Blåbär, blåbär, blåbär – och blåklockor – och grekisk sallad

Även om jag egentligen borde skriva om Grekland blir det inte så ikväll. Visserligen demonstrerade 12 500 greker ikväll på Syntagmatorget utanför det grekiska parlamentet i protest mot det sparprogram som parlamentet ska fatta beslut om vid midnatt. Ilskna atenare kastade brandbomber och polisen fick göra allt för att det hela inte skulle urarta i rent upplopp.

Nej, idag ska det handla om betydligt mer näraliggande ting. Blåbär till exempel. Bosse och jag är så privilegierade att vi har blåbärsriset två meter utanför köksdörren. Nu är bären mogna. Jag klev idag ut i riset med mobilkameran i högsta hugg och förevigade de underbara bären.

Då upptäckte jag något annat blått. Mitt i blåbärsriset växte några höga stänglar med jättelika blåklockor.

Vilken fantastisk natur jag har privilegiet att få bo i. En meter utanför köksfönstret växer vitklövern så det knakar . Små energiska humlor surrar omkring bland blommorna och försöker suga ut all nektar som finns.

I samma veva upptäckte jag ekorren på tomten, vår egen lille terrorist. Idag var det ekorrpappan som var i farten.

Han hade satt sig och mumsat på några överblivna brödskivor som Bosse hade kastat ut.

Till slut tröttnade han på uppmärksamheten från mig och rusade upp på taket, över taknocken och hoppade ner i en hög gran bakom huset.

Bosse plockade idag årets första kantareller. De växte alldeles intill hans bil cirka tio meter från huset. Så man kan säga att vi inte har särskilt långt till maten. Kantarellerna, smörstekta i lök, fick bli Bosses middag idag…

…medan jag, inspirerad av den grekiska krisen, gjorde en läcker grekisk sallad åt mig själv.

Till efterrätt blev det läckra söta körsbär.

Man kanske kanske kan tycka att jag borde ha ätit något mera robust till middag idag med tanke på att jag i eftermiddags tränade över 3 mil på min racercykel men jag får hoppas att alla vitaminerna gjorde lika stor nytta.

Apropå blåbär och sånt kan jag avslöja att jag sen ungefär ett år tillbaka äter minst en kvarts kilo blåbär om dagen. Vi handlar dem i vår matbutik. Minst två kartonger à 125 gram sätter jag i mig varje kväll, ibland mer. Det innebär att jag får i mig massor av nyttiga antioxidanter och andra viktiga ämnen. Det påstås till exempel att man får bra mörkerseende av blåbär. Nu skulle jag i och för sig hellre vilja ha bra ljusseende men man får nöja sig med det man får. Jag hittar ju i alla lättare till toaletten på nätterna om jag skulle behöva gå dit.

Jag kan för övrigt berätta att sen jag började äta blåbär en masse så har jag tvingats skaffa nya starkare glasögon. Så påståendet att blåbär ger bättre syn, det tror jag inte särskilt mycket på. Men gott är det.