Förundersökningen om morden i Bjärred lades ner idag – nya uppgifter om de bestialiska morden!

Idag blev till sist förundersökningen om trippelmorden och självmordet i Bjärred i januari förra året nedlagd. Därmed blev också vissa – men mycket få  – uppgifter offentliggjorda. Alla som har begärt ut förundersökningsprotokollet, bland andra jag själv, har fått eller kommer att få denna begäran sekretessprövad. Jag kommer sannolikt att få dokumenten i min brevlåda hemma i Tungelsta någon gång i nästa vecka.

Jag befinner mig i detta nu i min lägenhet i Spanien

Själv befinner jag mig sen i söndags i min lägenhet i Spanien. Jag är här för att cykelträna och för att skriva på min kommande bok. Vädret har hittills varit fantastiskt, mellan 23 och 25 plusgrader på eftermiddagarna.

Foto: Elisabet Höglund

Foto: Elisabet Höglund

Gud vad jag har njutit när jag har suttit på min cykel och lyssnat på hur Medelhavets vågor monotont och oupphörligt rullat upp på de gulvita stränderna. Samtidigt som vädret hemma i Tungelsta enligt Bosse är vinterns värsta med regn, snöglopp, storm och dimma om vartannat.

Foto: Elisabet Höglund

För exakt fjorton dagar sen uppgav jag här på min blogg felaktigt att förundersökningen om morden i Bjärred hade lagts ner samma dag. Det var den information jag då fick av chefsjuristen vid Polisen i Malmö, Ann-Charlotte Anevski. Men det blev inget beslut den dagen, inte veckorna därefter heller utan alltså först idag.

Vägen till Bjärred
Foto: Elisabet Höglund
En villa i Bjärred med neddragna persienner
Bild: Elisabet Höglund

Vad dröjsmålet berodde på har jag ingen aning om. Men det handlade sannolikt om förhandlingar mellan juristerna och polisen i Malmö om vad som skulle maskas i förundersökningen och vad som skulle bli offentligt.

En villagata i Bjärred
Bild: Elisabet Höglund

Nu ser vi att det mesta är maskat. Hela sidor av svarta fält täcker det mesta av informationen i förundersökningsprotokollet. Endast de uppgifter som polisen gick ut med den 11 december i fjol, bland annat hur morden hade gått till, är offentliga idag. Plus några små kompletteringar. Endast nitton av flera hundra sidors polisutredning har blivit offentliga. Hemlighetsmakeriet är flagrant.

Det finns en nyhet som nu har blivit känd, nämligen en liten detalj i den rättsmedicinska undersökningen:

Det handlar om den 48-åriga mamman i familjen, som blev bragt om livet genom ”i första hand strypning”. Enligt Rättsmedicinalverket talar fynden för att kvinnan har bragts om livet, alltså blivit mördad, vilket det egentligen inte någon gång har rått något tvivel om.

I det rättskemiska protokollet framgår också att kvinnan hade rester av sömnmedel i kroppen. Det är en korrigering jämfört med tidigare uppgifter, eftersom polisen hela tiden har talat om att spår av ångestdämpande medel hade hittats i föräldrarnas kroppar. Nu vet vi att det inte handlade om ångestdämpande medel utan om sömnmedel. Skillnaden kan tyckas liten men det är den inte.

Juristerna vid polisen i Malmö offentliggör idag också delar av föräldrarnas s k förklaringsbrev eller avskedsbrev, hur man nu vill kalla det.

Som synes är det mesta av avskedsbrevet maskat för att det inte ska kunna läsas. Några få strategiska meningar har dock lämnats synliga. Det är dels inledningen av brevet där det står:

”Till den det berör

Föräldrarna skriver sedan:

”Vi har gemensamt och i samförstånd beslutat att ta våra och våra barns liv …”

En ohygglig mening.

Ytterligare två meningar ur förklaringsbrevet har idag också blivit offentliga. Det är när föräldrarna skriver: ”Ingen av oss kommer någonsin kunna leva ett liv i någon egentlig mening …”

Dessa uppgifter är i och för sig kända sedan tidigare men när man ser de fasansfulla orden uttryckta i en synlig text, då blir tragedin ofattbar.

Föräldrarna skriver också, även det känt sen tidigare, att: ”Vi tog vårt beslut tidig höst 2017″.

I flera månader planerade alltså föräldrarna att döda sina barn utan att barnen själva hade en aning om det. Föräldrarna fortsatte att leva sina respektive yrkesliv till det yttre som om inget hade hänt. Mannen ansökte till och med i slutet av september 2017 befordran till professor i Handelsrätt vid Ekonomiskolan vid Lunds Universitet.

Makarna levde ett dubbelliv. Ingen utomstående – allra minst de båda små döttrarna – hade den blekaste aning om vad som förestod.

Får vi någonsin veta den verkliga sanningen bakom detta ohyggliga trippelmord? En lång rad personer kommer att försöka förhindra att mer information sipprar ut.

Jag kommer dock att fortsätta att gräva. Jag tänker inte ge upp. Det måste skapas klarhet kring denna grymma och hänsynslösa familjetragedi. Somliga säger till mig: Sluta gräva i det där. Låt oss glömma att det där någonsin har hänt.

Nej, vi får inte glömma, svarar jag.

För de båda små flickornas skull får vi inte glömma dessa hemska illdåd.

Foto: Privat