Ohövligt och ojuste av Göran Persson att hela tiden kritisera Stefan Löfven

 

Det har alltid varit ett gentlemens agreement och en oskriven lag i svensk politik att en avgången statsminister/partiledare aldrig kommenterar, kritiserar eller har synpunkter på efterträdarens sätt att sköta regeringsarbetet om de båda kommer från samma parti.

 

Statsminister Stefan Löfven Foto: Socialdemokraterna
Statsminister Stefan Löfven
Foto: Socialdemokraterna

 

Aldrig hörde vi väl Olof Palme ha synpunkter på Tage Erlander och hans beslut. Aldrig har vi väl hört Ingvar Carlsson kommentera eller kritisera sina efterträdare Göran Persson och Stefan Löfven. Det hör helt enkelt till god ton för den som en gång ha dragit sig tillbaka från politiken att inte lägga sig i hur hans eller hennes efterträdare sköter sitt fögderi.

 

Göran Persson bredvid en byst av sig själv Foto: Socialdemokraterna
Göran Persson bredvid en byst av sig själv
Foto: Socialdemokraterna

 

Göran Persson avgick som statsminister och partiledare för det socialdemokratiska partiet efter valnederlaget 2006. Efter det minns jag att han aldrig ville kommentera sin efterträdare som partiledare eller partiets politik just med hänvisning till att han hade lämnat politiken.

 

Stefan Löfven (S) statsminister Foto: Regeringskansliet
Stefan Löfven (S)
statsminister
Foto: Regeringskansliet

 

Men nu låter det annorlunda. I intervju efter intervju hackar Göran Persson på den socialdemokratiska regeringen i allmänhet och på Stefan Löfven i synnerhet. Senast gör han det i en stort uppslagen artikel i Expressen idag, fredag. I intervjun, som gjorts av Expressens stjärnreporter Niklas Svensson, uttrycker Göran Persson oro för Stefan Löfvens regeringsombildning.

 

Ibrahim Baylan (S) samordnings- och energiminister
Ibrahim Baylan (S)
samordnings- och energiminister

 

Han ifrågasätter till exempel valet av Ibrahim Baylan som samordningsminister samtidigt som han är energiminister. Han undrar hur Baylan ska klara av både att vara samordningsminister och energiminister. Detta bekymrar tydligen Göran Persson djupt. Däremot är han nöjd med valet av Peter Eriksson till bostadsminister.

 

Stefan Löfven (S) statsminister
Stefan Löfven (S)
statsminister

 

Göran Persson som avgången partiledare och statsminister ska överhuvudtaget inte uttala sig offentligt om sin efterträdares sätt att sköta regeringsarbetet eller ha synpunkter på vilka ministrar denne väljer ut till sin regering eller vilka uppdrag dessa ska ha.

Att Expressen jublar över att få Göran Persson att ställa upp på en sådan här intervju har jag all förståelse för. Jag skulle också göra samma sak om jag befann mig i Niklas Svenssons kläder.

 

Expressens förstasida idag den 27 maj 2016
Expressens förstasida idag den 27 maj 2016

 

Det är inte Expressen jag kritiserar. Det är Göran Perssons sätt att recensera sina efterträdare offentligt, därtill i stora ord. Vad Göran Persson tycker privat om Stefan Löfven och hans regering har jag inga synpunkter på. Men det vore mera smakfullt av honom att hålla käft och låta Stefan Löfven sköta sitt regeringsarbete själv. Däremot finns det inget som hindrar att Göran Persson ringer upp Stefan Löfven och resonerar med honom på tu man hand. Men att göra det högt inför hela svenska folket är minst sagt ohövligt.

Göran Persson kan ju ta hand om statsministerposten själv då, om han inte tycker att Stefan Löfven sköter sig tillräckligt bra. Men det vill han naturligtvis inte. För övrigt förlorade Göran Persson valet 2006 bland annat därför att väljarna var innerligt trötta på hans buffliga ledarstil.

Har man själv förlorat ett val så ska man nog tala med mindre bokstäver.

Stefan Löfven har stora problem ändå. Han behöver inte ha någon övervakare eller överrock i form av Göran Persson. Låt Löfven sköta sitt så kan Persson ta hand om korna på sin gård.

Göran Persson f d statsminister
Göran Persson
f d statsminister