Sexskvallret och otrohetsaffärerna inom polisen och försvarsmakten skymmer Sveriges verkliga problem och utmaningar: De ökande dödsskjutningarna, gängkriminaliteten och det viktiga arbetet med att omstrukturera det svenska försvaret.

Vem f-n är Linda Staaf? Vem f-n är Mats Löfving? Och vem f-n är Micael Bydén?

Jo, det är tre av Sveriges mäktigaste myndighetspersoner. Idag är de också huvudpersoner i en pinsam och närmast skandalös skvallelhärva med otrohet, svartsjuka och skilsmässa som pikanta ingredienser. En historia som nu har fått förtroendet att svikta både för den högsta polisledningen och försvarsmaktens högsta ledning.

Micael Bydén är nämligen Överbefälhavare i Sverige och chef för det svenska försvaret.

ÖB Micael Bydén
Bild: Försvarsmakten

Mats Löfving är (eller var) biträdande rikspolischef och högste chef för polisen i Region Stockholm.

Mats Löfving
Bild: twitter.com

Linda Staaf är underrättelsechef på NOA, d v s polisens Nationella Operativa Avdelning.

Linda Staaf
Bild: Drugnews

Alla tre sitter på positioner där de kan utgöra säkerhetsrisker genom att utsättas för utpressning och annat.

Denna polis- och försvarsskandal har de senaste veckorna dominerat den svenska mediebevakningen – detta i ett läge där polisens och försvarsmaktens alla krafter istället borde sättas in för att bekämpa kriminaliteten och de dramatiskt ökande gängskjutningarna. Samtidigt borde försvarsmaktens högsta ledning lägga ner all sin kraft på att leda in Sverige i Nato och bygga ut och omstrukturera det svenska försvaret. Det pågår som ett blodigt krig bara 50 mil från den svenska gränsen, ett krig mellan Ryssland och Ukraina som i grunden har förändrat det säkerhetspolitiska läget, inte minst för de nordiska länderna.

Linda Staaf och Mats Löfving
Bild: Swedish Top Media RSS

Det var den 5 december som tidningen Expressen avslöjade att Mats Löfving i december 2021 hade polisanmälts för grov fridskränkning, olaga förföljelse oh ofredande. Händelserna ska ha utspelat sig mellan januari 2015 och november 2021. Och den person som var målsägande i den här skandalen var alltså ingen mindre än underrättelsechefen vid NOA, Linda Staaf. Under någon period mellan de här åren hade Linda Staaf och Mats Löfving en relation, som senare tog slut.

Grafik: Elisabet Höglund

I den polisanmälan som polisens säkerhetschef Ari Stenman lämnade till polisens särskilda utredningar har Staaf detaljerat berättat hur Löfving ville visa att han hade kontroll över henne genom att vid flera tillfällen överraskande dyka upp på platser som hon hade besökt, t ex badhus, bagerier och motionsspår. Ari Stenmans polisanmälan i fjol gällde grov fridskränkning, olaga förföljelse och ofredande. Expressen avslöjade också häromdagen att chefen för polisens särskilda utredningar Ebba Sverne Arvill redan den 13 december 2020 hade lämnat in en polisanmälan om misshandel. Den utpekade personen var Mats Löfving och brottsoffret var – Linda Staaf.

Men de här polisanmälningarna ledde aldrig till någon förundersökning eftersom åklagaren valde att lägga ner ärendena.

Linda Staaf
Bild: Swedish Top Media RSS

Linda Staaf tillsattes 2015 som underrättelsechef vid NOA trots att hon saknade både erfarenhet och utbildning för tjänsten samt att hon enligt uppgift inte klarade urvalskriterierna. Dessutom saknade hon erfarenhet av underrättelsearbete. Chef för NOA var då Mats Löfving, som gav henne både polisbefogenheter och tjänstevapen trots att hon inte var utbildad polis. Själv har Linda Staaf betecknat sin relation med Mats Löfving som ”ytlig”. Enligt andra källor ska de två dock ha haft ett förhållande under en längre tid.

Linda Staaf
Bild: mynewsdesk

Om åklagaren inte var intresserad av att utreda vad som hade förekommit privat mellan Mats Löfving och Linda Staaf så meddelade åklagarmyndigheten i måndags att man skulle inleda en förundersökning om grovt tjänstefel rörande det sätt på vilket Linda Staaf fick sitt jobb som underrättelsechef på Noa 2015. Kanske är detta betydligt intressantare att utreda än Staafs och Löfvings kärleksrelation och det som utspelade sig mellan dem sen förhållandet hade brutits.

Mats Löfving
Bild: twitter.com

Sen några dagar tillbaka är Mats Löfving skild från sin tjänst som regionpolischef i Stockholm medan polisutredningen pågår. Linda Staaf meddelade i september att hon skulle sluta på NOA och i januari 2023 tillträda en tjänst på justitiedepartementets polisenhet. Igår eftermiddag meddelade polisen att det (av lättförklarliga skäl) inte blir någon förflyttning av Linda Staaf till regeringskansliet. Hon kommer istället att stanna kvar på NOA.

Detta var  i n t e  hennes eget beslut. Men att i det här läget och efter alla uppseendeväckande avslöjanden kring Staafs privatliv och intima relationer så är nog justitieminister Gunnar Strömmer glad över att slippa se Linda Staaf vandra omkring i justitiedepartementets korridorer.

Gunnar Strömmer
(M) justitieminister
Bild: Ninni Andersson/regeringskansliet

Men Linda Staafs romantiska utsvävningar har inte begränsats till regionpolischef, tidigare NOA-chefen, Mats Löfving. I höstas meddelade ÖB Micael Bydén att han skulle skilja sig från sin hustru. Några dagar senare avslöjade Linda Staaf själv att hon hade ett förhållande med ÖB. Detta förhållande var alltså orsaken till ÖB:s skilsmässa.

Grafik: Elisabet Höglund

”Jag kan bekräfta att vi är ett par men sen har jag inte så mycket mer att säga om den saken”, meddelade Staaf i november. Detta väckte stor uppmärksamhet redan då – men hennes och ÖB:s kärleksrelation hamnade i en helt ny dager när hennes tidigare relation med Mats Löfving avslöjades av Expressen.

Man bara häpnar.

Leif GW Persson
Bild: facebook.com

Idag säger polisprofessorn Leif GW Persson att han inte tror att varken ÖB, Mats Löfving eller Linda Staaf kommer att få sitta kvar på sina jobb. Om det blir så, återstår förstås att se. Ibland är förståelsen stor – i synnerhet när det gäller kärlek. Klart står dock att förtroendet för delar av den högsta polisledningen i Sverige är allvarligt skadat – liksom till försvarets högsta ledning, Detta sen ÖB själv medverkat till att bli föremål för skvaller och även visat prov på dåligt omdöme genom att medverka till att hans privata kärleksäventyr förvandlats till förstasidesstoff.

Sverige behöver inte den här sortens skandaler. Tvärtom. Allt som har hänt runt Mats Löfving och Linda Staaf skymmer det som är viktigast av allt, nämligen polisens kamp mot den gängrelaterade brottsligheten. Häromdagen kom uppgifter som visade att antalet dödsskjutningar i Sverige var sex gånger fler fram till den 7 december i år än antalet dödsskjutningar i Norge, Danmark och Finland tillsammans.

Fram till den 7 december utfördes 60 dödsskjutningar i Sverige, det högsta antalet någonsin. I Norge och Danmark var antalet under samma tid 4, medan det hittils i år har förekommit 2 dödsskjutningar i Finland. Detta säger dock inte allt om hur det dödliga våldet i stort ser ut varken i Sverige eller i våra grannländer eftersom undersökningen bara gäller det gängrelaterade våldet.
Men det ökande antalet gängskjutningar i Sverige har starkt oroat våra grannländer. Det talas till och med om ”det svenska tillståndet”, Sverige ses som ett skräckexempel med sina kriminella gäng, skjutningar och parallella samhällsstrukturer.
Det är en skrämmande ökning av det dödliga gängvåldet i Sverige.

Det är detta samhällsdebatten i Sverige ska handla om. Det är detta som den svenska polisen ska arbeta med och detta få inte skymmas av otrohetsaffärer och kärleksskvaller kring den högsta polis- och försvarsledningen.

”Det återstår att se om de tre huvudfiguranterna kommer att få behålla sina jobb i denna uppseendeväckande härva.”