Varför berättar inte medierna sanningen om ”advokaten” och ”toppjuristen”?

Det var tidigt på morgonen fredagen den 6 september i år som den kände  brottmålsadvokaten Henrik Olsson Lilja, 51, utsattes för ett allvarligt mordförsök utanför sin bostad på Norr Mälarstrand 62 på Kungsholmen i Stockholm.
Henrik OIsson Lilja
Bild: Olsson Lilja Advokater
Advokaten, som tidigare i år blev känd över hela världen när han under en kort tid tjänstgjorde som försvarsadvokat åt rockstjärnan ASAP Rocky efter ett uppmärksammat fall av misshandel i Stockholm i samband med ASAP Rockys gästspel i Sverige som stjärnan och hans entourage anklagades för.
Henrik Olsson Lilja
Bild: advokatsamfundet.se
Henrik Olsson Lilja blev skjuten av en hittills okänd gärningsman på nära håll i huvudet och i buken och fördes omedelbart svårt skadad till sjukhus där han opererades. Som genom ett mirakel och mot alla odds överlevde advokaten attentatet och tillfrisknade förvånansvärt snabbt.
Den dramatiska händelsen blev snabbt en världsnyhet. Varje dag sen den 6 september har medierna rapporterat om varje liten detalj i detta drama. Men rapporteringen har egentligen mest handlat om den kvinna som av kvällstidningarna har döpts till ”toppjuristen” och som enligt Henrik Olsson Liljas egna uppgifter till polisen är den person som ligger bakom mordförsöket på honom själv.
Henrik Olsson Liljas bostad på Norr Mälarstrand 62 på Kungsholmen i Stockholm
Bild: Commons wikimedia org.
Enligt misstankarna ska ”toppjuristen”, som i flera år har varit delaktig i olika tvister med Henrik Olsson Lilja, ha varit anstiftare till mordförsöket på brottmålsadvokaten genom att leja en mördare för att skjuta ner advokaten i eller eller utanför hans egen bostad.
”Toppjuristen” anhölls strax efter mordförsöket misstänkt för stämpling till mord. Men när åklagaren begärde att få kvinnan häktad sa Stockholms tingsrätt nej. Det fanns inte tillräckligt starka misstankar mot den s k toppjuristen för att häkta henne. Därför släpptes hon på fri fot.
Även Svea Hovrätt ansåg att misstankarna mot kvinnan var för svaga.
Bild: sv.wikipedia.org
Åklagaren överklagade tingsrättens beslut till Svea Hovrätt som kom fram till samma slutsats: Misstankegraden mot kvinnan var inte tillräckligt stark för att sätta henne i häkte. Kvinnan själv har hittills bestridit alla anklagelser.
Sedan dess har hon gått under jorden. Ingen – inte ens hennes advokat – kan få kontakt med henne. Samtidigt letar polisen efter den man som riktade skotten mot brottmålsadvokaten den där fredagsmorgonen.
Henrik OIsson Lilja till vänster på bilden
Bild: Olsson Lilja advokater
Detta är en synnerligen märklig historia – till och med för att ha inträffat i Sverige. En världsberömd advokat skjuts ner på öppen gata av en man som påstås vara torped åt en kvinna som vill se advokaten död. Advokaten och kvinnan har legat i tvist med varandra sen 2015. Ingen får emellertid veta vad mannen och kvinnan har tvistat om eller vilken relation de har eller har haft till varandra.
Att historien har blivit så bisarr och så gåtfull beror helt och hållet på mediernas önskan att anonymisera den kvinna som man kallar ”toppjuristen” och som påstås ligga bakom mordförsöket på Henrik Olsson Lilja.
Domen från Stockholms tingsrätt 2016
Källa: Sveriges Domstolar
Alla undrar naturligtvis vem denna kvinna är. Det som har framkommit är att hon är hög jurist och har varit domare i flera tunga svenska domstolar. Det har också framkommit att hon är dömd för våld och våldsamt motstånd mot tjänsteman sen hon slagit en kvinnlig polis i ansiktet i samband med ett gripande. Kvinnan har också varit anklagad för misshandel sen hon för några år sen bet en manlig vän till brottmålsadvokaten i armen. Allt detta finns verifierat i domar, som är offentliga handlingar. Domarna avkunnades av Stockholms tingsrätt 2016 och kan laddas ner från Domstolsverkets hemsida.
Källa: Sveriges Domstolar
Vad är då detta för en sörja? Varför berättar medierna inte vilken relation den s k toppjuristen har till kändisadvokaten Henrik Olsson Lilja? Är det för att skydda henne? Eller är det för att skydda honom? Jag tror att det handlar om det senare. Möjligen vill man skydda båda, eftersom båda är eller har varit högt uppsatta jurister i det svenska rättsväsendet.
Jag kommer nu att avslöja vem kvinnan är men jag kommer inte att tala om vad hon heter. Kvinnan har tidigare varit gift med Henrik Olsson Lilja. Paret gifte sig 2003 och har tillsammans två barn, en 17-årig dotter och en 15-årig son. Kvinnan är fortfarande skriven på samma adress som exmaken, nämligen på Norr Mälarstrand 62 i Stockholm. Hon bor dock inte där. Det gör däremot han.
Henrik Olsson Lilja vann tvisten med sin exhustru om vem som skulle få bo kvar i lägenheten på Kungsholmen.
Bild: Erik Olsson Fastighetsbyrå
Det är bland annat om kvarsittningsrätten till denna fasionabla bostadsrättslägenhet på Kungsholmen i Stockholm som en av tvisterna mellan de båda exmakarna har handlat. Denna tvist har för övrigt vunnits av Henrik Olsson Lilja.
Paret har också genomgått vårdnadstvister efter skilsmässan för några år sen.
Svea Hovrätt
Bild: wikipedia
Kvinnan är utbildad jurist. Hon är femtio år gammal och därmed ett år yngre än sin f d make, det vill säga brottmålsadvokaten. Hon har arbetat som hovrättsassessor och har suttit som adjungerad ledamot i Svea hovrätt. Hon har också varit tillförordnad domare i förvaltningsrätten. Under sina år som rådman och domare ansågs hon vara mycket skicklig och intelligent, för att inte säga briljant. Under de senaste åren har hon av hälsoskäl inte arbetat inom rättsväsendet,
2012 drabbades kvinnan av flera svåra personliga motgångar. Flera av hennes nära släktingar avled. Själv drabbades hon av en allvarlig hjärnblödning, en stroke som gav henne bestående men i form av skador på hjärnan. Dessa skador kan ha bidragit till de konflikter och handlingar som kvinnan har varit inblandad i.
Kvinnans liv och öde är en djup tragedi.
Henrik Olsson Lilja
Bild: Wikifyindia
Jag har naturligtvis ingen aning om huruvida kvinnan ligger bakom mordförsöket på Henrik Olsson Lilja. Dessa uppgifter kommer från honom själv, uppgifter som polisen ännu inte har lyckats få verifierade eftersom det fortfarande inte är någon som vet vem ”den lejde torpeden” är. Det enda man vet är att han efter mordförsöken försvann i en svart SUV.
Jag tänker därför inte ha någon uppfattning i själva skuldfrågan helt enkelt därför att jag ingenting vet. Jag tycker bara att hela den här historien är så tragisk, så sorglig och så makaber. Jag kanske gör fel som avslöjar kvinnans verkliga relation med Henrik Olsson Lilja. Å andra sidan har kvällstidningarnas skriverier om kvinnan knappast heller varit särskilt gynnsamma för henne. För varje dag som har gått har historien blivit alltmer förvirrande för läsarna.
Henrik Olsson Lilja
Bild: Fakultetskurser
Däremot kan jag förstå om brottmålsadvokaten inte har velat bli offentligt sammankopplad med sin före detta fru.
När det står klart att mannen och kvinnan har ett tioårigt äktenskap bakom sig, ett äktenskap och en skilsmässa följd av många tvister, så kan det möjligen vara lättare att förstå vad den här konstiga historien handlar om.
Självklart tar jag inte kvinnan i försvar. Det är dock viktigt att omständigheterna kring ett brott klarläggs.

Jag tar inte kvinnan i försvar. Jag försöker bara klarlägga viktiga fakta i målet för att göra historien något mera begriplig och något mindre förvirrande.