Nazidemonstrationen som kom av sig. Men varför är det så viktigt att låta nazister demonstrera i Sverige?

 

Den största polisiära kraftansamlingen sen EU-toppmötet i Göteborg 2001. Det är sammanfattningen av dagens enorma polisinsats i samband med nazistdemonstrationen i Göteborg. Då samlades cirka 500 nynazister från  NMR (Nordiska Motståndsrörelsen) till en demonstration i Göteborg som en motaktion mot den pågående Bokmässan i samma stad.

Nordiska Motståndsrörelsen
Bild: twitter.com

Nordiska Motståndsrörelsens demonstration var planerad sen länge. Ledningen för NMR hade räknat med att 1000 nazistanhängare skulle sluta upp. Bara hälften kom, vilket borde ha blivit en stor besvikelse för arrangörerna.

Men även om nazistdemonstrationen aldrig riktigt hann komma igång innan den fick avbrytas så blev Göteborg idag ändå scenen för våldsamma attacker, stenkastning och andra våldshandlingar. Flera människor skadades, varav en polisman. Ett 60-tal personer frihetsberövades av polisen.

Nazistdemonstration
Bild: slutpixlat.blogspot.com

Men våldshandlingarna kom inte i första hand från nazisterna utan från motdemonstranterna. Det handlade om tusen, kanske flera tusen antinazister, som kommit till Göteborg från hela landet för att visa sin avsky mot nazismen.

Bland dessa fanns självklart många fredliga demonstranter men också en stor andel våldsbejakande extremister på vänsterkanten, bl a personer från den vänsterextremistiska Antifascistisk Aktion (AFA). Dessa dyker alltid upp när det vankas politiska konflikter och bråk.

Jag deltog själv som journalist i bevakningen av EU-toppmötet i Göteborg 2001 och blev tillsammans med min TV-fotograf nedslagen av just några maskerade killar från AFA, som dessutom slog sönder vår kamera. Det var inga snälla grabbar, kan jag säga.

Göteborgskravallerna 2001
Bild: Wikipedia

Det blev konfrontationer även idag i Göteborg, men kanske mera mellan motdemonstranterna och polisen än mellan motdemonstranterna och nazisterna. Hur som helst lyckades polisen skingra debaclet och måste få ett ganska bra betyg efter den här dagen. Polisen löste skickligt konflikthärdarna och såg dessutom till att styra om och till sist stoppa nazistdemonstrationen mer eller mindre i sin linda.

Demonstration

Om dagens nazistdemonstration inte bidde en tumme, så bidde den i alla fall bara en tumme och ett pekfinger. Visserligen hade nazidemonstranterna inte bara utrustat sig med sina gröna flaggor utan även med sköldar. De såg nästan ut som kravallpoliser, även om den värsta formen av kravaller lyckligtvis uteblev.

Gott så – men kanske trist för dem som ville se blod flyta. Det var många som hade kommit till Göteborg idag för att få se just blod flyta. Bland annat hade polisen redan igår stoppat två tyska nazister på Landvetters flygplats. De hade kommit till Sverige för att ”bistå” Nordiska Motståndsrörelsen i deras kamp. Polisen upptäckte vid deras ankomst att de hade lyckats smuggla med sig knivar i bagaget. Även från Norge, Danmark och Finland hade det kommit såväl nazister som motdemonstranter för att få agera på det förmodade slagfältet. Nazistdemonstrationen i Göteborg hade väckt stor uppmärksamhet i utländska medier redan innan den hade kommit igång.

Nordiska Motståndsrörelsen
Bild: fristad.eu

Det här är sorgligt. Bedrövligt. Tragiskt. Motbjudande. Kränkande. Det som hände i Göteborg idag är en skamfläck för Sverige. En demonstration av en politisk nazistorganisation som vill avskaffa den svenska demokratin borde aldrig ha fått tillstånd av polisen. Till råga på allt tvingades den svenska polisen hårdbevaka gränserna för att stoppa anstormningen från andra länder. Detta ger inte en bra bild av Sverige.

Nordiska Motståndsrörelsen
Bild: The local.se

Vad är då Nordiska Motståndsrörelsen, som idag är den främsta samlande kraften för Sveriges nazistsympatisörer? Jo, NMR grundades 1997 och leds av 34-årige Simon Lindberg (som f ö själv greps av polisen i Göteborg efter en konfrontation ). NMR har systerorganisationer i de andra nordiska länderna.

NMR:s symbol på de gröna flaggorna är den s k tyrrunan.  Denna ska ha använts redan de tyska nazisterna under nazitiden, något som dock har förnekats.

Nordiska Motståndsrörelsens symbol. den s k tyrrunan
Bild: Commons.wikimedia.org

NMR har sina rötter i den brottsbenägna organisationen Vitt ariskt motstånd på 90-talet. Flera ledande medlemmar i NMR har tidigare dömts för misshandel och hets mot folkgrupp. NMR:s förnekar Förintelsen. Organisationen vill avskaffa den parlamentariska demokratin i Sverige, till och med med våld om det skulle krävas. Organisationen, som tänker ställa upp i nästa års val, vill ena Norden till en stat (vilken löjlig idé!). Man vill ”stoppa massinvandringen” och ”repatriera, deportera med tvång, ”de rasfrämlingar som befinner sig inom Nordens gränser”. Exakt så uttrycker sig NMR i sitt partiprogram ”Vår väg” från 2017.

Nordiska Motståndsrörelsen

Organisationen/partiet är alltså klart antidemokratiskt och samhällsomstörtande. Därför är det en paradox att just denna antidemokratiska organisation skyddas av de svenska grundlagarna, bland andra demonstrationsfriheten. När NMR ansökte hos göteborgspolisen om tillstånd för att få demonstrera idag, den 30 september, så tillät polisen demonstrationen just med hänvisning till våra demokratiska grundlagar.

Alla oavsett åsikt har rätt att arrangera demonstrationer. Polisen kan inte stoppa dem, om man bedömer att det är möjligt att skydda demonstranters och andra medborgares liv och hälsa.

Detta är en anomali, ett missbruk av den svenska demonstrationsfriheten, anser jag. Varför är det så viktigt att antidemokratiska nazister,  som vill störta den svenska demokratin, ska ha rätt att demonstrera och samtidigt skyddas av polis? Jag vet att jag nu ger mig ut på minerad mark. Den som ifrågasätter demonstrationsrätten för vissa grupper har börjat tumma på de svenska yttrande- och demonstrationsfriheten. Detta vill jag självklart inte.

Polis och demonstranter. Bilden är tagen vid ett tidigare tillfälle.
Bild: youtube.com

Samtidigt är det så absurt att den svenska demokratin har som sin uppgift att skydda även krafter som vill största demokratin! Självklart ska demonstrationsrätten bestå men polisen måste inte alltid ge tillstånd till alla demonstrationer. Om polisen bedömer att en antidemokratisk demonstration riskerar att gå över styr och leda till kravaller och till en ohanterlig situation för både poliser och medborgare, så har polisen alltid valet att vägra lämna demonstrationstillstånd.

Det är också absurt att polisen kallar in förstärkning från hela Sverige för att upprätthålla ordningen i Göteborg i samband med en demonstration med 500 nazister. Som om svenska poliser inte hade annat att pyssla med idag.

Den svenska polisen dras i själva verket med stora problem. Andelen ouppklarade brott ökar dramatiskt för varje år. Polisen har idag inte tid att utreda våldtäkter, stölder och andra vardagsbrott, än mindre de riktigt grova våldsbrotten. Polisen borde alltså ha viktigare saker för sig än att skydda Nordiska Motståndsrörelsen. Detta är förstås ett gigantiskt resursslöseri. Samtidigt åligger det polisen att i varje läge skydda medborgare och förhindra kravaller. Göteborgspolisen skötte sig mycket bra idag – men det kostade pengar, som definitivt borde ha lagts på andra saker.

Den verkligt intressanta frågan i sammanhanget är hur pass hotad den svenska demokratin idag är av en organisation som Nordiska Motståndsrörelsen. Lyssnar man på den debatt som har pågått de senaste veckorna om det nazistiska hotet mot Sverige, så verkar det nästan som om det skulle råda något undantagstillstånd i vårt land. Man får en känsla av att antalet nazister och nazistiska grupper har ökat explosionsartat på senare år.

Anna-Lena Lodenius, extremistforskar
Bild: youtube.com

Så är inte fallet. Enligt Anna-Lena Lodenius, som sen 80-talet har forskat kring högerextremistiska rörelser i Sverige , är antalet nazistsympatisörer i Sverige inte större idag än tidigare. Hon hänvisar istället till att vissa nazistiska organisationer helt enkelt har lagts ner och försvunnit. Ett exempel är det nazistiska Svenskarnas parti som lade ner sig själv efter valet 2014. Detta har gjort att NMR har dragit till sig ”hemlösa” nazister i Sverige och därmed kunna växa och bli med tongivande.

Anna-Lena Lodenius hävdar att antalet nazistsympatisörer i Sverige är och har varit ganska konstant över tiden. Dagens nazidemonstration i Göteborg lockade t ex bara cirka 500 deltagare. Tidigare nazistdemonstrationer, t ex den som alltid hölls i Kungsträdgården i Stockholm 30 november till minne av Karl XII lockade ofta det dubbla antalet.

Så kanske är det tonläget som har stigit i Sverige, inte antalet nazistsympatisörer. Men att de finns är illa nog.

UPPDATERING 1 OKT: Facit efter oroligheterna i Göteborg blev 23 personer gripna för våldsamt upplopp. Flertalet av dessa kom från Nordiska Motståndsrörelsen. Polisen räknar med att göra fler gripanden.