Spekulationerna kring Vladimir Putins hälsa: ”Han har missbrukat anabola steroider”, hävdar brittisk läkare och före detta utrikesminister

 

Ända sen Rysslands fullkomligt obegripliga och besinningslösa invasion i Ukraina för exakt fjorton dagar sen har det i internationella – framförallt i brittiska – medier spekulerats kring Vladimir Putins hälsa, om han verkligen är frisk och om han ens är vid sina sinnens fulla bruk. Flera s k experter har fört på tal att Putin har blivit paranoid på grund av coronapandemin. Han har på senare tid isolerat sig alltmer. Han har inte velat träffa någon. ”Gubben i bunkern” har han kallats av den fängslade politiske aktivisten Alexej Navalnyj. Det har sagts att han under coronapandemin har bott isolerad med sin familj i en jättelik villa någonstans i Sibirien, där han inte riskerade att bli smittad.

Många har också lyft fram att Putins utseende på senare tid har förändrats på ett påtagkugt sätt. Han har blivit svullen i ansiktet och verkar också ha ökat kraftigt i vikt.

Vladimir Putin har blivit märkligt svullen i ansiktet
Shutterstock.com/köpt bild

Det är med andra ord något väldigt fel med den mannen. Vladimir Putin har alltid varit hänsynslös, saknat empati och aspirerat på att vara världens ledande härskare men under de senaste veckorna har dessa ambitioner gått över alla gränser. Vladimir Putin har alltid varit opålitlig. Han har alltid varit en notorisk löftesbrytare. Han har riktat anklagelser mot politiska ledare i väst som har varit totalt grundlösa. Han har påstått att Ryssland är militärt hotat av väst.  Han har helt enkelt visat tecken på paranoia och förföljelsemani. Detta har gjort honom till världens farligaste man. Isoleringen har inte gjort dessa personlighetsdrag mindre utmärkande – tvärtom.

Därmed infinner sig frågan vad det är som har hänt med Vladimir Putin som gör honom tusenfalt farligare idag än någonsin tidigare.

Lord David Owen
f d brittisk utrikesminister och läkare
Bild: lorddavidowen.com

Debatten om Putins hälsa började när den förre brittiske utrikesministern Lord David Owen i en intervju i brittiska Times Radio den 23 mars avslöjade att han misstänker att Vladimir Putin missbrukar anabola steroider. Detta, menade Owen, kan avsätta spår i Putins ansikte och ansiktsform. Enligt Owen blir en person som använder anabola steroider också mer aggressiv. Så här sa Lord Owen till Times Radio:

”Titta på hans ansikte! Se hur han har förändrats. Han har nu ett rundare ansikte än tidigare. Folk tror att Putin har genomgått plastikoperationer av ansiktet men det tror jag inte ett dugg på. Antingen går han i sin egenskap av kroppsbyggare på anabola steroider eller också använder han korticosteroider, (ett slags kortison med antiinflammatorisk effekt, min anm).

Lord David Owen var även medlare i kriget i Bosnien-Hercegovina.
bild: wikipedia.org

Enligt Lord Owen, som själv var läkare innan han gick in i den brittiska politiken, är det mycket farligt för en människa att missbruka anabola steroider. Missbruket leder till aggressivitet men också till personlighetsförändringar, säger den tidigare utrikesministern och parlamentsledamoten i det brittiska överhuset. Enligt Lord Owen står Vladimir Putins hatfyllda offentliga framträden i stark kontrast till den kalle och kontrollerade person som tog makten i Ryssland 1999.

Vladimir Putin visar upp sina muskler
Skärmavbild

Enligt Lord David Owen har Vladimir Putin alltid varit stolt över sina muskler, som han under årens lopp gärna har visat upp för offentligheten.

”Använder han sådana droger så förändras han utseende och det har också skett med Putin”, menade Lord Owen. ”Korticosteroider försämrar också hans immunförsvar och gör honom mer mottaglig för infektioner, t ex covid-19.”

Enligt Lord Owen har Putin på senare tid levt i total isolering, något som Owen anser vara mycket extraordinärt. Putin har inte velat träffa någon utomstående av rädsla för att bli smittad av covid-19. Under pandemin har han hållit sig kilometervis från andra människor.  För att få audiens hos Putin har hans egna ministrar och andra besökare först tvingats till isolering under lång tid.

Putins jättelånga bord där han sitter vid den ena ändan och gästen vid den andra. Bilden är tagen under den franske presidenten Emmanuel Macrons besök hos Putin där Macron försökte övertala Putin att inte invadera Ukraina. 
Bild: aa.com.tr

Jag ska samtidigt erinra om de makabra bilder som har spelats upp för världen där Putin sitter på ena sidan av ett jättelångt bord medan gästen sitter vid den andra bordsändan, många meter från Putin. Detta om något kan tyda på en skräck för covidsmitta som har gått över alla gränser.

Det är väl känt att bruk och missbruk av anabola steroider skapar aggressivitet hos kroppsbyggare. Putins invasion i Ukraina och alla hans hotfulla uttalanden både mot Ukraina och västvärlden är ett säkert tecken på att han har blivit alltmer aggressiv. En president i Ryssland som beordrar sina trupper att invadera ett fredligt grannland och som begår regelrätta folkmord där blir självklart föremål för misstankar hos omvärlden att det är något som är fel med hans mentala hälsa.

Vladimir Putin
Bild: Shutterstock.com/köpt bild

De uppgifter som jag publicerar i det här inlägget är inte bekräftade av någon. Lord David Owen utgår ifrån sina egna erfarenheter som läkare när han uttalar sig om att Vladimir Putin kanske missbrukar anabola steroider. Jag väljer ändå att skriva om det här eftersom jag själv när jag har följt Putins framträdanden på senare tid har sett en helt annan man än den vi har varit vana vid att se. Visserligen är Putin inte ung längre. Till hösten fyller han 70 år. Självklart gör även åldrandet att en person förändras både till utseendet och beteendet.

Den ryske professorn Valery Solovey
Bild: sociala medier

Men det finnas även ryska experter som idag öppet talar om Putins hälsa. En av dem är professor Valery Solovey, en rysk vetenskapsman som ofta framträder i ryska medier. Solovey har hävdat att Vladimir Putin har akutopererats för cancer och att han även lider av Parkinsons sjukdom. Det är en s k neurodegenerativ sjukdom som bryter ner nervsystemet.  Andra analytiker som har studerat Putins sätt att gå med ett stelt högerben och en stel högerarm hävdar att sådana symptom ofta förekommer hos personer som har drabbats av Parkinsons sjukdom.

”Informationen om detta kommer inifrån Kreml, från beslutsfattandets epicentrum”, säger Solovey som samtidigt erkänner att han inte har någon etisk rätt att avslöja dessa saker. En journalist som bevakar Kreml hävdar också att Vladimir Putin injicerar sig själv med anabola steroider.

Jag upprepar det igen: Dessa påståenden är inte bekräftade av flera av varandra oberoende källor.

Meeting of Russian President Vladimir Putin. Russia Moscow. 28.02.2022

Vladimir Putin är en kortväxt man. Han uppges vara 170 cm lång men att han kan vara ännu kortare eftersom det sägs att han går omkring i skor med något uppbyggda klackar för att se längre ut. Han ska tidigare ha vägt 82 kg. Idag ser han betydligt tyngre ut. Vladimir Putin, den gamle KGB-agenten och Rysslands president och premiärminister sen maktövertagandet 1999, har alltid varit fängslad av idrott, framförallt av olika kampsporter. Han är också intresserad av fotboll, ishockey och bandy.

Vladimir Putin tränar judo
Bild: European Judo Union
Vladimir Putin

Med tanke på Rysslands tidigare lättsinniga attityd till doping inom idrotten så kan man givetvis inte utesluta att även Vladimir Putin kanske ända sen pojkåren har använt anabola steroider för att bygga upp sina muskler. Men detta är farliga experiment med människokroppen. Om man tillför sin kropp stora mängder androgena steroider innan man har vuxit färdigt kan det leda till kortväxthet eftersom kroppens långa rörben försluts i förtid. Jag påstår inte att Putin i sin ungdom tog anabola steroider men att han är kortväxt har jag redan påpekat.

Testosteron och anabola steroider påverkar inte bara musklerna utan även det centrala nervsystemet och de delar av hjärnan som reglerar humör, sexualitet och aggressivitet. Uppemot en tredjedel av de personer som överdoserar anabola steroider drabbas av psykiska störningar som depression, ångest, hallucinationer, hypomani (förhöjt stämningsläge), minskad förmåga till kognitiva prestationer och försämrat omdöme.

Vladimir Putin
Bild: Shutterstock.com/köpt bild

Hos 30 procent av missbrukarna ökar också aggressiviteten. Personerna ifråga blir nervösa och fientligt inställda till sin omgivning. Orsaken är att de hormoner som tillförs kroppen försvagar impulskontrollen. I den medicinska litteraturen finns det fallbeskrivningar av personer som har blivit våldsamma och begått mord sen de börjat använda anabola steroider. Paranoia och snabba humörsvängningar är också vanliga symptom.

Risken att dö i förtid ökar också bland den här gruppen missbrukare. Även utseendet kan förändras om man tar anabola steroider. Kroppen ökar i volym men ökningen beror på att vätska ansamlas i vävnaderna , som gör att man kan se svullen ut i ansiktet och på kroppen.

Ni får själva dra slutsatsen av det jag har skrivit i det här inlägget.

Jag kan inte med bestämdhet hävda att beskyllningarna mot Putin vad gäller hans hälsa och eventuella missbruk är sanna men de är tillräckligt intressanta för att publiceras.

Till sist vill jag ge en hyllning till Ukraina, vars folk varje dag utsätts för det grymmaste av alla krig iscensatt av en galen despot i Kreml.

 

 

.

 

.