Min sjuka mage förstörde vår efterlängtade julvistelse på Häringe slott

Inför årets jul hade Bosse och jag bestämt oss för att göra något helt annat, nämligen att ta in på ett mysigt slott eller herrgård, äta läckert julbord och sova över.

Häringe slott i Haninge
Bild: Elisabet Höglund
Entrén till slottet

Redan i mitten av november bokade jag därför julbord med övernattning på mysiga och anrika Häringe slott i Haninge kommun, drygt en och en halv mils bilresa hemifrån. Slottet ligger för övrigt alldeles intill den väg mot Nynäshamn som jag brukar träna cykel på varje dag under den varmare årstiden.

Häringe slott

Jag har de senaste två veckorna haft svåra magbesvär. Det har jag ju i och för sig alltid men nu har det varit  värre än på mycket länge. Men eftersom vi redan hade bokat julfesten och betalt i förskott för kalaset så åkte vi dit, trots mina magbesvär. Detta var igår eftermiddag. Enligt planerna skulle vi övernatta på slottet, äta en härlig slottsfrukost idag, fredag, och se åka hem.

Vi checkade in på vårt rum i ett av slottets flyglar redan vid tretiden på eftermiddagen. Jag låg på sängen i flera timmar och undrade hur jag egentligen skulle klara av de här två dagarna. En sak kom vi dock fram till. Vi skulle inte övernatta trots att vi hade betalat för det. Om mina magbesvär blev värre under kvällen, så var det bättre att åka hem till Tungelsta än att ligga och lida på ett hotellrum.

Bosse åt så mycket av julbordet att han höll på att spricka.

Dock bestämde vi oss för att äta julbord. Det var gott och mysigt. Så fort jag fick i mig lite mat i magen kände jag mig genast bättre. Bosse stortrivdes. Han backade till borden med julläckerheter tre gånger men blev till slut så fruktansvärt mätt att han inte ens orkade dricka en kopp kaffe efter maten, än mindre att smaka av slottets berömda kak- och godisdesserter.

Julgranen på Häringe slott

Tro det eller ej men ju mera illamående och trött Bosse blev, desto piggare blev jag. Efter julbordet drack jag både kaffe och åt flera kakbakelser.

En trött och alltför mätt Bosse bakom julgranen på Häringe slott. Men visst var han snygg i sin fina kostym?

Och nu lite julgodis för ögonen:

Vid halv tiotiden igår kväll checkade vi som vi bestämt ut från slottet, satte oss i bilen och åkte hem till vårt lilla hus som under vår korta bortavaro ännu inte hade hunnit bli utkylt.

Lilla Sigrid var överlycklig när vi kom hem. Hon hade förmodligen ställt in sig på flera dagar i ensamhet.

God Jul!