenhet här på Kungsgatan i Katrineholm den 15 september 2016. Foto: katrineholm.se
En kvinna mördades i en lägenhet här på Kungsgatan i Katrineholm den 15 september 2016. Foto: katrineholm.se

 

Det är natten till förra fredagen som polis och räddningstjänst kallas till en brand på Kungsgatan i Katrineholm sen en granne har sett hur rök strömmat ut från en lägenhet. Han blir då misstänksam och slår larm. I lägenheten hittas en kvinna i 55-årsåldern död. Hon har spår efter brännskador på kroppen. Kvinnan är inlindad i en elfilt som stått på högsta effekt. Av någon anledning har elfilten tagit eld. Elden sprider en giftig gas i rummet och tillsammans med brännskadorna avlider kvinnan.

Den misstänkte mannen är tidigare känd av polisen men inte för något våldsbrott. Han dömdes 2012 till två måaders fängelse för grovt rattfylleri, olaga hot och olovlig körning. Polisen inleder en förundersökning om mord. Under fredagen häktas mannen, som uppges vara närstående till den döda kvinnan. Han är dock inte skriven på samma adress som hon.

 

15 SEPTEMBER

GROV MISSHANDEL I BRANDBERGEN

En 15-årig flicka blir knivskuren i ansiktet när hon och hennes väninna promenerar på en gångväg i Brandbergen i Haninge kommun sydost om Stockholm. När de båda flickorna är ute och går stoppas de av två män. De börjar prata med varandra men plötsligt drar männen upp knivar och skär den 15-åriga flickan i ansiktet.

En 15-årig flicka blir knivskuren i ansiktet på en gångväg här i Brandbergen i Haninge kommun söder om Stockholm. Foto: commons.widimedia.org
En 15-årig flicka blir knivskuren i ansiktet på en gångväg här i Brandbergen i Haninge kommun söder om Stockholm.  Foto: commons.widimedia.org

 

Knivskärningen ska ha skett helt oprovocerat och motivet är fortfarande okänt. Polisen betraktar misshandeln som allvarlig. Flickan uppger i polisförhör att männen är helt okända för henne. Polisen medger att de för närvarande har svårt att komma framåt i utredningen eftersom man inte har fått den information från flickan som gör att bilden klarnar om vad som har hänt.

 

15 SEPTEMBER

MORD I BARKARBY

En 29-årig man avlider efter en skjutning i Barkarby norr om Stockholm vid 22-tiden på torsdagskvällen. Vittnen som hört skottlossningen slår larm till polisen. Vittnena har också hört fordon som lämnar mordplatsen.

Polisen hittar den svårt skottskadade mannen på en innergård. Ambulanspersonal på platsen försöker rädda hans liv men vid halv tolv-tiden på natten kommer beskedet att mannen har avlidit. En bil av märket Audi jagas av polisen.

En boende i området blir vittne till skjutningen och berättar att han sett en man med ett bandanaliknande (bandana = en slags färgglad sjalett av indiskt ursprung) skydd över ansiktet avlossa tre skott mot den knappt 30-årige mannen. Enligt vittnen är skytten ingen nybörjare.

 

En 29-årig man mördas här i Barkarby norr om Stockholm den 15 september. Bild: trafikverket.se
En 29-årig man mördas här i Barkarby norr om Stockholm den 15 september. Bild: trafikverket.se

 

Enligt ett annat vittne ska den skjutne mannen inledningsvis ha varit vid medvetande. Han ska ha skjutits rakt i pannan. Vittnet ser också hur en maskerad man klädd i blå tröja lämnar brottsplatsen.

Enligt tidningsuppgifter ska två maskerade män före skjutningen ha setts byta registeringsskyltar på sin bil och därefter flytt i den omskyltade bilen. Polisen har hittat tomhylsor på brottsplatsen och en bil som kan ha med skjutningen att göra har tagits i beslag.

Någon dag senare kommer det fram att polisen själv hade spaning på den mördade 29-årige mannen i Barkarby. Han är sen tidigare känd av polisen från gängmiljöer i Stockholms förorter. Mannen kopplas till konstellationen Vargarna. Vid tiotiden på mordkvällen pågår en spaningsinsats riktad mot mannen. Dock befinner sig inga polisen i området när mannan begår mordet. Ändå kan man säga att spaningsobjektet mördas i princip mitt framför ögonen på polisen.

 

15 SEPTEMBER

MORDFÖRSÖK PÅ POLIS I NORRKÖPING

En tonårig flykting försöker dränka en polisman i närheten av ett asylboende i Norrköpings kommun vid 19-tiden på torsdagskvällen. Mannen är nu misstänkt för mordförsök.

En stund före mordförsöket anländer flera polispatruller till asylboendet sen personal på boendet slagit larm om att två av de boende är aggressiva mot personalen. En av de boende förs till sjukhus med en handskada. Den andre mannen hoppar ner i ett vattendrag utanför asylboendet. När en polisman hoppar i för att rädda honom trycker mannen ner polismannens huvud under vattnet.

En kollega kommer till polismannens undsättning och räddar honom ur vattnet. Flyktingen, som är i tonåren, grips misstänkt för mordförsök. Gärningsmannen bor på asylboendet, där det under lång tid har varit stora problem med utåtagerande personer.

 

15 SEPTEMBER

GROV MISSHANDEL I ALVESTA

Ett grannbråk i Alvesta urartar och en 32-årig kvinna förs till Växjö lasarett med allvarliga ansiktsskador. En kvinna i 40-årsåldern anhålls samtidigt misstänkt för grov misshandel. De båda kvinnorna känner varandra sen tidigare.

En 32-årig kvinna förs till sjukhus efter ett grannbråk här i Alvesta den 15 september 2016. Foto: alvesta.se
En 32-årig kvinna förs till sjukhus efter ett grannbråk här i Alvesta den 15 september 2016. Foto: alvesta.se

 

Händelsen inträffar under torsdagseftermiddagen men polisen kopplas inte in förrän vid 21-tiden på kvällen. Den misshandlade kvinnan är starkt omtöcknad och har inte kunnat redogöra för händelsen. Senare på natten meddelar polisen att förhör har hållits med den 40-åriga kvinnan och att hon har anhållits misstänkt för grov misshandel. Kvinnan nekar till brott.

 

15 SEPTEMBER

TVÅ FALL AV MISSHANDEL I LINKÖPING

En kvinna uppger för polisen i Linköping att hon strax efter klockan 17 00 blivit misshandlad av en man vid Stångån i höjd med Järnvägsgatan i Linköping. Den man som misshandlar henne tar också hennes mobiltelefon och kastar den i vattnet.

En kvinna blir misshandlad av en man här vid Stångån i närheten av Järnvägsgatan i Linköping i mitten av september 2016. Bild: mapio.net
En kvinna blir misshandlad av en man här vid Stångån i närheten av Järnvägsgatan i Linköping i mitten av september 2016. Bild: mapio.net

 

Därefter har mannen misshandlat ytterligare en person och sedan hotat en kvinna vid McDonalds. Polisen har gripit en misstänkt gärningsman.

 

16 SEPTEMBER

MORDBRAND I KÅLLERED

Vid tretiden på natten börjar det brinna i en lägenhet i Kållered söder om Göteborg. I lägenheten befinner sig en kvinna och hennes två barnbarn. Kvinnan vaknar av att någon har kastat in brinnande ljusstumpar genom brevinkastet.

Polisen söker med hundpatruller efter den eller de personer som har utsatt kvinnan för mordbrand. Bild: polisen.se
Polisen söker med hundpatruller efter den eller de personer som har utsatt kvinnan för mordbrand. Bild: polisen.se

 

Elden hinner inte sprida sig i lägenheten eftersom kvinnan själv lyckas släcka den. Ingen person blir skadad i samband med branden, som polisen betecknar som försök till mordbrand. Polisen söker med hundpatrull efter den eller de personer som försökt antända kvinnans lägenhet.

 

16 SEPTEMBER

FYRA MORDBRÄNDER I ESLÖV PÅ TRE DAGAR

Eslöv drabbas av fyra olika mordbränder alternativt anlagda bränder under tre dygn. Natten till onsdagen den 14 september brinner en bil och en kolonistuga. Natten därpå brinner en övergiven villa och natten till fredag brinner det på samma adress igen.

Eslövs kommun har drabbats av en lång rad mordbränder under den senaste tiden. Bild: sv.wikipedia.org
Eslövs kommun har drabbats av en lång rad mordbränder under den senaste tiden. Bild: sv.wikipedia.org

 

På fredag eftermiddag klocka 17.16 får polisen ånyo larm om en brand på en ödegård i Eslöv. Brandchefen tar omedelbart beslutet att låta ödegården brinna ner för att undvika fler bränder på samma plats. Sammanlagt femton brandmänTngshus och en lada byggd i nittio graders vinkel till bostadshuset. Polisen misstänker att denna brand är anlagd. Barn har setts springa från gården vid den aktuella tidpunkten.

 

16 SEPTEMBER

TVÅ FALL AV MISSHANDEL OCH ÖVERFALL I FILIPSTAD PÅ FYRA DAGAR

I Filipstad har inom loppet av fyra dagar två personer överfallits, misshandlats och rånats. Vid det första överfallet blir en man slagen i ansiktet medan hans hund blir så hårt sparkad att hon inte kan gå. Denna misshandel sker vid halv niotiden på måndagskvällen.

En man är ute och promenerar med sin hund. När han genar över en skolgård antastas han av två män. Den ene försöker råna honom på hans mobiltelefon och andra saker. När mannen vägrar sparkar den ene till hunden medan den andre ynglingen slår mannen i ansiktet med flera slag. Därefter springer de iväg. Mannen med hunden bedömer männens ålder till mellan 16 och 22 år.

Två fall av misshandel och överfall Filipstad på fyra dagar i mitten av september. På bilden ses statyn av Nils Ferlin. Bild: sv.wikipedia.org
Två fall av misshandel och överfall Filipstad på fyra dagar i mitten av september. På bilden ses statyn av Nils Ferlin. Bild: sv.wikipedia.org

 

Det andra överfallet inträffar under torsdagskvällen. En 25-årig man blir oprovocerat överfallen av två män på en cykelväg i närheten av Scheelegatan i Filipstad. Mannen blir skuren i magen med en kniv.

Polisen vädjar till allmänheten om att lämna in tips så att gärningsmännen kan gripas.

 

16 SEPTEMBER

GROV MISSHANDEL I MALMÖ

En ung man i tonåren blir svårt knivhuggen på Eriksfält i Malmö. En privatperson kör själv in den misshandlade mannen till akuten.

Polisen får larmet strax efter klockan halv åtta på kvällen. När de kommer till platsen finns det ingen skadad där. Polisen får senare ett samtal om att den knivskurne mannen redan befinner sig på sjukhus. Mannen är skadad med knivhugg på överkroppen.

Polisen rubricerar ärendet som grov misshandel.

 

17 SEPTEMBER

ETT FALL AV MORDFÖRSÖK OCH TVÅ FALL AV MISSHANDEL I MOTALA

Under natten blir en man svårt knivskuren av tre andra män utanför sport- och simhallen i Motala. Mannen larmar själv SOS Alarm och när polisen anländer till brottsplatsen är mannen på väg till sjukhuset. Polisen griper snabbt tre män misstänkta för mordförsök.

Mordförsök och misshandel präglade natten till den 17 september utanför Sport- och Simhallen i Motala. Bild: motala.se
Mordförsök och misshandel präglade natten till den 17 september utanför Sport- och Simhallen i Motala. Bild: motala.se

 

Det är vid halv tvåtiden på natten som polisen i Östergötland får in ett larm från en man som själv berättar att han har knivskurits i ryggen och behöver sjukhusvård. Två av mannens vänner har också blivit misshandlade med slag och knuffar innan de lyckas ta sig bort från platsen. Enligt mannen har han och hans två vänner råkat i bråk med tre män som sedan misshandlar dem.

Polisen anmäler händelsen som ett fall av mordförsök och två fall av misshandel. Två av gärningsmännen är 28 år gamla och den tredje mannen 24 år. De tre brottsoffren är alla i 20-årsåldern. Den svårast skadade mannen förs under natten från lasarettet i Motala till Universitetssjukhuset i Linköping.

 

17 SEPTEMBER

GROV MISSHANDEL I KÖPING

Samma natt inträffar en knivskärning i Köping. En man ringer in till polisen och berättar att han har blivit skuren med en kniv. Polisen åker omedelbart till mannens lägenhet. På plats kan de konstatera att den 31-årige mannen har knivskador på kroppen. Mannens skador ska dock inte vara livshotande.

En 31-årig man knivskars natten till den 17 september 2016 här i centrala Köping. Bild: koping.se
En 31-årig man knivskars natten till den 17 september 2016 här i centrala Köping. Bild: koping.se

 

Tjugo minuter senare, fem minuter över tre på natten, ringer överraskande den misstänkte gärningsmannen till SOS Alarm. Han befinner sig då utanför polishuset i Köping. Mannen, som är 36 år gammal, grips omedelbart av polisen. Åklagare tar senare beslut om att anhålla mannen misstänkt för grov misshandel.

 

17 SEPTEMBER

MISSHANDEL I SUNDSVALL

En man grips i Sundsvall  misstänkt för att ha misshandlat sin sambo under natten till lördagen. Misshandeln har skett i bostaden. Enligt polisen kommer mannen sannolikt att anhålls misstänkt för misshandel. Polisen behöver också göra fler förhör med den misshandlade kvinnan.

 

17 SEPTEMBER

MISSHANDEL I TRE FALL I SOLLEFTEÅ

En storbråk utbryter i en bowlinghall i Sollefteå under natten mot lördagen. Mellan fem och tio personer ska vara inblandade och polisen upprättar anmälningar om misshandel i tre fall. Det är en person i personalen som larmar polisen cirka klockan 02.10 på natten.

Ett jättelikt slagsmål mellan 5 oh 10 personer utbryter natten till lördag här inne i bowlinghallen i Sollefteå. Bild: solleftea.se
Ett jättelikt slagsmål mellan 5 oh 10 personer utbryter natten till lördag här inne i bowlinghallen i Sollefteå. Bild: solleftea.se

 

Bråket börjar inne i bowlinghallen mellan femton personer. Sedan förflyttas bråket utomhus och eskalerar i intensitet. Enligt polisen har en av gärningsmännen lämnat platsen innan polisen kommer dit.

 

17 SEPTEMBER

GROV MISSHANDEL I ESKILSTUNA

En kvinna misshandlas vid 17-tiden på lördagen i en lägenhet på Bellmansgatan i Eskilstuna. Enligt uppgift är det fyra personer som misstänks ha deltagit i misshandeln av kvinnan.

En kvinna utsätts för grov misshandel här på Bellmansgatan i Eskilstuna. Bild: kartor.eniro.se
En kvinna utsätts för grov misshandel här på Bellmansgatan i Eskilstuna. Bild: kartor.eniro.se

 

Polisen larmas till lägenheten strax efter klockan fem på eftermiddagen. När polisen kommer dit hittar de en misshandlad kvinna i en lägenhet. Hon har skador och svullnader i ansiktet och i huvudet. Tillsammans med kvinnan befinner sig fyra andra personer i lägenheten. Två av dessa grips av polisen. Det handlar om en 38-årig kvinna och en 19-årig kvinna. De två andra gärningsmännen, en pojke och en flicka som båda är under 15 år tas om hand av de sociala myndigheterna.

Kvinnan förs mot sin vilja till Mälarsjukhuset i Eskilstuna. Det är oklart vad som ligger bakom misshandeln av kvinnan.

 

17 SEPTEMBER

MORDFÖRSÖK I VISBY

En man knivskärs allvarligt i halsen vid ett bråk i Visby på lördagen. Omkring tjugo ungdomar är inblandade i bråket. Polisen inleder en förundersökning om mordförsök alternativt grov misshandel.

Den knivskurne mannen är vid medvetande när han förs till sjukhus.

 

18 SEPTEMBER

MISSHANDEL OCH RÅN I KOLBÄCK

Vid midnatt natten till söndagen överfaller tre personer en kvinna när hon är på väg in i en byggnad på Hagvägen i Kolbäck. Rånarna knuffar kvinnan och slår henne i bakhuvudet för att komma åt hennes mobiltelefon. Kvinnan får också sår i ansiktet.

Kvinnan är alltså på väg in i entrén när tre män kommer ut och attackerar henne. Gärningsmännen försvinner från platsen med kvinnans mobiltelefon. Polisen har ingen misstänkt.

 

18 SEPTEMBER

MINST 3 FALL AV MISSHANDEL PÅ ASYLBOENDE I SKARA

Ett storbråk startar under eftermiddagen på asylboendet Stora Ekeberg utanför Skara. Någon person ska ha haft kniv på sig och flera personer har blivit slagna. Flera anmälningar om misshandel har upprättats. Det finns också flera anmälningar om olaga hot.

 

Ett jättelikt bråk mellan asylsökande på Stora Ekebergs asylboende i Axvall utanför Skara inträffade på söndagen. Foto: commons.wikimedia.se
Ett jättelikt bråk mellan asylsökande på Stora Ekebergs asylboende i Axvall utanför Skara inträffade på söndagen. Foto: commons.wikimedia.se

 

Polisen får in larmet vid halv tretiden på söndagseftermidagen. När polisen kom till boendet befinner sig mellan 100 och 150 personer där.

Ingen person grips eller blir frihetsberövad till följd av storbråket.

 

18 SEPTEMBER

MORDFÖRSÖK I STOCKHOLM

En man anhålls misstänkt för att ha försökt skjuta ihjäl en annan man i 20-årsåldern. Offret blir skjuten i ryggen när han befinner sig utomhus i Johanneshov i närheten av Gullmarsplan i södra Stockholm. Mannan förs till sjukhus för vård och polisen inleder en förundersökning om mordförsök.

En 20-årig man utsätts för mordförsök vid Gullmarsplan i Stockholm. Foto: slinfo.se
En 20-årig man utsätts för mordförsök vid Gullmarsplan i Stockholm. Foto: slinfo.se

 

Vid halv tvåtiden på natten får polisen flera samtal från personer i området som hört skottlossning. När polisen anländer till platsen hittar man den skadade mannen. Området spärras av för teknisk undersökning och vittnen förhörs.

En person ska ha avvikit från platsen i en mörk bil, berättar polisen En man grips senare under natten i samband med en fordonskontroll i Jordbro. Mannen tros vara samma person som setts åka från brottsplatsen.

 

18 SEPTEMBER

MORDFÖRSÖK I STOCKHOLM

En man i 35-årsåldern blir knivskuren i halsen vid lekparken Björns trädgård i centrala Stockholm. Enligt polisen är mannens skador allvarliga. Mannen har själv tagit en taxi till Södersjukhuset.

En man blir knivskuren i halsen här vid lekparken Björns trädgård i centrala Stockholm. Bild: stockholm.se
En man blir knivskuren i halsen här vid lekparken Björns trädgård i centrala Stockholm.
Bild: stockholm.se

 

Polisen få in larm om händelsen strax före klockan fem på morgonen och platsen är avspärrad för teknisk undersökning. Vittnen har observerat fyra-fem mörkklädda män på den plats där mordförsöket äger rum men ännu har ingen gripits.

 

18 SEPTEMBER

MORDFÖRSÖK I ABRAHAMSBERG, STOCKHOLM

Under natten blir en 25-årig man svårt knivskuren i magen vid Abrahamsbergs tunnelbanestation i västra Stockholm. Det finns inga uppgifter om att offret och gärningsmannen känner varandra. Polisen utreder händelsen som mordförsök alternativt försök till dråp.

En 25-årig man blir svårt knivskuren här vid Abrahamsbergs tunnelbanestation natten till den 18 september 2016. Bild: slifokus.se
En 25-årig man blir svårt knivskuren här vid Abrahamsbergs tunnelbanestation natten till den 18 september 2016.
Bild: slifokus.se

 

Klockan är strax efter tre på natten när polisen får larm om ett bråk på perrongen vid Abrahemsbergs T-banestation. Det slutar med att en man blir knivskuren i bröstet eller högt upp på magen. Mannen får också avvärjningsskador.

Mannen förs omedelbart till sjukhus. Gärningsmannen är fortfarande på fri fot men polisen har beslagtagit en kniv som kan ha varit det vapen gärningsmannen använt.

 

18 SEPTEMBER

MORD- ALTERNATIVT DRÅPFÖRSÖK I STRÖMSUND

Vid 02.20-tiden på natten kallas polisen till en parkering vid restaurang Hörnet i centrala Strömsund där en man ska ha blivit knivskuren. Enligt det vittne som ringde till polisen befinner sig ett tiotal personer i gräl på parkeringsplatsen i närheten. Plötsligt blir en av männen knivskuren. Han får fyra-fem knivhugg i ryggen. Till att börja med är det oklart hur allvarliga skadorna är.

Mordförsök i Strömsund. Bild: stromsund.se
Mordförsök i Strömsund.
Bild: stromsund.se

 

Det tar över en timma för polisen att komma till Strömsund. Under tiden förs den skadade mannen med ambulans till akuten vid Östersunds lasarett. Polisen håller ett kort förhör med den knivskurne på sjukhuset och förhör även några vittnen på brottsplatsen men bilden av vad som har hänt är otydlig.

Polisen inleder en förundersökning om mordförsök alternativt försök till dråp. Enligt uppgift har knivskärningen skett med en mindre kniv, en fällkniv eller liknande. Mannen har fått knivhugg i vänster arm, i ryggen och i huvudet ovanför vänster öra. Polisen har ingen misstänkt i nuläget.

 

18 SEPTEMBER

TVÅ MORDBRÄNDER SAMMA NATT I PARTILLE OCH LERUM + TRE MINDRE BRÄNDER

Räddningstjänsten har åkt ut efter flera brandlarm i västra Sverige under natten. Strax efter midnatt tjuter brandlarmen i kommunhuset i Partille. När räddningstjänsten kommer dit är hela tredje våningen rökfylld. Hur branden uppstått är oklart men ett fönster är trasigt och har brunnit. Händelsen rubriceras av polisen som mordbrand.

Kommunhuset i Partille utsätts för mordbrand. Foto: commons.wikimedia.org
Kommunhuset i Partille utsätts för mordbrand. Foto: commons.wikimedia.org

 

Vid 3-tiden samma natt kommer ett brandlarm från en idrottsplats i Stenkullen utanför Lerum. En läktare och ett torn vid idrottsplatsen brinner ner. Läktaren är helt övertänd liksom flera förråd. Stora materialvärden går till spillo i branden. Det finns ingen naturlig orsak till att branden startat. Polisen rubricerar därför även denna händelse som mordbrand.

Även vid Floda torg i Floda antändes under samma natt flera papperskorgar. Foto: en.wikipedia.org
Även vid Floda torg i Floda antändes under samma natt flera papperskorgar.
Foto: en.wikipedia.org

 

Men det är inte slut med detta. Vid ett-tiden samma natt larmas brandkåren till en skola i Lerum och vid tretiden till en brand på Floda torg. Vid skolan brinner ett antal containers och på Floda torg brinner det i flera papperskorgar vid ett apotek. Vid tretiden brinner också en container i Alingsås, meddelar polisen.

Under denna natt till den 18 september har någon eller några personer anlagt bränder på inte mindre än fem ställen. Av dessa betecknas två som mordbränder.

 

18 SEPTEMBER

GROV MISSHANDEL I ÖREBRO

En polsk man blir grovt misshandlad i Örebro vid 17-tiden på eftermiddagen. Mannen blöder från buken när han påträffas. Enligt polisen är mannen misshandlad med en kniv. Två personer hämtas in för förhör.

Knivskärningen äger rum i området Aspholmen i Örebro. Utanför en hamburgerrestaurang påträffas en blödande man. Personalen på restaurangen larmar polisen när de hittar mannen, som alltså är från Polen och bor i en husvagn på andra sidan gatan.

Händelsen utspelar sig på ett industriområde. Polisen misstänker att brottsplatsen är ett uppehållsrum i en industrilokal. Där har polisen gjort vissa blodfynd.

 

18 SEPTEMBER

GROV MISSHANDEL I SEVEN ELEVEN-BUTIK I GÖTEBORG – 20-ÅRING SPARKAD MEDVETSLÖS

En ung man tillrättavisar en annan kund inne i en Seven Eleven-butik vid Valand intill Avenyn i centrala Göteborg vid halv sextiden på morgonen. Tillrättavisningen slutar med att den unge mannen ligger medvetslös på golvet sen han blivit brutalt sparkad i huvudet. Händelsen filmas av övervakningskameror inne i butiken.

Den dramatiska och brutala misshandeln inträffade i en Seven Eleven-butik vid Valand i centrala Göteborg. Bild: avenyn.se
Den dramatiska och brutala misshandeln inträffade i en Seven Eleven-butik vid Valand i centrala Göteborg. Bild: avenyn.se

 

Det börjar med att en 41-årig kund klagar hos butiksbiträdet på att ”glassen är för varm”. Samtidigt gör han närmanden mot henne. Detta upptäcks av den 20-årige mannen som upprört frågar vad mannen håller på med. ”Det syns ju att hon inte vill”, säger 20-åringen.

Sen går det fort. Den 41-årige mannen riktar en knuten näve rakt i ansiktet på 20-åringen.  Denne knäar och hamnar halvt medvetslös på golvet. Gärningsmannen går mot dörren men vänder sig om och går tillbaka och sparkar den redan skadade unge mannen i huvudet med full kraft. 20-åringen får krossår vid vänster öga, brott på benet i vänster käkbihåla samt hjärnskakning. Han faller ihop medvetslös.

41-åringen erkänner misshandeln men hänvisar till någon slags ”nödvärnsrätt”.

 

19 SEPTEMBER

MISSHANDEL I LUND – ELEV SLOG LÄRARE BLODIG

En lärare slås blodig av en gymnasieelev på Polhemsskolan i Lund vid lunchtid på måndagen. Eleven är misstänkt för misshandel. Rektorn på skolan säger att han aldrig har varit med om något liknande under sina 35 år inom skolans värld.

Det var här i Polhemskolan i Lund som en lärare blev misshandlad av en elev under en lektion. Bild: hitta.se
Det var här i Polhemskolan i Lund som en lärare blev blodigt misshandlad av en elev under en lektion. Bild: hitta.se

 

Polisen kallas till skolan klockan 12.25 på måndagen och får bekräftat att en elev på skolan har slagit en lärare blodig. Händelsen inträffar under en lektion. Vid misshandeln går lärarens glasögon sönder och läraren har också börjat blöda kraftigt. Han förs till akuten vid Lunds lasarett.

 

19 SEPTEMBER

MORDBRAND OCH HATBROTT MOT POLITIKER I SKÅNE

Pierre Esbjörnsson (S) kommunalråd i Skurup Foto: socialdemokraterna.se
Pierre Esbjörnsson (S)
kommunalråd i Skurup, Foto: socialdemokraterna.se

 

Det socialdemokratiska kommunalrådet Pierre Esbjörnsson i Skurups kommun i Skåne utsätts för en mordbrand på söndagskvällen. På politikerns garagedörr har någon sprejat den nazistiska organisationen Svenska Motståndsörelsens symbol. Samtidigt har Esbjörnssons bil satts i brand. Händelserna rubriceras som mordbrand och hatbrott.

Pierre Esbjörnsson mår efter omständigheterna bra men vill för närvarande inte uttala sig i övrigt.

 

19 SEPTEMBER

ELEV MISSHANDLADE SKOLPERSONAL I GÖTEBORG

Ännu en elev har misshandlat personal på en skola. En elevassistent vid en av grundskolorna i östra Göteborg attackeras av en elev under en lektion. Eleven riktar två slag mot elevassistentens huvud och sparkar honom på låret. Elevassistenten förs till sjukhus för vård. Han gör själv en polisanmälan eftersom han anser att en elev inte få bete sig hur som helst i skolan.

Händelsen inträffar under en hemkunskapslektion då eleverna ska få lära sig att laga mat. Eleverna ombes att ta på sig förkläde men en elev vägrar. När elevassistenten insisterar på att eleven ska ta på sig förklädet riktar eleven ett hårt slag mot elevassistentens huvud. Denne tar då med sig eleven ut i korridoren för att tala honom till rätta. Då riktar eleven ytterligare ett knytnävsslag mot assistentens huvud. Slaget träffar vänster tinning samtidigt som eleven sparkar assistenten på låret. I korridoren finns en övervakningskamera som kan ha fångat händelsen på bild.

Elevassistenten gör inte bara en polisanmälan. Han anmäler också en av skolans rektorer för bristande ansvarstagande och tjänstefel. Assistenten menar att han inte har fått något stöd alls av rektorn efter den här händelsen utan fått klara av allt själv.

Rektorn svarar att en utredning av händelsen ska göras. Han berättar också att den aktuelle eleven redan tidigare har varit polisanmäld för en liknande misshandel av en lärare.

 

19 SEPTEMBER

MORD I HELSINGBORG

På måndagsmorgonen påträffas en man död utomhus i Högaborg i Helsingborg. Mannen har blivit skjuten till döds. Larmet når polisen vid halv åtta-tiden på morgonen. Förbipasserande ser en livlös person i ett grönområde i sydöstra Helsingborg.

En dög man hittades utomhus här i stadsdelen Högaborg i Helsingborg. Bild: kartor.eniro.se
En dög man hittades utomhus här i stadsdelen Högaborg i Helsingborg.
Bild: kartor.eniro.se

 

Polis och ambulans beger sig till platsen. Där konstaterar man att mannen är död. Enligt polisen finns det omständigheter på platsen som gör att polisen anser att mannen har blivit mördad och inleder en förundersökning om mord. Ingen är ännu gripen för brottet och polisen har ingen misstänkt.

Senare ska det visa sig att mannen, som är 26 år gammal och hemmahörande i Helsingborg, själv har varit misstänkt för mordförsök och suttit häktad för det. Mordförsöket gäller en skjutning utanför Willys matbutik på Skaraborgsgatan i Helsingborg i oktober i fjol. Den nu mördade mannen satt häktad tillsammans med en man i 40-årsåldern men ingen av dem åtalades för mordförsöket.

 

19 SEPTEMBER

MORD I MALMÖ – DÖD MAN HITTAD PÅ KYRKOGÅRD

En livlös man hittas på Östra kyrkogården i Malmö på måndagsförmiddagen. Polis och ambulans konstaterar senare att mannen är död. Larmet om den mördade kommer in till polisen strax före klockan 10 på måndagen. En privatperson som är ute och rastar sin hund gör upptäckten och slår larm.

Här på Östra Kyrkogården i Malmö hittades en 16-årig flyktingpojke mördad. Foto: s.wikipedia.org
Här på Östra Kyrkogården i Malmö hittades en 16-årig flyktingpojke mördad.
Foto: s.wikipedia.org

 

Enligt vittnesuppgifter hittas mannen i ett buskage på kyrkogården som fungerar som någon slags avstjälpningsplats för sopor och skräp. Till att börja med vill polisen inte göra någon rubricering av brottet, eftersom polisen inte vet på vilket sätt mannen har dött.

Dagen därpå meddelar polisen att man tror att mannen på kyrkogården har blivit mördad. Men polisen vet fortfarande inte vem mannen är. Han tror vara i 20-årsåldern. Det är skador på mannens kropp som gör att polisen misstänker mord.

Östra Kyrkogården i Malmö Bild: malmo-kyrkogardsforvaltning.smrt.se
Östra Kyrkogården i Malmö
Bild: malmo-kyrkogardsforvaltning.smrt.se

 

Det dröjer dock inte länge förrän polisen lyckas identifiera mannen via fingeravtryck. Det visar sig vara en 16-årig ensamkommande flyktingpojke som identifierats genom Migrationsverkets fingeravtrycksregister. Pojken är inskriven på ett HVB-hem i Trelleborg.

Dödsorsaken är allvarliga stickskador på kroppen gjorda med ett vasst föremål. Den plats där pojken hittas ligger mellan den judiska och den muslimska begravningsplatsen. Där finns en stor avstjälpningsplats omgärdad och insynsskyddad av ett högt buskage och en skogsdunge. Mycket talar för att pojken har dödats på någon annan plats och sedan dumpats på kyrkogårdens kompostområde.

Senare framkommer det att pojken, som var én ensamkommande afghansk flykting, utreds av polisen misstänkt för stöld och narkotikabrott sen han gripits på Åhlens varuhus i Göteborg.

 

 

20 SEPTEMBER

GROV MISSHANDEL I MÖLNDAL

En man blir knivskuren på tre ställen på kroppen i samband med ett lägenhetsbråk i Mölndal. Polisen får larm om slagsmålet strax efter midnatt natten till tisdag. Enligt uppgift är det två personer som bråkar i lägenheten.

När polisen kommer till platsen hittar man två personer i lägenheten. Den ene mannen som är i 30-årsåldern har knivskador på kroppen. Han har blivit knivskuren i ena handen. i armen och på sidan av kroppen under armhålan. Mannen körs till Sahlgrenska av polispatrullen för undersökning och omplåstring.

Polisen griper den andre mannen på brottsplatsen. Han misstänks för grov misshandel.

 

20 SEPTEMBER

TVÅ FALL AV GROV MISSHANDEL I JÖNKÖPING

Två personer är inbjudna som gäster till en lägenhet i Jönköping. Männen börjar snabbt bråka med varandra och en grov misshandel startar. Båda blir så svårt skadade att de måste köras till sjukhus.

Polisen får strax efter midnatt natten till tisdag ett larm om ett lägenhetsbråk i Jönköping. De båda männen är gäster hos en tredje man som bor i lägenheten. Det är en av de inblandade männen själv som slår larm till polisen.

Båda männen förs med svåra skador till sjukhus där de får ligga kvar. Det är oklart vad som utlöst brottet. Båda männen har anhållits misstänkta för grov misshandel.

 

20 SEPTEMBER

MORDBRAND I BUTIK I FRÖVI

En livsmedelsbutik i Frövi norr om Örebro totalförstörs och jämnas med marken i en brand under natten till tisdag. Polisen misstänker mordbrand. När väktare kommer till platsen ser de hur lågor slår upp genom taket. Butiken är rökfylld.

En Tempo-butik i Frövi förstördes av en mordbrand i september Källa: Positiva Frövi
En Tempo-butik i Frövi förstördes av en mordbrand i september
Källa: Positiva Frövi

 

Räddningstjänsten får larmet tjugo minuter över tio på kvällen. Enligt polisen finns det ingen naturlig orsak till att det börjar brinna så här våldsamt. Branden är mycket svårbekämpad. Sjutton brandbilar kallas till platsen. Det finns också risk att bilar på parkeringsplatsen utanför butiken kan antändas av lågorna. Allmänheten uppmanas att stänga fönster och dörrar på grund av röken från branden.

 

20 SEPTEMBER

TVÅ FALL AV MORDFÖRSÖK I HUSBY

Vid midnatt larmas polisen till Husby centrum norr om Stockholm. Flera samtal kommer in om att skottlossning pågår i Husby. Polisen åker dit och hittar två män med skador från glassplitter i ansiktet. Någon har skjutit med ett vapen rakt igenom bilrutan, sannolikt i syfte att mörda männen.

Två mordförsök äger rum i Husby i nordvästra Stockholm den 20 september. Bild: husbycentrum.se
Två mordförsök äger rum i Husby i nordvästra Stockholm den 20 september.
Bild: husbycentrum.se

 

Männen är båda i 20-årsåldern och blöder kraftigt från ansiktet. Den ene har svårt att öppna ett öga Ingen av dem har träffats direkt av skotten, enbart indirekt genom glassplittret.  Flera skott har avlossats men polisen vill inte avslöja hur många.

Det finns uppgifter om att två gärningsmän lämnat platsen på moped eller mc strax efter skottlossningen. Polisen startar en intensiv jakt på männen och inleder en förundersökning om mordförsök i två fall.

 

20 SEPTEMBER

MORD I VERKSTADSLOKAL I MALUNG

En 40-årig man hittas på torsdagen svårt skadad i en verkstadslokal i Malung i Dalarna. Mannen körs till sjukhus men avlider samma dag. Polisen misstänker att mannen har mördats. En man i 45-årsåldern sitter anhållen misstänkt för mord.

Polisen hinner aldrig hålla förhör med brottsoffret eftersom han redan är död. Polisen inleder en förundersökning om mord. Enligt polisen har mordoffret tidigare haft kontakt med den 45-årige man som nu har anhållits.

Den döde mannen är hemmahörande i Malung. Däremot arbetade han inte i den verkstad där han mördades.

 

20 SEPTEMBER

GROV MISSHANDEL I ETT FALL OCH MISSHANDEL I FEM FALL I SKARA

På en plats mellan järnvägsstationen i Skara och ICA Munken misshandlas fyra flyktingpojkar av ett gäng svenska pojkar. Alla är i åldern 15-20 år och alla är män. En av de misshandlade flyktingpojkarna förs till sjukhus med allvarliga skador efter att bl a ha misshandlats med ett järnrör. Även de svenska pojkarna har anmält skador efter bråket.

Här i närheten av järnvägsstationen i Skara misshandlades den 20 september fyra flyktingpojkar. Foto: commons.wikimedia.org
Här i närheten av järnvägsstationen i Skara misshandlades den 20 september fyra flyktingpojkar. Foto: commons.wikimedia.org

 

Polisen bekräftar att ett svenskt ungdomsgäng på måndagskvällen hamnar i bråk med ett gäng flyktingpojkar i centrala Skara. Totalt skadas fyra invandrarpojkar. När polisen anländer anmäls fem personer för misshandel och grov misshandel. I gängbråket används järnrör och träpåkar.

Den allvarligast skadade är en pojke som bor på ett av kommunens flyktingboenden för ensamkommande flyktingpojkar som ligger i närheten av brottsplatsen. Han får ta emot både slag och sparkar och får skador i ansikte och huvud. Hans skador är allvarliga men inte livshotande.

Dagen därpå uppsöker de fem svenska pojkarna som anmälts för misshandeln själva polisen för att göra en motanmälan. Även de har skador efter bråket. På grund av pojkarnas unga ålder är det ingen som frihetsberövas.

 

20 SEPTEMBER

MISSHANDEL AV 17-ÅRIG FLICKA I TULLINGE

En 17-årig flicka utsätts för stenkastning i Tullinge söder om Stockholm. Flickan är ute och promenear när hon möter två mopedister som ger sig på henne. ”Henne ska vi ta”, ska männen ha sagt. Polisen får in larmet om misshandeln vid kvart i tio-tiden på kvällen.

Det är inga ungdomar kvar på platsen när polisen anländer. Händelsen går till på följande sätt: Gärningsmännen pekar först ut kvinnan som offer och börjar kasta sten på henne. Hon träffas bl a i huvudet. Totalt tre unga män befinner sig runt henne på två mopeder. Enligt polisen har alla tre luvtröjor på sig som är uppdragna över huvudet. Flickan har därför svårt att lämna signalement. Hon vet inte vilka de är.

Polisen drar igång allmän spaning efter gärningsmännen och ber allmänheten om tips.

 

20 SEPTEMBER

MORDBRAND I ESKILSTUNA – KVINNA PÅTRÄFFAD DÖD I LÄGENHET

En kvinna påträffas avliden efter en brand i en lägenhet i Eskilstuna. Lågor slår ut från lägenheten som ligger i ett flerfamiljshus och branden sprider sig till vinden. Polis och räddningstjänst får larm om branden vid 20-tiden på tisdagskvällen. I samband med släckningsarbetet påträffar räddningspersonalen den döda kvinnan.

Här i en bostad i Eskilstuna påträffades en kvinna mördad i samband med en mordbrand den 20 september. Foto: eskilstuna.nu
Här i en bostad i Eskilstuna påträffades en kvinna mördad i samband med en mordbrand den 20 september. Foto: eskilstuna.nu

 

En man i 55-årsåldern grips misstänkt för mordbrand. Brand/mordplatsen spärras av för teknisk undersökning. Polisen inleder en förundersökning om mordbrand.

 

20 SEPTEMBER

MORD UTANFÖR HELSINGBORG – BRINNANDE KVINNOKROPP HITTAS VID VÄGKANTEN

En brinnande människokropp påträffas vid vägrenen på den ödsliga länsväg 1172 i Bårslöv utanför Helsingborg. Kroppen brinner och polisen misstänker att personen ifråga har blivit mördad. En 43-årig man hemmahörande i Helsingborg grips och anhålls under onsdagen misstänkt för mord.

Här vid Bårslöv utanför Helsingborg hittades den brinnande kroppen av en kvinna vid sidan av väg 1172. Bild: dinX.se
Här vid Bårslöv utanför Helsingborg hittades den brinnande kroppen av en kvinna vid sidan av väg 1172. Bild: dinX.se

 

Det är på tisdagskvällen vid 20.30-tiden som larmet om den brinnande kroppen kommer in till SOS Alarm. När räddningstjänsten kommer till platsen brinner kvarlevorna fortfarande med öppna lågor. Brandmännen släcker elden varefter ambulanspersonal tar över. Men vid det läget är personen redan död.

Till att börja med är identifieringen av kroppen svår men snart visar det sig att den döda kroppen tillhört en kvinna i 30-årsåldern. Kvinnan har varit anmäld försvunnen sen en tid tillbaka. Orsaken till att den 43-årige mannen kan gripas så snabbt beror på att han figurerar just i utredningen om kvinnans mystiska försvinnande. Polisen misstänker att 43-åringen har med kvinnans försvinnande och död att göra. Mannen är småbarnspappa.

Några dagar senare kommer det fram att en av polisens hypoteser är att mordet på de 30-åriga kvinnan kan vara hedersrelaterat.

 

21 SEPTEMBER

MISSHANDEL I SVEDALA

En man maskerad med en anonymousmask attackerar en 18-årig pojke med ett basebollträ vid halv tio-tiden på tisdagskvällen. 18-åringen befinner sig i närheten av Roslättsskolan i Svedala tillsammans med fyra andra personer när han blir slagen i huvudet av en okänd man.

En 18-årig pojke misshandlades med ett basebollträ i närheten av Roslättsskolan i Svedala i Skåne. Bild: svedala.se
En 18-årig pojke misshandlades med ett basebollträ i närheten av Roslättsskolan i Svedala i Skåne. Bild: svedala.se

 

Den misshandlade kan själv ta sig till sjukhuset med hjälp av en person som befinner sig på platsen. Hans skador består bl a av en kraftig svullnad kring ena ögat.

Gärningsmannen uppfattas vara i 20-årsåldern. Polisen uppmanar allmänheten att komma med tips om händelsen, som rubriceras som misshandel.

 

21 SEPTEMBER

MORDFÖRSÖK I FYRA FALL I MALMÖ – MÄNNISKOR ÖVERFALLS OCH KNUFFAS NER I KANAL

Polisen i Malmö söker efter flera män som överfaller oskyldiga personer och knuffar ner dem i kanaler i Malmö. Hittills har två kvinnor och två män knuffats ner i vattnet. Enligt polisen är detta livsfarligt eftersom gärningsmännen inte har en aning om huruvida deras offer är simkunniga eller ej.

Okända män har på senare tid knuffat ner människor i Malmös kanaler och utsatt dem för livsfara. Foto: malmo.se
Okända män har på senare tid knuffat ner människor i Malmös kanaler och utsatt dem för livsfara. Foto: malmo.se

 

Det första överfallet inträffar de 13 september vid Bassängkajen i Malmö. Då knuffar två män ner en ung man och en kvinna i kanalen vid åttatiden på kvällen. Det andra överfallet inträffar vid halv åtta-tiden på måndagskvällen. Offret är en kvinna som sitter på kajen vid Posthusplatsen i Malmö. En okänd man kommer plötsligt fram till henne och utan förvarning knuffar henne bakifrån så att hon faller ner i kanalen. Hon räddas av en person som sätter ner en stege i vattnet. Annars skulle hon inte ha kunnat komma upp.

En annan av Malmös vackra kanalbilder Foto: malmo.se
En annan av Malmös vackra kanaler  Foto: malmo.se

 

Det tredje överfallet sker samma kväll vid Pråmkajen bakom Sveriges Televisions lokaler vid Dockan. Offret den här gången är en man som står och fiskar. En främmande man kommer fram till honom och börjar småprata. I närheten står två andra män. Plötsligt får den fiskande mannen en knuff bakifrån och faller ner i kanalen. Därefter slängs han cykel som står vid kajkanten efter honom ner i vattnet. Sedan försvinner de tre männen.

Överfallen är enligt polisen  helt oförklarliga.

 

21 SEPTEMBER

TVÅ FALL AV MISSHANDEL SAMT VÅLD MOT POLISMAN I LIMHAMN

En 25-årig kvinna och hennes några månader gamla bebis blir överfallna av en för dem okänd kvinna när mamman promenerar med sin dotter på Linnégatan i Limhamn utanför Malmö. Från ingenstans dyker en 47-årig kvinna upp och attackerar mamman och hennes barn. Kvinnan slår mamman i ansiktet och barnet faller ur barnvagnen. Barnet klarar sig utan skador men mamman får skador i ansiktet.

Flera fall av misshandel har inträffat här på Linnégatan i Malmö i september. Foto: hitta.se
Flera fall av misshandel har inträffat här på Linnégatan i Malmö i september.
Foto: hitta.se

 

De två kvinnorna känner inte varandra sen tidigare. Den 47-åriga kvinnan försvinner från platsen men återkommer senare och fortsätter sin bärsärkagång genom att springa ut i gatan och ge sig på en bil. Hon dänger in knytnäven genom den öppna sidorutan och träffar en person som sitter i bilen. När polisen senare försöker gripa kvinnan fortsätter hon attackerna mot polisen.

Kvinnan är misstänkt för två fall av misshandel och för våld mot polisman.

 

21 SEPTEMBER

MORDBRAND I GÖTEBORG – SKADAD KVINNA FÖRD TILL SJUKHUS

En kvinna i 60-årsåldern förs i kritiskt skadat tillstånd till sjukhus efter en brand i ett flerfamiljshus i Göteborg. Polis spärrar av brandplatsen och inleder en förundersökning om mordbrand.

Det är på onsdagsförmiddagen som polisen får larm om en pågående brand i ett flerfamiljhus i Järnbrott i Göteborg. Räddningstjänst och polis kallas till platsen. Branden lokaliseras till en hörnlägenhet på tredje våningen.

Rökdykare påträffar en kvinna i lägenheten. Svårt skadad förs hon till sjukhus. Hennes tillstånd bedöms som allvarligt. Polisen har ännu ingen gripen eller misstänkt för mordbranden.

 

21 SEPTEMBER

MISSHANDEL AV POLIS I GÖTEBORG

Ett stort ungdomsgäng attackerar polis och ambulanspersonal med stenar, grön laser och smällare i stadsdelen Bergsjön i östra Göteborg. En civilperson uppges vara skadad. Polisen försöker få fram en ambulans för en räddande insats när stenkastningen börjar. Polisen misstänker att attackerna är en hämnd för de ingripanden i samma område som gjordes veckan innan.

Här i stadsdelen Bergsjön i östra Göteborg misshandlades polis- och ambulanspersonal den 21 september. Foto: goteborg.se
Här i stadsdelen Bergsjön i östra Göteborg misshandlades polis- och ambulanspersonal den 21 september.  Foto: goteborg.se

 

Oroligheterna i Bergsjön utbryter klockan 20.20 på onsdagskvällen när ett gäng ungdomar börjar kasta sten mot poliserna. Mellan 15 och 20 ungdomar deltar i attackerna, som sker både med stenar, grön laser och smällare. Rutan på en polisbil krossas och en civilperson skadas efter att ha träffats av en sten. Polisen tvingas eskortera en ambulans för att undsätta den skadade men insatsen försvåras av fortsatt stenkastning.

Det är en man som är skadad. Polisens helikopter som hovrar över platsen attackeras också av grön laser. Ungdomarna är alla under 20 år och polisen rubricerar händelsena som skadegörelse, våld mot tjänsteman och misshandel.

 

21 SEPTEMBER

MISSHANDEL ALTERNATIVT GROV MISSHANDEL I TRE FALL VID UPPLOPP I VÄSTERÅS

Fem personer grips i samband med ett stort bråk i Västerås på onsdagskvällen. Ett tjugotal inblandade slås med järnrör och kör på varandra med bilar. Flera personer körs till sjukhus med skador. Enligt uppgift från sjukhuset får tre män vård för lindriga skador.

Här i stadsdelen Bäckby i Västerås drabbade två familjen samman i ett jättebråk som ledde till flera fall av grov misshandel. Foto: fpvasteras.se
Här i stadsdelen Bäckby i Västerås drabbade två familjen samman i ett jättebråk som ledde till flera fall av grov misshandel. Foto: fpvasteras.se

 

Larmet om upploppet i stadsdelen Bäckby i Västerås kommer in till polisen strax före klockan sju på kvällen. Enligt uppgifter till polisen är upprinnelsen till bråket en fejd mellan två familjer.

 

21 SEPTEMBER

MORDBRAND I LANDSKRONA

Mellan klockan elva och halv tolv kvällen innan anläggs en brand i ett eller flera sopkärl i ett återvinningshus på Ödmanssonsgatan i Landskrona.

Flera sopkärl totalförstörs och rök- och sotskadorna är omfattande enligt polisen. Eftersom spridningsrisken är stor rubriceras händelsen som mordbrand.

 

22 SEPTEMBER

MORD PÅ KVINNA UTANFÖR LUDVIKA

Polisen i Dalarna utreder ett misstänkt mord på en kvinna i 50-årsåldern i en liten by utanför Ludvika. Den döda kvinnans väninna, som är i 65-årsåldern, sitter häktad misstänkt för mord. Det är fastighetsägaren som hittar den döda kvinnan i en blodpöl.

I en hyresstuga utanför Ludvika mördades i början av september en 65-årig kvinna av sin väninna enligt polisens misstankar. Foto: hemnet.se
I en hyresstuga utanför Ludvika mördades i början av september en 65-årig kvinna av sin väninna enligt polisens misstankar. Foto: hemnet.se

 

Sen några veckor tillbaka utreder polisen ett morddrama i en hyresstuga på en gård i en by utanför Ludvika. Det misstänkta mordet äger rum under natten mellan den 3 och 4 september. Två kvinnor hyr stugan tillsammans. Dagen därpå har fastighetsägaren ett ärende till källaren. Då hittar han en av kvinnorna i en blodpöl i en källartrappa. Hennes väninna påträffas sovande på övervåningen.

Polisen kallas till platsen och den misstänkta väninnan grips. Hon nekar till brott. Vilken relation de två kvinnorna har haft till varandra är ännu okänt. Båda kommer från en stad utanför Stockholm.

 

22 SEPTEMBER

GROV MISSHANDEL I TRE FALL I MALMÖ

Tre personer med knivskador påträffas i Malmö. Polisen misstänker att de har varit inblandade i ett bråk med varandra. Det första larmet kommer från stadsdelen Rosengård på torsdagskvällen. Det gäller två män med knivskador. Senare på kvällen kommer en rapport om att en skadad person setts på en buss vid Värnhemstorget.

Tre fall av grov misshandel skadade Malmö, bl a stadsdelen Rosengård (bilden) i slutet av september 2016. Foto: sv.wikipedia.org
Tre fall av grov misshandel skadade Malmö, bl a stadsdelen Rosengård (bilden) i slutet av september 2016.
Foto: sv.wikipedia.org.

 

Enligt polisen har den man som sitter på bussen gripits misstänkt för att ha skadat de två andra. De två männen i Rosengård är också misstänkta för grov misshandel. Samtliga misshandlade förs till sjukhus för omplåstring.

 

22 SEPTEMBER

GROV MISSHANDEL I LINKÖPING

En cyklande man i 30-årsåldern grips av polisen i Linköping efter en våldsam attack på en annan man tidigt på torsdagsmorgonen. Den misshandlade mannen ringer in till polisen klockan tjugo i sju på morgonen och berättar att han har blivit utsatt för ett överfall på Munkhagsgatan. Den skadade mannen är på väg till jobbet när cykelmannen dyker upp och attackerar honom med ett tillhygge, sannolikt en kniv.

En 30-årig man överfölls och misshandlades här på Munkhagsgatan i Linköping den 22 september. Foto: hitta.se
En 30-årig man överfölls och misshandlades här på Munkhagsgatan i Linköping den 22 september. Foto: hitta.se

 

Tack vare ett bra signalement och goda vittnesuppgifter kan polisen gripa mannen efter bara några minuters polisjakt. Enligt polisen är mannen född 1987 och hemmahörande i Linköping. Även han har fått vissa skador i samband med överfallet på Munkhagsgatan.

Polisen tänker jämföra DNA:t från gärningsmannen med DNA-proverna från den man som 2004 mördade två människor i Linköping. På de här bilden ser vi den kniv som användes vid det 12 år gamla men ouppklarade mordet. Foto: polisen.se
Polisen tänker jämföra DNA:t från gärningsmannen med DNA-proverna från den man som 2004 mördade två människor i Linköping. På de här bilden ser vi den kniv som användes vid det 12 år gamla men ouppklarade mordet. Foto: polisen.se

 

Polisen inleder en förundersökning om grov misshandel. Polisen meddelar också att man ska ta ett DNA-prov på gärningsmannen och jämföra detta med DNA-spår från dubbelmordet i Linköping 2004, då en 56-årig kvinna och en 8-årig pojke mördades av en okänd gärningsman. Detta mord är fortfarande ouppklarat.

 

22 SEPTEMBER

GROV MISSHANDEL PÅ ARBETSPLATS I ESKILSTUNA

En man blir knivskuren i nacken på sin arbetsplats i Vallby industriområde i Eskilstuna. En arbetskamrat grips för grov misshandel.

En man blev knivskuren på sin arbetsplats i Vallby industriområde i Eskilstuna den 22 september. Bild: lokalguiden.se
En man blev knivskuren här på sin arbetsplats i Vallby industriområde i Eskilstuna den 22 september. Bild: lokalguiden.se

 

Larm kommer in klockan 16.23 på torsdagseftermiddagen om ett bråk mellan två personer på en arbetsplats. En man blir skuren i nacken och förs i ambulans till Mälarsjukhuset i Eskilstuna. Enligt polisen är det vapen som använts en kniv.

Den misstänkte gärningsmannen grips på plats av polisen. Polisen inleder en förundesökning om grov misshandel.

 

22 SEPTEMBER

OMTYCKT BARNSKÅDESPELARE HÄKTAD FÖR MISSHANDEL I TVÅ FALL

En känd och omtyckt barnskådespelare har häktats under helgen misstänkt för misshandel. Skådespelare förnekar brott och förnekar också uppsåt.

Den folkkäre skådespelaren är känd för sin medverkan i serier, barn- och ungdomsfilmer på bio och på TV. Brottet misstänkts ha skett på kvällen den 22 september mot två personer i en bostad, okänt var. Mannen grips klockan 22.30 samma kväll och anhålls några timmar senare.

Polis och åklagare är mycket förtegna om händelsen. Åtal ska vara väckt senast den 6 oktober.

 

23 SEPTEMBER

GROV MISSHANDEL VID RÅNFÖRSÖK I JÖNKÖPING

Strax före midnatt natten mot fredagen blir en man i Jönköping grovt misshandlad på Kapellgatan vid Västra torget i Jönköping i samband med ett rånförsök. Mannen förs med ambulans till sjukhus. Åklagaren anhåller en man misstänkt för brottet, medan en andra gärningsman fortfarande går fri.

Det var här på Kapellgatan i västra Jönköping som en man blir rånad på kvällen den 22 september. Bild: hitta.se
Det var här på Kapellgatan i västra Jönköping som en man blir rånad på kvällen den 22 september.
Bild: hitta.se

 

Det är vid halv tolvtiden på torsdagskvällen som mannen blir överfallen av två andra män. Männen försöker råna offret på dennes tillhörigheter men misslyckats. I samband med rånförsöket blir mannen misshandlad, dock utan att drabbas av livshotande skador.

En av de två gärningsmännen grips senare under natten av en väktare. Den gripne är i 25-årsåldern. Han anhålls av åklagare. Nattens rån är det andra rånet på kort tid i västra stadskärnan i Jönköping. En vecka innan blir en äldre funktionshindrad kvinna rånad av tre män i en gångtunnel.

 

23 SEPTEMBER

GROV MISSHANDEL VID IDROTTSPLATS I VÄSTERÅS

Polisen larmas strax före klockan åtta på kvällen til föl Råby Idrottsplats i Västerås. En tonårspakojke har blivit knivhuggen i båda benen. Han förs till sjukhus för vård. Polisen söker nu en gärningsman. Det är oklart vad som ligger bakom misshandeln.

Polisen i Västerås söker den efterspanade gärningsmannen med polispatruller. Foto: polismuseet.se
Polisen i Västerås söker den efterspÅL anade gärningsmannen med polispatruller. Foto: polismuseet.se

 

Polisen söker med hundar i området efter gärningsmannen. Brottet rubriceras som grov misshandel.

 

23 SEPTEMBER

GROV MISSHANDEL VID SLAGSMÅL I ÅKERSBERGA

Polisen får larm om ett slagsmål i Åkersberga vid åttatiden på torsdagskvällen. Polisen får uppgift om att minst en person har blivit knivskuren och inleder en förundersökning om grov misshandel.

Efter slagsmålet tar polisen upp jakten på flera misstänkta gärningsmän i en bil. En dramatisk biljakt startar mot Stockholm. Farten är stundtals uppe i 200 km/tim. Färden slutar utanför Karolinska Universitetssjukhuset där polisen har lagt ut spikmattor på vägen. Samtidigt grips fyra personer medan en kvinna flyr från platsen.

 

23 SEPTEMBER

TVÅ FALL AV MISSHANDEL I GÄVLE

Strax före klockan ett på natten griper polisen en 26-årig man i Gävle. Mannen är misstänkt för två fall av misshandel. Först har mannen knuffat två kvinnor så att de faller till marken. Efter det har han hotat fem personer till livet med ett skjutvapen.

Polisen gör husrannsakan i hans bostad i jakt på ett vapen men hittar inget. Mannen släpps under fredagen men misstänks fortfarande för två fall av misshandel, olaga hot och brott mot vapenlagen.

 

23 SEPTEMBER

TVÅ FALL AV GROV MISSHANDEL I GÄVLE

En 18-årig man misshandlas vid ettiden på natten mot fredagen av flera personer på Norra Kopparslagargatan i Gävle. Bråket står mella 18-åring och en 37-årig man och dennes kompisar.

Det var här på Norra Kopparslagargatan i Gävle som bråk utbröt mellan flera män natten till den 23 september. Bild: kartor.eniro.se
Det var här på Norra Kopparslagargatan i Gävle som bråk utbröt mellan flera män natten till den 23 september. Bild: kartor.eniro.se

 

Det hela börjar med att 18-åringen försöker skada en 37-årig man med kniv. Den äldre mannen besvarar attacken tillsammans med sina kamrater och ger sig på 18-åringen med sparkar och slag mot kroppen och huvudet.

37-åringen grips senare i närheten av brottsplatsen för delaktighet i misshandeln. 18-åringen är samtidigt misstänkt för försök till grov misshandel.

 

24 SEPTEMBER

MORDFÖRSÖK I MÄRSTA

Vid 3-tiden natten mot lördag hittas en man med stick- och skärsår på en bänk på Mjölnergatan i Märsta. Polisen inleder en förundersökning om mordförsök. Det är förbipasserande som upptäcker mannen på bänken. Han har skärsår i huvudet och sticksår på överkroppen. En av mannens lungor blir punkterad.

En svårt knivskuren man hittades på en bänk här på Mjölnergatan i Märsta den 24 september. Bild: objektvision.se
En svårt knivskuren man hittades på en bänk här på Mjölnergatan i Märsta den 24 september. Bild: objektvision.se

 

Mannen är i 20-årsåldern. Polis och ambulans kallas till platsen och mannen förs till sjukhus. Enligt polisen är brottsplatsen en annan än fyndplatsen. Ingen gärningsman är gripen.

En vecka senare är mannens hälsotillstånd fortfarande kritiskt. En person har tidigare i veckan gripits men senare släppts igen. Det kan enligt polisen handla om flera gärningsmän. Sannolikt är brottsplatsen en annan än fyndplatsen, alltså den bänk på Mjölnergatan där 20-åringen påträffas svårt skadad.

Senare, närmare bestämt den 3 oktober, grips två personer misstänkta för inblandning i knivdådet i Märsta nästan två veckor tidigare.

 

 

24 SEPTEMBER

GROV MISSHANDEL I STRÖMSTAD

En 30-årig man skjuts i handen i en lägenhet i Strömstad under natten till lördag. Den skjutne vårdas på sjukhus och polisen rubricerar händelsen som grov misshandel. Det är en maskerad person som plötsligt dyker upp hos mannen och skjuter honom.

En 30-årig man i Strömstad blir beskjuten i sin bostad av en maskerad person. Genrebild. Foto: stromstad.se
En 30-årig man här i Strömstad blir beskjuten i sin bostad av en maskerad person. Genrebild. Foto: stromstad.se

 

Det är en bekant till den skjutne mannen som slår larm. Gärningsmannen bär en slags rånarluva över huvudet. Polisen hittar inga spår efter gärningsmannen. Den skottskadade personen är okänd för polisen sen tidigare och händelsen betecknas som någon form av konfrontation.

 

24 SEPTEMBER

GROV MISSHANDEL I LULEÅ

Vid midnatt den gångna natten blir en man utsatt för grov misshandel. Han blir överfallen av minst två personer. Nu är en kvinna och en man anhållna misstänkta för den grova misshandeln. Mannen är född 1994 och kvinnan 1997.

 

En man vårdas här på Sunderby Sjukhus i Luleå efter att under fredagsnatten ha blivit utsatt för grov misshandel. Bild: nll.se
En man vårdas här på Sunderby Sjukhus i Luleå efter att under fredagsnatten ha blivit utsatt för grov misshandel. Bild: nll.se

 

Den misshandlade mannen vårdas på Sunderby sjukhus som ligger mellan Luleå och Boden.

Polisen söker nu en tredje person som kan ha varit delaktig i den grova misshandeln. Denne man är i 30-årsåldern och anhållen i sin utevaro.

 

24 SEPTEMBER

MORDFÖRSÖK I KÖPING

Klockan halv tolv på fredagskvällen utbryter ett bråk mellan flera personer på Torggatan i Köping. I samband med bråket blir en man i 30-årsåldern påkörd av en bil. Han förs till sjukhus i Västerås och vårdas där för inre skador. Det är inte känt hur allvarliga hans skador är.

Här vid Torggatan i centrala Köping utbröt ett stort bråk och en man blev påkörd av en bil och förd till sjukhus. Foto: koping.se
Här vid Torggatan i centrala Köping utbröt ett stort bråk och en man blev påkörd av en bil och förd till sjukhus. Foto: koping.se

 

En 37-årig man grips natten till lördag misstänkt för mord- eller dråpförsök. Det är många personer  inblandade i bråket på Torggatan men polisen vet inte hur många. Polisen vet heller inte hur och varför bråket startade.

Polishuset i Västerås. Foto: polisen.se
Polishuset i Västerås. Foto: polisen.se

 

Den 37-årige mannen har förts till polishuset i Västerås för förhör. Det kan finnas fler misstänkta.

 

24 SEPTEMBER

TVÅ FALL AV MISSHANDEL VID STORBRÅK I EMMABODA

Två personer förs till sjukhus efter ett stort bråk i Emmaboda vid halv tre-tiden på lördagseftermiddagen. Flera vittnen slår larm till polisen om bråket som utbryter utanför ICA i centrala Emmaboda. Polisen har fått uppgifter om att ett tjugotal personer är inblandade i bråket och att två personer blöder.

Skylt ovanför huvudentrén till Emmaboda kommunhus
Skylt ovanför huvudentrén till Emmaboda kommunhus

 

Polis och ambulans skickas till platsen. Enligt uppgift är det två olika grupperingar som har hamnat i bråk men det kan också finnas andra skäl bakom slagsmålet. Polisen har tidigare haft problem med större bråk i Emmaboda men om dagens slagsmål har med de andra bråken att göra kan inte polisen svara på.

En 20-årig och en 50-årig man förs till sjukhus för skador från misshandeln. Två anmälningar och två motanmälningar om misshandel har upprättats enligt polisen. Inga personer är gripna efter slagsmålet.

 

24 SEPTEMBER

GROV MISSHANDEL I GÖTEBORG

Polisen griper tre män misstänkta för att ha misshandlat en ensam man vid Stigbergstorget i Göteborg på lördagskvällen. Polisen betecknar brottet som grov misshandel.

Det var vid Stigbergstorget i Majorna i Göteborg som en ensam man blev misshandlad av tre andra män på lördagskvällen. Bild: hitta.se
Det var vid Stigbergstorget i Majorna i Göteborg som en ensam man blev misshandlad av tre andra män på lördagskvällen.
Bild: hitta.se

 

Larmet kommer in till polisen vid halv elva-tiden på lördagskvällen. Flera personer har ringt in till polisen och anmält att de bevittnat en misshandel. Polisen kommer till platsen och griper de tre männen, som är allt mellan 25 och 60 år gamla.

Folk har sett hur de tre gärningsmännen stått i en ring runt offret och riktat sparkar och slag mot honom. Polisen vet inte vad som orsakat misshandeln.

 

24 SEPTEMBER

TVÅ FALL AV MISSHANDEL OCH GROVT RÅN I VIVALLA I ÖREBRO

Polisen jagar en man i Örebro sen två personer blivit knivskurna i benen i Vivalla centrum i Örebro strax efter klockan fem på lördagseftermiddagen. De skadade männen ha kört en leverans av varor till Vivalla. Medan de fortfarande sitter i sin bil blir männen överfallna och rånade.

Två män blev grovt rånade och misshandlade på lördagseftermiddagen sen de levererat varor till Vivalla. Bild: orebro.se
Två män blev grovt rånade och misshandlade på lördagseftermiddagen sen de levererat varor till Vivalla. Bild: orebro.se

 

Rånaren misshandlar de båda männen med kniv i benen.Männen förs senare till sjukhus för vård. Polisen rubricerar händelsen som misshandel och grovt rån. Polisen har ännu ingen misstänkt för brotten.

 

24 SEPTEMBER

GROV MISSHANDEL I MOTALA – MAN SLAGEN MED YXA I HUVUDET

En man misshandlas av tre – fyra andra män i Motala under natten mot lördagen. Männen slår en yxa i huvudet på offret.

Här i Motala misshandlas en man med yxa natten till lördag. Foto: start.motala.se
Här i Motala misshandlas en man med yxa natten till lördag. Foto: start.motala.se

 

Ett vittne till händelsen ringer till polisen som kommer till platsen. Då har gärningsmännen redan försvunnit. Ingen grips för misshandeln. Den skadade mannen förs med ambulans till sjukhus.

 

24 SEPTEMBER

GROV MISSHANDEL I TORVALLA I ÖSTERSUND

En man i 20-årsåldern förs med ambulans till sjukhus sen han utsatts för grov misshandel i Torvalla utanför Östersund på fredagskvällen. Polisen upprättar en anmälan om grov misshandel.

Här på Timmervägen i stadsdelen Torvalla i Östersund blir en man svårt misshandlad av okända män. Bild: rikshem.se
Här på Timmervägen i stadsdelen Torvalla i Östersund blir en man svårt misshandlad av okända män. Bild: rikshem.se

 

Polis och ambulans larmas till Timmervägen i Torvalla vid niotiden på kvällen efter larm om ett bråk utomhus mellan flera personer. När polisen kommer till plats är alla gärningsmän försvunna men en skadad man påträffas och och förs med ambulans till akuten.

 

25 SEPTEMBER

GROV MISSHANDEL VID STORBRÅK I CHARLOTTENBERG

Ett storbråk med femton personer inblandade skakar värmländska Charlottenberg under natten till söndag. Upprinnelsen till bråket är att en man fått nobben av en kvinna. Mannen svarar med att misshandla kvinnan med slag och kastar henne sedan i marken.

Ett jättebråk med 15 personer inblandade inträffar natten till söndag. En kvinna misshandlas svårt av en an. Bild:
Ett jättebråk med 15 personer inblandade inträffar natten till söndag i Charlottenberg. En kvinna misshandlas svårt av en man. Bild: schwedentipps.se

 

Händelsen inträffar vid halv två-tiden på natten till söndagen. Jättebråket utspelar sig utanför en restaurang.  När polisen kommer till platsen har känslorna lugnat ner sig men både den misshandlade kvinnan och gärningsmannen är försvunnen.

Fortfarande dagen därpå är gärningsmannen fortfarande på fri fot.

 

25 SEPTEMBER

GROV MISSHANDEL OCH RÅN I SKELLEFTEÅ

En 35-årig man häktas på torsdagen vid Skellefteå tingsrätt misstänkt för grov misshandel och rån. Händelsen inträffar i centrala Skellefteå den 25 september.

Enligt åklagaren häktas mannen eftersom han kan fortsätta att begå brott om han befinner sig på fri fot. Samtidigt riskerar han att påverka polisutredningen.

Enligt polisen är det flera personer som just nu utreds för misstänkta brott med kopplingar till det aktuella ärendet.

 

25 SEPTEMBER

MISSHANDEL I SAMBAND MED SLAGSMÅL PÅ NATTKLUBB I MALMÖ

En man blir misshandlad i samband med ett jättebråk på nattklubben Deep på Amiralsgatan i Malmö natten till söndagen. Polisen griper en man i 20-årsåldern misstänkt för misshandeln.

Här på Amiralsgatan 20 i Malmö ligger nattklubben Deep, som stormades av ett fyrtiotal personer. Bild: kartor.eniro.se
Här på Amiralsgatan 20 i Malmö ligger nattklubben Deep, som stormades av ett fyrtiotal personer. Bild: kartor.eniro.se

 

Det hela börjar mycket dramatiskt med att ett fyrtiotal personer vid fyratiden på söndagsmorgonen stormar förbi vakterna och tränger sig in på nattklubben. Därefter begås minst en misshandel och flera personer hotas. Polisen skickar flera patruller till platsen.

Än så länge vet inte polisen varför nattklubben stormas eller vilken relation de fyrtio personerna har med varandra. Ledningen för nattklubben stänger klubben för natten efter det här bråket.

 

25 SEPTEMBER

MISSHANDEL UTANFÖR UPPSALA

Polisen larmas på söndagskvällen om en misshandel i Ribbingebäck i västra Uppsala. En man har utsatts för misshandel och den ska ha inträffat vid 17-tiden på eftermiddagen.

Polisen griper tre personer. Den misshandlade mannen ska inte ha drabbats av några allvarligare skador.

 

25 SEPTEMBER

MISSHANDEL I SUNDSVALL

En förbipasserande sundsvallsbo påträffar en misshandlad man i Stenstan i Sundsvall under natten mot söndagen. Mannen körs till akuten med skador i ansiktet.

En misshandlad man påträffades i Stenstan i Sundsvall under natten till söndagen. Bild: hitta.se
En misshandlad man påträffades i Stenstan i Sundsvall under natten till söndagen. Bild: hitta.se

 

Polisen får uppgifter om att en misshandlad man har kommit in till sjukhuset under natten. Patrullen träffar mannen vid femtiden på morgonen och tar upp en anmälan om misshandel. Mannen har svårt för att redogöra för vad som har hänt. Det är också oklart var misshandeln har ägt rum.

 

25 SEPTEMBER

FYRA FALL AV MORDFÖRSÖK I MALMÖ

Fyra personer utsätts för mordförsök på Censorsgatan i södra Malmö vid sjutiden på söndagskvällen. En stor polisinsats pågår på platsen.

Ett vittne säger sig ha hört 20 skott. Tre av de skottskadade personerna har tagit sig till sjukhus på okänt sätt medan den fjärde mannen har förts dit i ambulans. De fyra männen befinner sig i en bil när de blir beskjutna. En person har enligt uppgift blivit skjuten i huvudet.

Här på Censorsgatan i Malmö utsätts fyra personer för mordförsök genom beskjutning på söndagskvällen. Bild: hitta.se
Här på Censorsgatan i Malmö utsätts fyra personer för mordförsök genom beskjutning på söndagskvällen. Bild: hitta.se

 

Det finns många poliser i området eftersom det samtidigt pågår en derbymatch mellan Malmö FF och Helsingborgs IF. Det finns även en polishelikopter i luften. Polisen spärrar av brottsplatsen och meddelar att man har hittat flera tomhylsor.

Enligt vittnesuppgifter kör två EU-moppar efter en personbil in på Censorsgatan, som slutar med en återvändsgränd. Personer på mopederna ska ha skjutit mot personerna i bilen. Andra uppgifter gör gällande att skotten avlossas från en bil, en Audi, som i hög fart kör därifrån. Enligt vittnesuppgifterna avlossas skotten i skurar i tre omgångar, vilket tyder på att automatvapen som använts.

 

25 SEPTEMBER

SYNNERLIGEN GROV MISSHANDEL I RÖNNINGE UTANFÖR STOCKHOLM

En 50-årig man blir knivhuggen i buken i en lägenhet på Mosshagestigen i Rönninge i Salems kommun söder om Stockholm tidigt på söndagsmorgonen. Mannen för till sjukhus.

Polisen hittade en grovt misshandlad man i en lägenhet i Rönninge på söndagsmorgonen. Copyright: Dreamstime.com
Polisen hittade en grovt misshandlad man i en lägenhet i Rönninge på söndagsmorgonen. Copyright: Dreamstime.com

 

Polisen får in larmet klockan 04.50 på morgonen, beger sig till platsen och griper den misstänkte gärningsmannen. Det är den skadade själv som ringer från lägenheten. Enligt uppgift har mannen haft besök av ett antal personer och ett bråk har uppstått. Bråket leder till knivskärningen.

Den gripne mannen är i misstänkt för synnerligen grov misshandel.

 

26 SEPTEMBER

MORDFÖRSÖK I HAMMARKULLEN I GÖTEBORG

Polisen larmas under söndagsnatten till stadsdelen Hammarkullen i Göteborg. Där påträffar polisen en skottskadad man som förs till sjukhus. Poliser får larmet strax före klockan tolv på natten från personer som har hört skott i närheten.

Här i stadsdelen Hammarkullen i östra Göteborg misshandlas en 20-årig man av fyra maskerade män. Foto: commons.wikimedia.org
Här i stadsdelen Hammarkullen i östra Göteborg misshandlas en 20-årig man av fyra maskerade män. Foto: commons.wikimedia.org

 

Något senare larmar en man i 20-årsåldern att han är skjuten. Han förs till sjukhus. För polisen berättar han att han har blivit skjuten av flera män maskerade med rånarluvor. Polisen är kvar på platsen för att samla in bevis och hålla förhör och vill inte spekulera vad som har föranlett skottlossningen.

 

26 SEPTEMBER

MORDBRAND I BYGDEGÅRD UTANFÖR MARIESTAD

En bygdegård utanför Mariestad står i lågor. Det är motorklubben Crusin Clubs klubblokal som totalförstörs av elden. Polisen misstänker att branden är anlagd och inleder en förundersökning om mordbrand. Värden för flera hundra tusen kronor går upp i rök.

Motorklubben Crusin clubs klubblokal i en gammal bygdegård utanför brinner ner till grunden. Foto: crusinclub.se
Motorklubben Crusin clubs klubblokal i en gammal bygdegård utanför brinner ner till grunden. Foto: crusinclub.se

 

Larmet om branden kommer in strax efter klockan fyra natten till måndagen. Det är en privatperson som hör av sig. Räddningstjänsten är snabbt på plats men brandpersonalen låter byggnaden brinna ner. Inga försök görs för att rädda bygdegården.

Crusin Club är en motorklubb för raggare med intresse för amerikanska bilar och rockabillykultur. Detta är tredje gången som deras klubblokal förstörs i brand. Förra gången var för två år sen. Inga personer befinner sig i byggnaden när den brinner ner.

 

26 SEPTEMBER

MISSHANDEL I MALMÖ

En man förs till sjukhus i ambulans efter ett bråk vid Gustav Adolfs torg i Malmö. Polis och ambulans larmas vid halv sju-tiden på kvällen om att några personer bråkar vid fontänen på torget. En person blir misshandlad i samband med bråket.

Ett bråk utbryter vid fontänen på Gustav Adolfs torg och en man blir misshandlad och förd till sjukhus. Bild: sv.wikipedia.org.
Ett bråk utbryter vid fontänen på Gustav Adolfs torg och en man blir misshandlad och förd till sjukhus. Bild: sv.wikipedia.org.

 

Skadeläget för mannen är oklart och ingen gärningsman grips i samband med brottet, som rubriceras som misshandel.

 

26 SEPTEMBER

MORDFÖRSÖK PÅ FÄRJA – GÄRNINGSMANNEN ÄR SÄKERHETSVAKT

En man sitter anhållen hos polisen misstänkt för att ha försökt mörda en kvinna i en hytt på Viking Lines färja Cinderella under den gångna helgen. Mannen arbetar som säkerhetsvakt vid en myndighet.

Det var ombord på finlandsfärjan M/S Viking Cinderella den 23 september som en man försöker mörda en närstående kvinna. Bild: en.wikipedia.org
Det var ombord på finlandsfärjan M/S Viking Cinderella den 23 september som en man försöker mörda en närstående kvinna. Bild: en.wikipedia.org

 

Det är enligt de handlingar tingsrätten har upprättat en man i 50-årsåldern som den 23 september på färjan M/S Viking Cinderella på väg från Finland till Stockholm försökt mörda en kvinna. Offret är en närstående till mannen och brottet rubriceras som mordförsök.

Den misstänkte mannen grips av polis när färjan ankommer till Stadsgårdskajen i Stockholm. Även rederiet Viking bekräftar händelsen. Dagen därpå begärs mannen häktas vid Stockholms tingsrätt.

 

26 SEPTEMBER

GROV MISSHANDEL I KRISTINEHAMN

En man skär en annan man i ansiktet i samband med ett lägenhetsbråk i Kristinehamn på måndagen. Polisen tvingas dra vapen i samband med att gärningsmannen grips misstänkt för grov misshandel. Efter förhör släpps mannen fri – och återvänder då till brottsplatsen där han börjat hota de personer som befinner sig där.

Samma historia upprepar sig nu. Polisen återvänder till lägenheten och griper mannen igen, som den här gången har samlat på sig stöldgods.

 

26 SEPTEMBER

MISSHANDEL I BOTKYRKA – UNG KVINNA FRITOGS AV POLISEN

Stockholmspolisen har fritagit en 19-årig kvinna som misstänkts för att ha hållits inlåst i en lägenhet i Botkyrka kommun. Där har kvinnan blivit misshandlad och hotad av en 24-årig manlig bekant. Den 19-åriga kvinnan är hemmahörande i Tyskland men reste till Sverige i slutet av augusti för att träffa den man som sedan låser in henne och misshandlar henne.

Svensk polis Copyright: Dreamstime.com
Stockholmspolisen fritog i slutet av september en 19-årig tysk kvinna som hållits instängd i en lägenhet och misshandlad av en man i en lägenhet i Botkyrka söder om Stockholm. Genrebild. Copyright: Dreamstime.com

 

Mannen är våldsam mot kvinnan som övervakar henne så att hon inte ska fly. Kvinnan hör av sig till sina anhöriga i Tyskland och vädjar om hjälp. På det sättet rullas brottet upp och svensk polis kan till slut – efter nästan en månads fångenskap – frita kvinnan.

En man som hotar. Copyright: Dreamstime.com
En man som hotar.
Copyright: Dreamstime.com

 

Den 24-årige mannen nekar till brott men häktas misstänkt för misshandel och olaga frihetsberövande.

 

26 SEPTEMBER

TVÅ FALL AV GROV MISSHANDEL I UPPLANDS VÄSBY – NEDSLAGEN AV 15 KILLAR FÖR EN MOBIL

Två personer blir på måndagskvällen brottsoffer på samma gata i Upplands Väsby norr om Stockholm. En person blir slagen och sparkad av mellan femton och tjugo män och rånad på sin mobiltelefon. I samband med att polisen letar efter gärningsmännen hittar de en brutalt misshandlad man som kan ha fallit offer samma gäng.

Larmet kommer in till polisen vid tiotiden på kvällen. En förbipasserande person ser en man bli slagen och sparkad så att han faller till marken. Gärningsmännen är ett ungdomsgäng. Innan polisen kommer till platsen springer ungdomarna iväg åt olika håll. Alla misstänks på ett eller annat sätt vara inblandade i misshandeln.

Två fall av grov misshandel skakade Upplands-Väsby norr om Stockholm på måndagskvällen. Bild: sv.wikipedia.org.
Två fall av grov misshandel skakade Upplands-Väsby norr om Stockholm på måndagskvällen. Bild: sv.wikipedia.org.

 

Rånoffret ligger kvar på marken med ”mycket blod i ansiktet”. Ambulans tillkallas till platsen.

När polisen söker efter gärningsmännen påträffar de ännu en person som har fallit offer för killgänget. Han har utsatts för misshandel på samma gata. Fyra-fem gärningsmän har slagit ner honom, sparkat honom och slagit honom igen när han ligger på marken. Den misshandlade mannen förs till sjukhus.

Polisen har misstankar om att samma gärningsmän kan ligga bakom de båda misshandelsfallen.

 

27 SEPTEMBER

MORDFÖRSÖK I MALMÖ

En man blir misshandlad och knivskuren på Kiviksgatan i Malmö strax efter klockan ett natten till tisdag. Polisen larmas och åker till platsen. Där påträffar man en man i 20-årsåldern som har blivit misshandlad och knivskuren av flera personer.

En man hittas misshandlad här på Kiviksgatan i Malmö natten till tisdag. Bild: hitta.se
En man hittas misshandlad här på Kiviksgatan i Malmö natten till tisdag. Bild: hitta.se

 

De misstänkta gärningsmännen är försvunna från platsen. Polisen upprättar en anmälan om mordförsök. Ingen gärningsman är gripen.

 

27 SEPTEMBER

MISSHANDEL AV TVÅ FLYKTINGPOJKAR I VISBY

Två flyktingpojkar sitter och väntar på en buss i Visby när två berusade män kommer fram till dem och attackerar dem. Männen sparkar pojkarna i magen och knuffar dem.

Två flyktingpojkar misshandlades av två berusade svenskar vid en busshållplats i Visby, Bild: polisen.se
Två flyktingpojkar misshandlades av två berusade svenskar vid en busshållplats i Visby,
Bild: polisen.se

 

Händelsen inträffar på söndagskvällen. De båda pojkarna i åldern 13-15 år väntar på bussen vid OKQ8-macken i Visby. De två män som misshandlar pojkarna är i 30-årsåldern. Männen börjar med att knuffa ut den ena pojken i gatan. När hans kompis protesterar sparkar männen denne hårt i magen. Sen försvinner männen mot en parkeringsplats.

Polisen skickar flera patruller till platsen för att leta efter männen men hittar dem inte. En av pojkarna skjutsas till Visby lasarett. Polisen upprättar en anmälan om misshandel.

 

28 SEPTEMBER

MISSHANDEL I STOCKHOLM

En kvinna misshandlas på onsdagsmorgonen av en man vid St Eriksplan i Stockholm. Mannen slår kvinnan så hårt att hon faller omkull. Efter slaget börjar kvinnan blöda från ansiktet. Kvinnan förs till sjukhus i ambulans.

Det är sannolikt att kvinnan vet vem mannen är. Polisen upprättar en anmälan om misshandel.

 

28 SEPTEMBER

MISSHANDEL I SUNDSVALL 

En man i Skönsmon i Sundsvall blir misshandlad av en objuden gäst i sin egen lägenhet under natten till onsdagen. Polisen får larmet vid halv två-tiden på natten. Enligt polisen har en man bjudit in flera personer till sin lägenhet. Tillsammans med dessa har det kommit ytterligare en person som var okänd för mannen i lägenheten.

Det var här i Skönsmon i Sundsvall som en man blev misshandlad i en lägenhet. Foto: trafikverket.se
Det var här i Skönsmon i Sundsvall som en man blev misshandlad i en lägenhet. Foto: trafikverket.se

 

När lägenhetsinnehavaren uppmanar den objudne gästen att lämna lägenheten blir han misshandlad i ansiktet. Han flyr ut ur sin egen lägenhet och rusar in till en granne där han larmar polisen, som upprättar en anmälan om misshandel.

 

29 SEPTEMBER

GROV MISSHANDEL VID KONSERT I STOCKHOLM

En ordningsvakt blir allvarligt skuren med ett vasst föremål i samband med en konsert på Medborgarplatsen i Stockholm på onsdagskvällen. Händelsen inträffar på Debaser Medis på Medborgarplatsen där rapparna Ghostfac Killah och Killah Priest håller konsert.

Det var här på Debaser Medis som en ordningsvakt blev grovt misshandlad av en person som tar sig upp på scenen mitt under en konsert. Bild: debaser.se
Det var här på Debaser Medis som en ordningsvakt blev grovt misshandlad av en person som tar sig upp på scenen mitt under en konsert. Bild: debaser.se

 

Larmen om den blodiga attacken kommer in till polisen vid halv tolv-tiden på onsdagskvällen. Polisen vet till att börja med inte om vakten har blivit skuren med en kniv eller med en trasig flaska. Vakten förs med ambulans till sjukhus.

Vakten blir knivskuren när en man ur publiken tar sig upp på scenen. Vakten försöker hindra mannen men blir istället skuren i ansiktet. Enligt vittnen var det som ”ett blodbad på scenen”. Det skärsår vakten får sträcker sig från tinningen ända ner till käken.

Polisen griper en man misstänkt för misshandeln. Mannen anhålls misstänkt för grov misshandel.

 

29 SEPTEMBER

MORDFÖRSÖK I HÄLLEFORS

En man i Hällefors blir sent på onsdagskvällen attackerad med en kniv av en person som tagit sig in i mannens lägenhet. Polisen larmas strax före klockan elva på kvällen.

En man i Hällefors i Örebro län blir knivskuren i en bostad av en person han själv är bekant med. Copyright: Dreamstime.com
En man i Hällefors i Örebro län blir knivskuren i en bostad av en person han själv är bekant med. Genrebild.. Copyright: Dreamstime.com

 

Den främmande mannen försöker övermanna lägenhetsinnehavaren men hindras av denne själv och av andra personer som befinner sig i bostadshuset. En stund senare anländer polisen och griper mannen, som är berusad.

Det är oklart vad som ligger bakom händelsen. De båda männen känner varandra sen tidigare. Polisen rubricerar händelsen som mordförsök, hemfridsbrott och olaga hot.

 

29 SEPTEMBER

GROV MISSHANDEL I BRUNNSPARKEN I GÖTEBORG

En man i 20-årsåldern misshandlas under natten med en hammare i Brunnsparken i Göteborg. Klockan är då cirka halv tre. Enligt vittnen har misshandeln startat vid en spårvagnshållplats. Där slår en man 20-åringen med en hammare  i huvudet.

En 20-årig man blev svårt misshandlad vid spårvagnshållplatsen Brunnsparken i Göteborg. Bild: postvagnen.com
En 20-årig man blev svårt misshandlad vid spårvagnshållplatsen Brunnsparken i Göteborg. Bild: postvagnen.com

 

De misshandlade blöder kraftigt från huvudet. Den misstänkte gärningsmannen hindras av vittnen från att ta sig från platsen. Ambulans och flera polispatruller tillkallas. Polisen griper gärningsmannen och den misshandlade 20-åringen förs med ambulans till sjukhus.

Polisen betecknar händelsen som grov misshandel.

 

29 SEPTEMBER

MISSHANDEL I PARTILLE

En person blir knivskuren i sitt eget hem i Partille utanför Göteborg. Polisen får in larmet strax före klockan 11 på förmiddagen. Enligt anmälaren rör det sig om en okänd gärningsman som tagit sig in i huset där han går till attack med en kniv.

Polisen söker förgäves den man som knivskurit en person i dennes bostad i Partille. Foto: polisense
Polisen söker med hundar förgäves den man som knivskurit en person i dennes bostad i Partille. Foto: polisen.se

 

Den misshandlade har fått en skärskada på handen. Polisen jagar gärningsmannen med flera patruller och hundar en utan att lyckas hitta honom. Polisen har ingen aning om vad som ligger bakom misshandeln.

 

30 SEPTEMBER

GROV MISSHANDEL I CENTRALA UPPSALA

En tonåring blir knivskuren i magen vid ett bråk i centrala Uppsala under den gångna natten. Larmet kommer in till polisen vid fyratiden på morgonen. Polisen griper en person som tas in för förhör.

Poliser i arbete Foto: Polisen
Poliser i arbete
Foto: Polisen

 

Upprinnelsen till misshandeln är uppenbarligen ett bråk som utspelat sig någon timma tidigare. Det bråket kan i sin tur ha orsakats av en tidigare misshandel. Polisen utreder händelsen som grov misshandel.

 

30 SEPTEMBER

MISSHANDEL PÅ ASYLBOENDE I VÄSTERÅS

En man i 25-årsåldern förs till sjukhus efter att ha misshandlats vid ett asylboende i Västerås. Trots att flera polispatruller söker efter gärningsmannen är han fortfarande försvunnen.

Larmet kommer in till polisen strax efter klockan sju på fredagskvällen. En förbipasserande upptäcker plötsligt hur en man slås till marken, varefter gärningsmannen flyr från platsen. Den misshandlade mannen har skador i ansiktet och smärtor i ett knä och förs i ambulans till sjukhus. Polisen upprättar en anmälan om misshandel.

 

30 SEPTEMBER

GROV MISSHANDEL I FARSTA STRAND I STOCKHOLM

En man blir knivskuren i benet i Farsta strand i södra Stockholm. Larmet kommer in till polisen vid halv nio-tiden på fredagskvällen. Polisen kommer till platsen men varken den skadade mannen eller vittnen vill medverka vid några förhör.

Det var här vid Farsta Strand i södra Stockholm som en man blev knivskuren i benet på fredagskvällen. Foto:
Det var här vid Farsta Strand i södra Stockholm som en man blev knivskuren i benet på fredagskvällen.
Foto: tunnelbana.nu

 

Polisen rapporterar händelsen som grov misshandel.

 

30 SEPTEMBER

GROV MISSHANDEL AV KVINNA PÅ LIDINGÖ

En kvinna i 20-årsåldern misshandlas och rånas på smycken i sin bostad på Lidingö. Kvinnan får bl a glassplitter i huvudet och hamnar i svår chock.

Det var här på Högnäsvägen på Li dingö som en ung kvinna blev misshandlad och rånad. Foto: hitta.se
Det var här på Högnäsvägen på Lidingö som en ung kvinna blev misshandlad och rånad. Foto: hitta.se

 

Strax efter klockan ett på fredagseftermiddagen får polisen larm om ett rån mot en kvinna i 20-årsåldern på Högnäsvägen på Lidingö utanför Stockholm. Det är en vän till den misshandlade kvinnan som slår larm. En okänd gärningsman knuffar omkull kvinnan när hon öppnar dörren och slår ner henne. Gärningsmannen flyr från platsen sen han fått med sig några smycken.

Kvinnan förs i ambulans till Danderyds sjukhus. Polisen går ut med ett signalement på mannen, som uppges vara i 30-årsåldern, blond och klädd i en röd kofta eller jacka. Polisen inleder en förundersökning om grov misshandel och rån.