Nedräkningen mot den fruktade israeliska markinvasionen i Gaza har börjat. ”Hamas ska förgöras”, säger Israel. Men går det verkligen att döda en hydra som har många vänner både i Iran och Libanon?

Ingenting har varit sig likt i mitt liv under den senaste månaden, det vill säga sen jag den 8 september snubblade omkull på vardagsrumsgolvet, slog mig hårt och bröt vänster höftled bara några minuter innan jag skulle åka ut och träna 40 km på min racercykel. Man kan tala om ett ödets ironi.
I ilfart kördes jag med ambulans till Södersjukhuset i Stockholm
Bild: Samverkan 112
Det brev ingen träning. Istället blev det ambulans med blåljus och sirener till Södersjukhuset, röntgen, inläggning och ett dygn senare operation. Istället för att få njuta av en underbar cykeltur fick jag istället en ny höftled och tolv dagars vistelse på sjukhus.
Mitt liv slogs återigen i spillror. I vintras fick jag veta att jag led av diabetes. Men diabetes går ju att behandla med läkemedel. Men för den som krossar höftleden eller bryter ett ben räcker de inte att ta några Alvedon och sen resa sig upp och gå igen. Istället har man en lång, mödosam och smärtsam väg framför sig, inte att gå utan att halta fram på kryckor. Under denna långa tid sätts livet på sparlåga. Hur mycket man än tränar sin nya höftled så tar läkningen alltid en viss tid. Några quick fix finns inte.
Oxycodone, morfinprepartet som läkarna frikostigt skriver ut till nyopererade patienter
Bild: Elisabet Höglund
En biverkning, om jag får kalla den så, är all den smärtlindrande men så farliga medicin man tvingas äta  (Oxycontine, OxyNorm, Oxycodone mm) är alla mediciner som innehåller morfinliknande substanser och som på några veckor kan skapa ett beroende som är plågsamt att ta sig ur. Jag kan inte för mitt liv förstå varför läkarna så frikostigt skriver ut den här sortens narkotikaklassade och starkt beroendeframkallande läkemedel utan att tänka på hur dessa på sikt på ett förödande sätt drabbar patienten.
Depression efter smärtlindring
Bild: Elisabet Höglund
Så blev det för mig också. Jag har inte bara kämpat med träning, gymnastik och dagliga utomhuspromenader med hjälp av kryckor. Jag har också kämpat för att bli fri från de beroendeframkallande morfinderivatens abstinenssymptom. Jag tror att jag snart har denna kamp bakom mig nu men den fysiska kampen mot min kraftigt försvagade kropp har jag fortfarande kvar.
Ångest
Bild: Elisabet Höglund
Allt detta har gjort att jag inte har haft någon psykisk energi kvar att skriva om allt som har funnits att skriva om just under de här veckorna, det vill säga om massmördandet bland de kriminella gängen i Sverige, om kriget i Ukraina men framförallt om det nu över en vecka gamla kriget mellan Israel och Hamas. Dag efter dag har jag lidits av skrivkramp. Jag har inte ens velat ta i datorn eftersom jag har vetat att jag inte kunnat leva upp till alla de krav just denna min Mac alltid har ställt på mig.
Gaza under beskjutning av israelerna
Bild: Imago-images.com/köpt bild
Men visst har jag försökt. Jag har samlat på mig så mycket material som möjligt om de masslakter på människor som sen en vecka tillbaka pågår i Israel och Gaza. Jag har läst alla artiklar jag har kommit över. Jag har lyssnat på radio och tittat på TV-nyheter för att följa med i händelseutvecklingen. Jag har gått igenom hundratals bilder – och köpt nästan hälften av dem för att illustrera min blogg – bilder som på ett så fasansfullt sätt har visat terrorns vidriga ansikte.
Jag har gråtit över bilderna på palestinska barn som dödats av bomberna
Bild: Imago-images.com/köpt bild
Jag har gråtit över bilder på små palestinska barn som har dödats av israeliska bombningar mot Gaza, barn som har legat insvepta i vita blodiga lakan, det ena barnet bredvid det andra med föräldrar och mor- och farföräldrar sittande gråtande runt de oändliga raderna av vita människopaket.
Jag har gråtit över förödelsen i Gaza
Bild: Imago-images.com/köpt bild
Jag har gråtit över raserade hus och byggnader, sönderbombade sjukhus,  bilkyrkogårdar så långt ögat har nått, eldkaskader från de dödande bomberna, de enorma olycksbådande svarta rökmolnen.
En hel palestinsk familj utplånad av israeliska bomber.. Här ses deras kroppar utanför en moské i Gaza.
Bild: Imago-images.com/köpt bild
Jag har sett alldeles för många lemlästade och döda människor och blodspår som har vittnat om Hamas´ blodiga avrättningar av oskyldiga israeler. Allt detta har jag gråtit över och all denna sorg har förlamat mina möjligheter att uttrycka mig i skrift.
Palestinska barn flyr till skolorna i Gaza för att undkomma bomberna
Bild: Imago-images.com/köpt bild
Dödade soldater ur Hamas-milisen.  Man ska inte visa bilder på döda människor men i det här fallet känner jag att det är befogat. 
Bild: Imago-images.com/köpt bild
Men några av de allra hemskaste bilder har jag sett återfinns i en kort video som har legat ute på SVT Play sen förra lördagen. Filmen togs förra lördagen eller söndagen av en hjälporganisation strax efter det att Hamas under sin första och framgångsrika krigsdag hade attackerat flera kibbutzer i södra Israel, gått in i husen och hänsynslöst slaktat oskyldiga människor. I videon ser man nästan inga döda kroppar men man ser det här. Blodet. De färska blodspåren vittnar om en massaker så outhärdlig och så brutal att bilderna är svåra att titta på.
Blodbad på en israelisk kibbutz i södra Israel förra lördagen.
Bild: SVT play
Ni tror kanske att det breda röda på golvet in i det här huset är en röd matta. Det är det inte. Det är blod, blod från avrättade oskyldiga israeliska kibbutzarbetare. Ni ser mänger av blod – som på ett slakthus. Jag hoppas att SVT ursäktar att jag publicerar de här bilderna på min blogg, bilder som bättre än något annat visar upp terrorn, den omänskliga grymheten, hatet, likgiltigheten för människoliv, slaktbeteendet, behovet av att döda, döda, döda – i det här fallet från den vidriga Hamas-milisens sida.
Blodbad i en kibbutz. Verk av Hamas.
Bild: SVT Play
 Jag ställer mig frågan: Finns det ingen godhet kvar i världen? Varför dessa masslakter på oskyldiga? Varför dessa ständiga mord i Sverige bland de kriminella nätverken? Under de senaste dagarna har det varit två mord per dygn i stockholmsområdet. Morden har inte begåtts av kriminella mot andra kriminella. Det har handlat om regelrätta vendettor där unga män från ett kriminellt gäng nattetid trängt sig in i villor där avlägsna släktingar till deras kriminella rivaler har bott.
En vanlig TV-bild i Sverige
Bild: X (tidigare twitter)
Där har de avrättat män och kvinnor medan små barn har tvingats titta på. Jag fritar ingen från ansvar men flera av de avrättade har inte varit skyldiga i juridisk mening. De har bara råkat vara avlägsna släktingar till medlemmar i något av gängen. Jag säger det igen: Detta kallas vendettor och vendettor är ett medeltida, simpelt och primitivt sätt att upphöja sin egen status och sin självrättfärdighet, att tvinga oskyldiga att ta ansvar för sina fäders missgärningar och för att upprätthålla en jurisdiktion enbart byggd på det egna godtycket och på kravet att säkra  hedern hos den som råkar ha ett automatvapen i handen och därmed makten över andra.
Automatvapen
Bild: Facebook
Blåljus
Bild: Facebook
Fy fan, säger jag. Situationen i Sverige är helt utom kontroll – vad regeringen än försöker göra för att dämpa blodflödet. Det finns likheter med masslakterna i Sverige och det som just nu händer i Israel och Gaza. De mordlystna gängkriminella i Sverige är inte ett dugg bättre än Hamas lika blodtörstiga milis.
Israeliska bomber har varje dag regnat över Gaza
Bild: Imago-images.com/köpt bild
Nu är det sen söndagkväll den 15 oktober. Kriget mellan Israel och Hamas har pågått i över en vecka. Hela världen väntar nu på den markinvasion som Israel utlovade redan till igår men som redan har skjutits upp flera gånger. Den israeliska armén IDF skyller på dåligt väder – eller också är det bara ett sätt att hålla Hamas på halster, att få deras förhärdade sinnen att vittra sönder av skräcken inför de väntade attackerna.
Palestinier i Gaza
Bild: Imago-images.com/köpt bild
Kanske vill Israel också vänta så att så många palestinier som möjligt hinner ta sig ner till södra Gaza innan anfallet kommer. Det har talats om att markinvasionen kan inledas om några timmar – eller i morgon – eller i övermorgon. När den än inleds så kommer den ändå som en överraskning. Nedräkningen har börjat.
Enligt uppgifter ikväll har över 2 300 palestinier dödats av israeliska bomber sen kriget började. 10 000 palestinier är sårade. Över 1 500 israeler har dödats av attackerna från Hamas. Blodet har flutit varje dag och det fortsätter att flyta – trots att ”det stora slaget” ännu inte har börjat, den fruktade israeliska markinvasionen.
Israel har fortsatt att bomba och döda palestinier i Gaza under hela veckan.
Bild: Imago-images.com/köpt bild
Israel har fortsatt att bomba Gaza oavbrutet trots att Israel sen något dygn tillbaka uppmanar palestinierna att evakuera till södra Gaza för att undgå bomberna mot norra Gaza och Gaza city. Hundratusentals palestinier har hörsammat uppmaningen. Samtidigt försöker Hamas hindra dem från att lämna sina hem – eller de söndertrasade rester som en gång var deras hem.
Söndertrasade bostadshus och allmänna byggnader i Gaza
Bild: Imago-images.com/köpt bild
Igår mötte Israels premiärminister Benjamin Netanyahu några av de israeliska soldater som ingår i de trupper på mellan 100 000 och 300 000 soldater som har kallats in i kriget. Är ni redo? frågade Netanyahu.
Premiärminister Netanyahu mötte på lördagen israeliska soldater och befäl, alla redo att tränga in i Gaza
Bild: X
Jag tror att svaret med ”Ja”. Samtidigt undrar jag vad dessa soldater innerst inne känner inför den största truppsammandragning som Israel har gjort under hela landets existens. De vet att många av dem kommer att dö. Samtidigt är hatet mot Hamas så stort att det fungerar som en oavbruten adrenlininjektion.
Från militärt israeliskt håll säger man ikväll (söndag) att marktrupperna är helt stridsberedda. Man väntar bara
på ”grönt ljus” från högre ort, alltså från regeringen. Målet är att utplåna Hamas, att döda så många Hamasanhängare som möjligt, att ta ifrån dem deras vapen och raketer, att göra dem impotenta att fortsätta att styra Gaza. Det är inte civilbefolkningen i Gaza man vill förgöra, det är Hamas, säger en israelisk militärbefälhavare.
Går det verkligen att förgöra en hydra, undrar jag.
Det är lätt att säga. Hamas är en hydra med långa armar och många vänner utanför Gaza. Kan man verkligen döda en hydra?
Fortsättning följer.