För några veckor sen sökte jag jobb som reportervikarie på Expressen. Hur tror ni att det gick? Läs här!

För några veckor sen gick Expressen ut med en stort uppslagen artikel i sin nättidning där man sökte erfarna och kvalificerade nyhetsreportrar till nyhetsdesken. Det handlade både om vikariat och fasta anställningar.

Bild: Elisabet Höglund

Eftersom nyhetspulsen fortfarande slår i mig med hög frekvens tänkte jag: Varför inte söka något av de här jobben? Jag som är en så erfaren reporter och journalist borde väl kunna få chansen till ett jobb som springreporter på Expressen. Tidningen behövde ju tydligen  reportrar med hög kompetens och lång erfarenhet av nyhetsarbete.

Jag kände mig verkligen kallad.

Så en dag bestämde jag mig: Jag slänger in en ansökan! Det skulle göra mitt liv mycket roligare. Dessutom skulle jag få utlopp för den nyhetsmani som jag aldrig kan få via min blogg.

Sagt och gjort. Jag mejlade in min ansökan och kompletterade den med mitt cv. Cv står för Curriculum vitae, som i fri översättning från latinet kort och gott betyder ”meritförteckning”.

Bild från Expressen
Foto: Elisabet Höglund

I mitt cv skrev jag in ALLT jag hade gjort i mitt liv sen jag tog realexamen på 3-årig linje 1960. Det blev till slut en diger lista, även kompletterad med mina idrottsliga meriter och en del andra saker, bland annat segrarna i På spåret, ifall detta skulle kunna ha effekt.

Mitt arbetsliv sid. 2
Grafik: Elisabet Höglund
Mitt CV sid. 2
Grafik: Elisabet Höglund

Jag gick stolt igenom mitt cv. Jag var verkligen impad av mig själv. Ingen av de andra sökandena skulle kunna slå mig. De skulle inte ens komma i närheten av mina meriter. Visserligen är jag 76 år och pensionär men vad spelar det för roll när man kan visa upp en sådan här meritförteckning!

Nu vill jag inte att ni ska tro att jag menade allvar med att söka ett av de här jobben i förhoppning om att få det. Nej, jag vet precis hur det svenska samhället fungerar. Är man över trettiofem så tittar arbetsgivarna misstänksamt på en. De tror att man är utsliten, utbränd och redan förbrukad och inte kan prestera allt det arbetsgivarna kräver.

Och är man dessutom 76+ så är man definitivt uträknad. Då är man mogen för demensboendet och inte för en hektisk nyhetsredaktion på Expressen.

Men det var ändå kul att få skoja med cheferna på Expressen lite grand. Jag kan anta att ett och annat ögonbryn höjdes när man på något sammanträde gick igenom listorna över de sökande och plötsligt upptäckte mitt namn där. Men vad sjutton …? Vem tror hon att hon är? Skulle den gamla kärringen ha något att tillföra vår ungdomliga och effektiva redaktion? Så fullkomligt idiotiskt! Vet hon förresten vad Internet är för något?

Bild ur Expressen
Bild:Elisabet Höglund

Nej då, jag är inte alls mogen för demensboendet. Jag är faktiskt duktig på Internet och kan hantera den digitala och virtuella världen med viss skicklighet. Jag tror också att jag skulle ha något att bidra med med tanke på att jag under hela mitt liv hängivet har ägnat mig åt god journalistik. Dessutom har jag gjort en massa andra saker som har gett mig både erfarenhet och ökad bredd i kunnandet.

Men, som sagt, jag vet hur de resonerar. Jag ville bara skoja lite med dem, få dem lite ur balans, så att säga.

Tror ni att jag fick något av de jobb jag sökte? Visst var jag formellt kvalificerad, ja kanske rentav överkvalificerad. Men så häromdagen trillade det ner ett mejl i inkorgen från någon personalansvarig på Expressen vars namn jag inte vill avslöja. Han skrev så här:

”Hej Elisabet!

Kul att du var intresserad av reportervikariaten på breaking-desken som vi annonserade om. Dessvärre har vi valt att gå vidare med andra sökande.
Trevlig helg!”
Ha ha! Jag skrattade högt. Det var precis det jag visste. De ville inte ha mig! Men de svarade i alla fall. Det är det inte alla arbetsgivare som gör, minsann.
Jag blev inte det minsta ledsen eller besviken. Detta var exakt det svar jag hade väntat mig. Det är så här det är i Sverige.
I USA kan en 78-årig man bli president men i Sverige kan inte en 76-årig kvinna ens få ett springvikariat på Expressen! Det visar lite grand vilka skillnader det finns i människosyn i olika länder.
En 78-årig nyvald president i USA, Joe Biden
Bild: thehill.com
Nej, jag har inte alls drabbats av storhetsvansinne. Jag hade aldrig räknat med något annat än ett avvisande svar. Jag ville bara testa för att se om systemet hade förändrats.
Jag tänker inte gråta. Det var längesen jag slutade att bli ledsen över hur svårt det är för äldre människor, framförallt för kvinnor, att bli respekterade och sedda på arbetsmarknaden.
Grafik: Elisabet Höglund
Expressen är samtidigt en tidning som har haft stor nytta av mig, i varje fall om man tittar på deras löpsedlar och förstasidor. Jag har varit en ständigt återkommande företeelse i deras spalter och på deras löpsedlar. De har säkert sålt en hel del lösnummer tack vare mig.
Men jag duger inte som nyhetsreporter.
”Jag duger inte som
springreporter på Expressen”

Nej, jag är inte besviken, eftersom mitt enda syfte var att testa systemet för att se att det fortfarande fungerade, nämligen att om man är gammal så är man inte längre önskvärd och har inte på arbetsmarknaden att göra. Då spelar det ingen roll vilka meriter man har med sig i bagaget, inte heller att man är alert, nyfiken, produktiv, effektiv och inte det minsta dement.

Gott Nytt År!