Vad är det för samhälle vi har skapat när mammor hetsar sina egna barn att kasta sten på polisen och även själva deltar i stenkastningen???

Den gångna påskhelgen ska vi minnas länge, inte som fridens eftertankens högtid, utan som våldets högtid i Sverige. Kravaller med tusentals deltagare urartade i något vi tidigare aldrig har sett i Sverige – i ett krig mellan gängbrottslingar och stenkastare på den en sidan och polisen, d v s ordningsmakten, på den andra.
Det började i Linköping ––> spred sig till Norrköping  —> spred sig vidare till Rinkeby —> spred sig vidare till Örebro och —> spred sig till sist vidare till Malmö. Det handlar överallt om områden med stora invandrargrupper, hög kriminalitet, ständiga mord och gängskjutningar och stora sociala problem.
Från Malmö i söder via Linköping, Norrköping, Rinkeby i Stockholm och Örebro spred sig kravallerna under påskhelgen.
Grafik: Elisabet Höglund
Kravallerna startade med att polisen på de aktuella orterna hade gett tillstånd till den danske högerextremisten Rasmus Paludan att ordna koranbränningar, hålla möten och demonstrationer på flera platser i Sverige under påskhelgen.
Dansk-svensken Rasmus Paludan
Bild: wikipedia.commons
Det är nämligen tillåtet enligt grundlagen att bränna både Koranen och Bibeln, något som för mig personligen är fullkomligt obegripligt. Jag tror inte på gud och läser varken bibeln eller koranen men jag tolererar att det finns människor som söker tröst i dessa skrifter. Ingen kommer att hålla med mig men jag anser att koranbränningar är en styggelse, ett sätt att skända en religion och muslimernas tro som inte borde få förekomma i ett civiliserat och demokratiskt samhälle. Självklart är yttrandefriheten viktig – men den får aldrig vara gränslös.
Det måste finnas en yttersta punkt där respekten för människor måste sättas före rätten att springa dynga i yttrandefrihetens namn.
Kravallerna under påskhelgen
Bild: Imago-images.com/köpt bild
Jag hoppas att det här var sista gången som polisen gav tillstånd till den här sortens högerextremistiska och rasistiska möten och demonstrationer. Självklart har polisen ett medansvar för att upploppen drog igång. Hade Paludan vägrats tillstånd att bränna koranen mitt under Ramadan och ordna demonstrationer över halva Sverige så hade aldrig de här upploppen ägt rum.
Men huvudbudskapet i det här blogginlägget är inte att anklaga polisen eller att gulla med muslimer. Huvudbudskapet är att lyfta fram något som inträffade under påskens kravaller, som vi aldrig tidigare sett och som talar om för oss att problemen i våra förorter är betydligt större och betydligt mera djupgående än vi tidigare trott.
Vad jag talar om är att de filmer och videoklipp från kravallerna som polisen efteråt fick ta del av visade att det inte bara var vuxna män som kastade sten mot polisen, som spärrade av gator, som brände bilar och som bar sig åt som svin.
Kravallerna under påskhelgen
Bild: Imago-images.com/köpt bild
Det fanns också kvinnor, mammor, med bland stenkastarna, mammor som antingen själva kastade sten mot poliserna eller gav stenar åt sina barn så att dessa kunde kasta stenarna mot polisen eller hejade på barnen när dessa på eget initiativ deltog i stenkastningen. Ingen vet ännu hur många mammor och barn det handlade om. Den siffran får polisen nog aldrig fram. Det kan ha rört sig om ett ganska litet antal men en stenkastande mamma är en mamma för mycket.
Kravallerna i Rosengård i Malmö
Bild: Imago-images.com/köpt bild
När mammor hetsar sina egna barn att kasta sten på poliser och dessutom själva deltar i stenkastningen är det något vi måste se mycket allvarligt på. Det är ett varningstecken. Polishatet och hatet mot det svenska samhället bland invandrare inskränker sig alltså inte längre till ett antal unga invandrarmän med uppdrag att döda. Vi har under de senaste dagarna även sett att våldet kan omfatta hela invandrarfamiljer.
Det är något nytt.
Garip Gunes, som är kontaktperson för ungdomar vid Rinkeby/Kista stadsdelsförvaltning i Stockholm, var en av många som var på plats under upploppen. Så här berättade han efter kravallerna:
”Det har varit upplopp i Rinkeby tidigare men då har det aldrig varit på det här sättet, nämligen att mammor skickar fram sina söner för att kasta sten.”
Chefsåklagare Eva Nemec Nordh
Bild: youtube.com
Chefsåklagare Eva Nemec Nordh vid Åklagarkammaren i Linköping leder förundersökningen kring påskkravallerna i Linköpingsförorten Skäggetorp. Hon har reagerat starkt på de bilder från kravallerna som har kommit in till utredarna och där man bland annat kan se att barn och kvinnor är delaktiga i de upplopp som totalt spårade ur inte bara i Skäggetorp utan även på andra platser under den gångna påskhelgen. Så här säger Eva Nemec Nordh:
”Barn och mammor kastade stenar tillsammans. Mammorna klappade om barnen och hejade på. Det känns helt absurt. Tillsammans med unga män var det barnfamiljer som deltog. Det är helt galet att man tar med sig sina barn in i en sån miljö”.

”Det var alltså inte bara unga maskerade män utan det var mammor med barn som stod och kastade sten på polisen. Småpojkar som står och kastar sten …”, säger Eva Nemec Nordh och fortsätter:

”Var och en kastade kanske bara en sten men sammantaget haglade det stenar”.

Chefsåklagare Eva Nemec Nordh (t.h)

Ungdomscoachen i Rinkeby Garip Gunes berättar om hur ledsen han blev när han såg vuxna människor, människor som ska vara förebilder för sina barn, bete sig aggressivt mot polisen. Gunes var på plats i Rinkeby på långfredagen för att försöka lugna folk men såg istället något helt annat:

”Jag såg hur vuxna människor var aggressiva på ett sätt jag aldrig tidigare hade sett. Det var folk i alla åldrar. Det var mammor, pappor, äldre, yngre. Det var föräldrar som var där med sina barn och uppmanade barnen att kasta sten. Föräldrarna uppmuntrade sina barn att kasta sten!”

”En mamma skröt för en vän om att hennes son kommit dit för att kasta sten på ”idioten som skulle bränna koranen”, och killen var inte mer än elva-tolv”, säger Garip Günes. ”Det var som om alla spärrar släppte.”

Enligt Gunes kan Koranen ibland vara viktigare än familjen. Många tappar fattningen och tänker inte överhuvudtaget.

”Det var därför man kastade sten och lät sina ungar kasta sten”, säger han.

Men det finns ytterligare en berättelse från påskhelgens kravaller som har etsat sig fast i mitt medvetande. Det är när en av de poliser som blev attackerade, nämligen polisinspektör Jonas Packalén, berättade på Facebook om hur han upplevde vad han hade varit med om. Packalén brukar aldrig uttala sig offentligt om sitt arbete men den här gången kände han ett inre tvång att göra det. Jonas Packalén har arbetat som polis i sexton år.

Polisinspektör Jonas Packalén, polisinspektör i Södertälje
Bild: zip.news

”Allt var totalt kaos och katastrof. Jag bevittnade hur minderåriga barn var delaktiga i stenkastning mot polisen i Rinkeby. Hur ska vi hantera en sådan situation? Ska vi slå en batong mot en tolvåring? är frågor han ställer sig i sitt inlägg.

”Aldrig har jag varit med om något liknande. Det här slår alla tidigare händelser,” skriver Packalén. ”Det är en absurd situation att se en tolvåring kasta sten mot polisen.” Sen fortsätter han:

”Kvinnor i 40-60-årsåldern kastar sten mot oss. Deras egna barn gör likadan! Hur i helvete ska man hantera detta?”

Upploppen under påskhelgen
Bild: Imago-images.com/köpt bild

I Örebro var kravallerna ännu våldsammare än i Rinkeby. Jonas Packalén berättar att polisen i Örebro möttes av ett organiserat våld, där stenar kördes i bilar till upploppsmakarna som sedan kastade stenarna mot polisen.

”Det handlade om personer som fick gatustenar körda till sig i bilar. Stenar och föremål i mängder. Stenar som hackades upp och slogs sönder så att de blev vassa. Det handlade om föremål skulle kunna ge livshotande skador. Det var helt sjuk. Vad vi pratar om är försök till mord.”

Packalén berättar hur han själv blev angripen när han satt ensam i polisbussen:

Jag kunde inte köra framåt eftersom det låg bråte och staket framför bussen. Jag kunde heller inte backa eftersom mina kollegor stod bakom bussen. Flera kollegor sköt varningsskott – utan att mötas av någon reaktion. En mansperson sprang till och med framför mina kollegor och skrek ”skjut mig, skjut mig”. Allt var så absurt, så fullkomligt surrealistiskt.”

Upploppet under påskhelgen
Bild: Imago-images.com/köpt bild

Jag baxnar när jag läser polismannens skildring av detta brutala våld. Men det är minst lika upprörande att läsa om invandrarmammorna som hetsar sina egna småbarn att kasta sten mot polisen och ännu mer upprörande att mammprma själva deltar i stenkastningen. Vi är ju vana vid att det alltid är män, oftast mycket unga män, som står för det grova och dödliga våldet i Sverige. Nu ser vi att även de unga männens mödrar inte drar sig för att delta i våldshandlingar – om än på en betydligt lägre nivå.

Att mammorna hetsar sina små söner att kasta sten mot polis är oroande. I klartext betyder det att mammorna lär upp sina egna 10-åringar att utföra våldshandlingar mot samhället. Jag trodde att kvinnorna var motståndare till detta våld, att de istället ville se sina söner växa upp till skötsamma och laglydiga män, som gick i skolan, skaffade sig ett yrke, lärde sig att respektera det svenska samhället och den svenska lagstiftningen. Det är ju inte Syrien de lever i utan Sverige!

Så naiv jag är. Klyftan mellan invandrarna och andra i det svenska samhället är bråddjup, även om det naturligtvis finns exempel på motsatsen. Det är trots allt en mycket liten del av invandrarna som står för våldet men våldet är inte desto mindre skrämmande.

Jag har ingen aning om hur dessa motsättningar ska kunna överbryggas – men de måste överbryggas. Kravaller och upplopp får aldrig vara något vi ska lära oss att leva med. Inte heller mord och gängskjutningar.

Ebba Busch
Bild: Kristdemokraterna pressbild

Mot den här tragiska och skrämmande bakgrunden genomförde häromdagen en känd svensk partiledare ett politiskt magplask som vi sällan har skådat. Det handlade om KD-ledaren Ebba Busch. I Ekots lördagsintervju i förra veckan ställde hon frågan varför polisen inte sköt skarpt mot dem som deltog i påskhelgens upplopp och stenkastningar. Så här uttryckte hon sig bland annat:

”Vi hade personer som tog till sten i syfte att döda svensk polis, i syfte att döda räddningstjänst, i syfte att döda – i vissa fall – sjukvårdspersonal. Det borde istället ha varit dessa personer som blev skadade – inte svensk polis! Varför sköts det inte skarpt?”

”De som är satta att upprätthålla ordningen, som har tilldelats  våldsmonopolet är svensk polis. Ingen annan. Så frågan som borde ställas är: Varför sköts det inte skarpt?” dundrade hon så att det hördes över hela Sverige.

Ebba Busch
Bild: Kristdemokratrna

Protesterna mot Ebba Busch´ omdömeslösa uttalanden lät inte vänta på sig. Justitieminister Morgan Johansson utropade:

”Ebba Busch kritiserar polisen för att den inte ställde till en massaker i helgen. Är hon inte klok? Vi ska vara tacksamma för att det är svensk polis som hanterar dessa svåra situationer och inte uppjagade amatörer som Ebba Busch.”

Han har rätt. Ofta har jag tvivlat på Ebba Busch´ omdöme och gör det i ännu högre grad idag. Hon har alltför ofta spridit grodor och märkliga uttalanden omkring sig i tron att hon på det sättet drar väljare till Kristdemokraterna. Det kan jag inte tänka mig att hon gör. Hon fiskar i grumligt vatten. Hon inbillar sig att det alltid är rätt att tala klarspråk vilken smörja hon än vräker ur sig.

Gängkrig
Bild: shutterstock.com/köpt bild

Problemen med den höga kriminaliteten, de många gängmorden, stenkastningarna och sprängningarna blir inte lösta bara därför att en halsstarrig politiker uppmanar polisen att skjuta skarpt. Skulle det göra saken bättre? Nej, vi skulle få ännu fler blodbad i våra förorter.

Nu när Nato-frågan har lyfts bort från årets valrörelse genom att Sverige kommer att ha Nato-medlemskapet som i en liten ask långt före valet, så hoppas jag att våra politiker på ett konstruktivt sätt tar sig an kriminaliteten, utanförskapet, den urusla integrationen och våldet.

”Klockan har redan slagit tolv”

Klockan är inte fem i tolv. Klockan har redan passerat tolv.

 

 

 

 

 

 

 

 

.