Tidernas sämsta tajming: När smittspridningen ökar bestämmer sig regeringen för att släppa alla reserestriktioner i Sverige!

Idag, den 4 juni 2020, var den dag då en av de högsta dagsnoteringarna när det gäller nya fall av smitta i covid-19 redovisades, 1 044 nya fall, en rekordhög siffra.

Statsminister Stefan Löfven
Bild: regeringen.se

Samma dag, den 4 juni 2020, kallade statsminister Stefan Löfven till presskonferens för att berätta för svenska folket det som de länge hade velat få höra, nämligen att det från och med den 13 juni är fritt fram att resa vart om helst och hur långt som helst i Sverige.

Nästa vecka är det fritt fram att resa med bil vart man vill i Sverige.
Bild: Elisabet Höglund

Det känns verkligen som dålig tajming. Smittspridningen rasar vidare i Sverige. Ändå bestämde sig regeringen för att ta bort alla restriktioner för resor inom Sverige. Alla får resa vart de vill om de bara är symptomfria och om de lovar att ta sitt ansvar, hålla avståndet till andra och inte träffas i för stora grupper.

Statsminister Stefan Löfven
Bild: pressbild/flickr.

Stefan Löfven har sannolikt varit djupt skakad över att förtroendet för regeringen den senaste tiden har sjunkit kraftigt i takt med alltfler avslöjanden om hur pandemin i Sverige har hanterats. Borta är nu en stor del av det massiva förtroende som regeringen och Stefan Löfven som statsminister hade i inledningen av coronapandemin. Men sen dess har det dagligen kommit obehagliga avslöjanden om massdöd på äldreboendena, om bristande rutiner inom äldreomsorgen, om bristfällig skyddsutrustning och uteblivna coronatester.

Bild: Elisabet Höglund

Jag kan förstå om Stefan Löfven kände för att ge svenska folket en liten present nu inför den härliga sommaren och inför nationaldagen på lördag, även om presenten har suttit långt inne. Det har pågått långa och segdragna förhandlingar med Folkhälsomyndigheten om lättnaderna i reserestriktionerna. Jag kan tänka mig att om Anders Tegnell hade fått bestämma så skulle han nog ha sett till att restriktionerna hade varit kvar i alla fall under ytterligare några veckor.

Anders Tegnell
Bild: folkhalsomyndigheten.se

Stefan Löfven tar en stor risk när han från och med nästa lördag släpper ut svenska folket på grönbete, trots att han skickar med oss stora förmaningar. Jag tycker att regeringen kunde ha väntat med att släppa restriktionerna till den 1 juli. Det pågår fortfarande kraftig smittspridning på sina håll i landet. Och vi vet att svenskarna när de väl känner sig fria mycket väl kan strunta i att hålla avstånd och istället utsätta andra för smittspridning.

Bohuslän – ett lockande resmål för svenskar …
Bild: resfredag.se

Särskilt illavarslande är det att en stor del av den kraftiga ökningen av antalet smittade sen igår sker i Västra Götaland. Här finns de ju mest lockande resmålen, fiskelägena i Bohuslän, Göteborgs innerstad och andra attraktiva resmål i den här regionen.

… liksom mysiga Avenyn i Göteborg
Bild: avenyn.se

Jag skulle inte bli överraskad om de borttagna reserestriktionerna kan leda till en ny våg av smittspridning i Sverige.

Som om inte detta vore nog så fick vi svenskar både igår kväll och idag bevis för hur människor fullkomligt nonchalerar reglerna om att hålla avstånd och inte samlas i för stora grupper. Igår demonstrerade flera tusen människorättsaktivister tillsammans med ett stort antal vanliga bråkstakar i centrala Stockholm. Demonstrationen urartad till våldsamma slagsmål med poliser, till omhändertagna demonstranter och till psykologisk behandling för flera poliser om kommenderats ut på stan.

Demonstrationen var arrangerad av Black lives matter, en männoskorättsgrupp som ligger bakom demonstrationer i flera storstäder i världen för att protestera mot mordet på en svart man i Minneapolis för några dagar sen. Det brutala mordet utfördes av poliser och visade än en gång upp brutaliteten hos delar av den amerikanska poliskåren. Jag känner all sympati för att människor vill demonstrera och visa sitt missnöje med hur svarta människor behandlas.

Demonstration
Bild: youtube.com

Ikväll anordnades en likadan demonstration i centrala Malmö dit flera tusen människor hade sökt sig. Polisen upplöste senare demonstrationen, som likt den i Stockholm igår också genomfördes efter tillstånd av polisen. Men tillståndet att demonstrera gällde bara 50 personer!

Bild: kingsizemag.se

Polisen visste naturligtvis redan i förväg att det inte skulle komma 50 personer utan flera tusen och detta mitt under brinnande pandemi. Självklart ska vi i Sverige slå vakt om demonstrationsfriheten men jag tycker att polisen i den situation som nu råder i Sverige med smittspridning och många sjuka för en gångs skull kunde ha avslagit begäran om att få demonstrera.

Det råder faktiskt fortfarande undantagstillstånd och nationellt nödläge i Sverige. Detta borde polisen ha tänkt på.

Gårdagens demonstration i Stockholm
Bild: se.shotoe.com

De stora och tumultartade demonstrationerna visade också att man inte kan lita på folk. Så fort människor får en chans att gå ut på gatorna i stora grupper så gör man det. Det är illavarslande. Här sitter många av oss andra i frivillig huskarantän, håller avståndet och samlas inte i grupper –  samtidigt som aktivister och bråkstakar springer ut på gatorna och fullkomligt struntar i om de blir smittade av covid-19 eller smittar ner andra.

Stefan Löfven tillsammans med socialminister Lena Hallengren
Bild: pressbild/flickr.

Stefan Löfven borde ha tänkt efter en gång till innan han bestämde sig för att avskaffa alla reserestriktioner. Han kan få äta upp detta som jag ser förhastade beslut i sinom tid.