På några timmar har allt välts över ända i Europa. Sverige exporterar vapen till Ukraina och Vladimir Putin hotar med kärnvapenkrig. När vi alla vaknar i morgon, vaknar vi till en ny värld.

Ingenting är sig mera likt vare sig i Sverige eller i Europa, kanske inte heller i den övriga världen. Rysslands anfallskrig mot Ukraina har gjort att allt har välts över ända både när det gäller nationell säkerhet, militärt försvar och internationellt samarbete. Genom att idag utlova vapen och annan krigsutrustning till Ukraina har Sverige ruckat på en grundläggande princip, nämligen att inte exportera krigsmateriel till ett krigförande land.

Försvarsminister Peter Hultqvist och statsminister Magdalena Andersson vid söndagskvällens presskonferens.
Bild: regeringskansliet

Klockan 18.00 ikväll, söndag, kallade statsminister Magdalena Andersson och försvarsminister Peter Hultqvist till presskonferens för att offentliggöra ett unikt beslut vad gäller militär hjälp till Ukraina. Regeringens förslag om stöd till Ukrainas väpnade styrkor till ett värde av 500 miljoner kronor. Sverige kommer att skänka 5 000 pansarskott 86, 5 000 skyddsvästar, 5 000 hjälmar och 135 000 fältransoner (mat) till en kostnad av drygt 400 miljoner kronor. Dessutom höjer Sverige det humanitära biståndet till Ukraina med 500 miljoner kronor.

Försvarsminister Peter Hultqvist valde att ge Ukraina en enklare variant av pansarskott.
Bild: regeringskansliet
Vid pressträffen meddelade regeringen att man går fram med ett förslag om ett direkt stöd till Ukrainas väpnade styrkor om 500 miljoner kronor. Sverige planerar även att skänka 5 000 Pansarskott 86, 5 000 skyddsvästar, 5 000 hjälmar och 135 000 fältransoner till en kostnad om totalt drygt 400 miljoner kronor. Dessutom kommer Sverige att öka det humanitära biståndet till Ukraina med 500 miljoner kronor.
Svenska stridshjälmar av den typ som nu skänks till Ukraina
Bild: soldF.com
Pansarskott 86 är en enklare variant av granatgevär och är tillverkat av Saab Bofors Dynamics AB. Det är ett vapen för engångsbruk. Det är ett pansarbrytande vapen avsett för att förstöra pansarvagnar.
Robot 86 granatgevär
Bild: wikipedia.org
Pansarskott 86
Pansarskott 86
På den önskelista över försvarsmaterial som Ukraina skickade till EU häromdagen begärde man särskilt att få pansarvärnsroboten Robot 57 av bland annat Sverige. Robot 57 är större, starkare och med en längre räckvidd än Robot 86 som Sverige nu har valt att leverera.

 

Robot 57 var det tyngre pansarskott som Ukraina ville ha från Sverige men som man nu inte får
Bild: Wikipedia.org

Även om Ukraina nu inte får exakt de vapen man önskar så är dagens beslut från regeringen ett historiskt beslut. ”Det här är första gången sen 1939 som Sverige skänker vapen till ett krigförande land”, sa statsminister Magdalena Andersson på kvällens presskonferens. Då gällde det svenskt stöd till Finland.

Statsminister Magdalena Andersson
Bild: regeringskansliet

Det här innebär ett principiellt viktigt avsteg från tidigare vapenexportregler, något som visar att ingenting är gjutet i sten. Alla fasta principer kan överges om händelseutvecklingen i omvärlden kräver detta. Samtidigt säger statsministern idag att man hjälper Ukraina inte bara för Ukrainas skull utan för Sveriges egen skull. Hon värnar om den svenska säkerhetsordningen och rätten för ett land att få fatta egna beslut, något som Ryssland äventyrar genom att angripa och kanske annektera Ukraina.

Men Sverige har idag gett ytterligare besked om sanktioner. EU-minister Hans Dahlgren meddelade i eftermiddags att Sverige kommer att stänga sitt luftrum för rysk lufttrafik. Det gäller både passagerarplan och privatflyg. Samma sak kommer även övriga EU-länder att göra. Vissa har redan gjort det.

Flygplan från flygbolaget Aeroflot
Bild: tripadvisor.se

Det betyder att Ryssland nu isoleras alltmer. Även om de ekonomiska och finansiella sanktionerna från USA, Storbritannien och EU inte kommer att vara särskilt ingripande på kort sikt så blir tillvaron för Ryssland allt svårare när den ena sanktionen läggs till den andra. Tillsammans kan det komma att bli kännbart för Vladimir Putin samtidigt som han själv blir alltmer desperat.

Rysslands framgångar i kriget mot Ukraina har hittills varit en stor besvikelse för Putin. Han har inte nått de militära mål som Ryssland hade planerat för. Det ukrainska motståndet har varit alldeles för hårt. Kartan nedan visar hur obetydliga de ryska territoriella framgångarna i Ukraina hittills har varit.

Den här kartan visar de erövringar som Ryssland hittills har gjort i Ukraina. Det handlar om de rödmarkerade områdena. Som framgår har den ryska ockupationsmakten varit mest framgångsrik i sydost – Krimhalvön och Donbass-regionen – men det är områden som Ryssland ockuperar sedan tidigare. De rödmarkerade områdena i norr är de framryckningar som de ryska trupperna har gjort sen kriget startade i torsdags morse. Kartan visar alltså hur begränsade de ryska framryckningarna har varit. Bild: Live Universal Awareness Map

I morse såg det ut som om ryska trupper hade lyckats göra en massiv inbrytning i Kharkiv, Rysslands näst största stad i norr. Enligt nyhetsbyrån Reuters trängde ryska styrkor vid sjutiden in i staden. Långa tåg med ryska stridsvagnar, tungt raketartilleri och trupptransporter kunde ses passera gränsen och ta sig fram i riktning mot Kharkiv, Senare idag meddelade emellertid de regionala myndigheterna i Kharkiv att ukrainska trupper hade återtagit staden.

Ukrainas näst största stad Charkiv
Bild: Wikipedia.org
Bild av staden Charkiv, Ukrainas näst största stad, med 1,5 miljoner invånare
Bild: ua.usembassy.gov

Ingen av dessa uppgifter kan dock tas för given. Mycket som sägs och skrivs under dessa dagar ingår i det så kallade informationskriget. Alla utsagor måste tas med en nypa salt. Sanningen får vi veta först senare.

Men det mest dramatiska som har hänt idag i den rysk-ukrainska konflikten är ett uttalande som president Putin har gjort och som har tolkats som att han och Ryssland är beredda att anfalla både Ukraina andra länder inom EU och Nato med kärnvapen. I ett TV-tal sa Putin att han hade beordrat den ryska militären att införa ”en särskild beredskap hos landets avskräckande styrkor”. Med ”landets avskräckande styrkor” menar han med största sannolikt Rysslands kärnvapenarsenal.

Grafik: Elisabet Höglund

Putin hänvisar till de sanktioner som har riktats mot Ryssland samtidigt som Ryssland har upplevt ett ökat militärt hot från väst.

”De högsta tjänstemännen i de ledande Nato-länderna tillåter aggressiva uttalanden mot vårt land”, sa Putin i sitt tal. ”Därför beordrar jag, försvarsministern och chefen för generalstaben att överföra den ryska arméns inneslutningsstyrkor till en speciell stridstjänst.”

Flera internationella medier, däribland nyhetsbyråerna AFP och Reuters, har tolkat detta så att Putins menar att dessa styrkor råder över ryska kärnvapen.

Putins antydda kärnvapenhot har väckt starka känslor i väst. USA:s FN-ambassadör säger att Ryssland med detta eskalerar konflikten på ett sätt som är helt oacceptabelt. Ukrainas utrikesminister Dmytro Kuleba menar att Putins hot skulle innebära en katastrof för världen om det sätts i verket. Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg kallar Putins retorik för ”farlig” och ”oansvarig”.

Rysk kärnvapenbärande robot av typen Topol-M
Rysk kärnvapenbärande ballistisk robot av type Topol-M
Ryska kärnstridsspetsar

Putins hotelser är naturligtvis som jag ser det ännu ett uttryck för den desperation han känner över att kriget mot Ukraina hittills har varit ett misslyckande för Ryssland samtidigt som sanktionerna från väst har förödmjukat honom. Ändå är det få som på allvar tror att Putin skulle rikta sina kärnvapenmissiler mot väst eller mot Ukraina. Även om han ger ett förvirrat intryck så måste även Putin inse att det är ett tredje världskrig han startar om han förverkligar sitt hot. Kanske påskyndar han till och med hela mänsklighetens undergång.

Men mitt i all denna högljudda retorik kan det ändå bli så att Ryssland och Ukraina träffas för förhandlingar, förmodligen på ganska låg politisk nivå. Ukrainas president Zelenskyj har gått med på att träffa en delegation från Ryssland någonstans vid den ukrainsk-belarusiska gränsen. Zelenskyj har föreslagit en plats i närheten av floden Pripjat. Om dessa förhandlingar kommer till stånd är oklart.

Vladimir Putin
Bild: Shutterstock.com/köpt bild

Samtidigt rapporterar nyhetsmedier sent ikväll att en fem kilometer lång konvoj med soldater och pansarvagnar just nu ska vara på väg mot Kiev. Det är satellitbilder från rymdteknikbolaget Maxar som avslöjar de gigantiska trupprörelserna. Ska man tolka bilderna så förefaller det som om Putin nu har förstärkt sin truppnärvaro i Ukraina, något som naturligtvis kan visa sig bli förödande för Ukraina.

När vi alla vaknar i morgon bitti får vi veta vilka skador denna militärkonvoj har åsamkat Ukraina och Kiev. Själv fruktar jag det värsta.

 

 

 

 

 

.