Idag kan jag avslöja: Misstänkte Palmemördaren Christer Pettersson hade en Magnum-revolver hängande i sin egen hall!

Förre statsministern Olof Palme mördades på öppen gata klockan 23.21 på kvällen den 28 februari 1986. Mordet skedde i korsningen Sveavägen-Tunnelgatan i centrala Stockholm. Olof och Lisbeth Palme var på väg hem från biografen Grand efter att ha sett en film. Paret valde att promenera ett stycke stället för att ta tunnelbanan.

Sveavägen nattetid
Bild: Youtube.com

Plötsligt dök en mörkklädd mansperson upp bakom paret Palme. Mannen sköt Olof Palme på nära håll med ett skott i ryggen. Palme sjönk ihop på trottoaren och gjöt en ögonblicklig död men dödförklarades först flera timmar senare. Därefter sköt mördaren ett skott mot Lisbet Palme, som skadades lindrigt.

Christer Pettersson
Bild: Svensk Historia

Den 14 december 1988 anhölls Christer Pettersson misstänkt för mordet på Olof Palme. Pettersson dömdes i Stockholms tingsrätt den 27 juli 1989 men redan den 2 november samma år friades han av Hovrätten från alla misstankar på grund av brister i bevisningen mot honom. Därefter förblev Christer Pettersson en fri man fram till sin död 2004.

Spaningsledaren Hans Holmér visar upp vapen som han tror har likhet med mordvapnet.
Bild: Youtube.com

Det vapen Olof Palme sköts med var en revolver av typen .357 Magnum från tillverkaren Winchester & Western. Tillverkaren kan möjligen också ha varit Smith & Wesson. Mordvapnet har aldrig hittats, däremot två kulor från revolvern.

Det råder fortfarande delade meningar om Christer Petterssons skuld. Han har aldrig erkänt mordet men har vid olika tillfällen på journalisters frågor gett vaga och svårtolkade svar. De som menar att Christer Pettersson var oskyldig hävdar att han aldrig använde skjutvapen. Han hade till exempel 1970 dödat en person på Kungsgatan i Stockholm med ett bajonettvapen. Det påstods också att Pettersson alltid bar kniv.

Den berömda konfrontationen där Lisbeth Palme pekade ut Christer Pettersson. Pettersson har nr 7.
Bild: Polisen

Diverse teorier har dock florerat om att Christer Pettersson skulle ha lånat en Magnum-revolver av en knarklangare och polare vid namn Sigge Cedergren. Med denna revolver ska Christer Pettersson ha mördat Olof Palme. Detta är en av många skrönor som rört om den omfattande palmeutredningen.

Det har aldrig bevisats att Christer Pettersson skulle ha lånat en Magnum av Sigge Cedergren.  Däremot kan jag själv idag avslöja att Christer Pettersson verkligen hade en Magnum-revolver i sin lägenhet på Kung Hans väg 35A i Rotebro i Sollentuna kommun. Revolvern hängde i en 30-40 cm lång ståltråd. Ståltråden var fastsatt i en krok under hatthyllan i hallen. Revolvern hängde i revolverbygeln längst ner på ståltråden som i slutet var formad till en krok.

Christer Petterssons lägenhet låg här på Kung Hans väg 35A i Rotebro, Sollentuna.
Bild: hitita.se

Uppgifterna kommer från en synnerligen trovärdig källa som jag har haft kontakt med. Personen ifråga besökte nämligen tillfälligt Christer Petterssons bostad någon gång 1983, alltså tre år före Palmemordet och kunde med egna ögon se att en Magnum-revolver hängde i hallen.

Min källa besökte lägenheten av en ren tillfällighet. Han visste då inte ens om att det handlade om Christer Petterssons lägenhet. Däremot minns han att det stod ”C Pettersson” på dörren. Först efter Palmemordet fick min källa bekräftat att  lägenheten tillhörde Christer Pettersson.

Christer Pettersson efter ”frigivningen”
Bild: Youtube.com

Orsaken till att min sagesman besökte lägenheten vid det tillfället var att han ledsagade två personer, som tillfälligt skulle hyra Christer Petterssons lägenhet. Båda männen, som var bröder, var vid tillfället efterlysta av polisen. Den ene brodern hade dagarna innan blivit fritagen av sin bror från S:t Jörgens mentalsjukhus i Göteborg, där han varit intagen. Därefter hade bröderna flytt i bil mot Stockholm men blivit upphunna av en polisbil utanför Mariestad.

När polisbilen stoppade bröderna svarade dessa med att rycka pistolen ur handen på en av polismännen, hotade dem och band fast dem vid ett träd i närheten av E20 utanför Mariestad. Sen stal bröderna polisbilen, tankade den med stulen bensin och fortsatte mot Stockholm. Denna händelse blev mycket omskriven och uppmärksammad.

Christer Pettersson
Bild: Sverige-Europa-Världen

Eftersom bröderna efter övergreppet mot de två polismännen var efterlysta ville de gömma sig för att undgå upptäckt. De kände till att en polare som hette Christer Pettersson brukade hyra ut sin lägenhet på Kung Hans väg 35A i Rotebro till kompisar som ville undkomma polisen. Christer Pettersson själv brukade då tillbringa nätterna utomhus i Sollentuna centrum. Bröderna fick lov att hyra lägenheten för ett ganska stort belopp.

Minnestavla över mordet Olof Palme
Bild: youtube.com

Min sagesman var sen tidigare ytligt bekant till och arbetskamrat med en av bröderna och ville hjälpa dem när de bad honom skjutsa dem till Rotebro. Min källa hade då inte den blekaste aning om de båda brödernas övergrepp mot polismännen utanför Mariestad. Han hade heller ingen aning om att den ene brodern hade blivit fritagen från mentalsjukhuset av sin egen bror. Detta kom fram först flera dagar senare när bröderna greps på E4:an mot Uppsala. Min källa handlade med andra ord i god tro när han skjutsade bröderna till lägenheten i Rotebro.

Christer Pettersson hade en Magnum-revolver av denna typ hängande i hallen i sin bostad
Bild: ladysardegna.com

Orsaken till att min sagesman, som alltså är en förstahandskälla, har berättat om den här händelsen för mig är att han vill informera Palmeutredarna om att Christer Pettersson faktiskt hade en Magnum-revolver i sin bostad. När han hyrde ut lägenheten till ”behövande i nöd”, så ingick revolvern i hyran så att säga. Skulle någon obehörig ta sig in i lägenheten så skulle hyresgästerna kunna försvara sig med revolvern. Så var det tänkt.

Christer Pettersson utanför sin lägenhet i Rotebro.
Bild: IMS-Vintage-Photos

Denna händelse inträffade alltså minst tre år innan Olof Palme blev mördad men uppgifterna från min sagesman är intressanta eftersom det alltid har rått delade meningar om huruvida Christer Pettersson hade en revolver. De här uppgifterna visar att han hade det.

Polisförhör utfört av palmeutredarna 1988
Utdrag ur förhör i Palmeutredningen

Uppgifterna bekräftas också delvis i ett polisförhör som polisen i Palmeutredningen 1988 gjorde med en sjukpensionär vid namn Erling Ofstad. Ofstad var vän till Christer Pettersson. I polisförhöret, som jag har hittat på nätet, uppgav Ofstad att han aldrig hade sett något vapen hemma hos Christer Pettersson.

Christer Pettersson hade dock själv berättat för Ofstad att det vid ett tillfälle hade hängt ett vapen på hatthyllan i hans lägenhet. Vapnet tillhörde enligt Pettersson inte honom själv utan ”två personer som han vid tillfället hade inneboende” i lägenheten. Att Christer Pettersson förnekade att vapnet var hans behöver inte innebära att han talade sanning.

Så Christer Petterson har alltså själv tillstått att han haft ett skjutvapen hängande i sin bostad. Dessa uppgifter är enligt min mening mycket intressanta och kan bekräfta min källas uppgifter att han sett en Magnum-revolver hänga på en krok under hatthyllan i Christer Petterssons bostad.

Den här nyheten är till hundra procent sann.

Eftersom det här blogginlägget kan komma att uppfattas som en rövarhistoria, vill jag för min trovärdighets skull understryka att det jag har skrivit här är till hundra procent sant. Jag har själv fått det berättat för mig av en person som jag har stor tilltro till. Vem denne person är kommer jag inte att avslöja eftersom han med risk för repressalier inte vill figurera med namn. Däremot är han beredd att tala med polisen.