Sveriges bästa deckarförfattare heter Lena Matthijs – läs hennes böcker!

Idag:

Elisabets boktips

—————————————————-

Jag vill använda min blogg till många saker, inte bara till att redovisa den senaste månadens mord och mordförsök, inte heller till att bara berätta om personliga saker ur mitt liv, inte heller till att bara skriva om utrikespolitik och inrikespolitik etc.

Jag vill också använda min blogg till att skriva om kultur, litteratur och böcker. Jag har gjort några trevande försök tidigare, men från och med nu ska det bli mera systematiskt. Med jämna mellanrum kommer jag på min blogg att lämna boktips under rubriken ”Elisabets boktips”. Eftersom jag ständigt läser böcker, gärna deckare och kriminalromaner, men självklart också annan litteratur, vill jag använda denna erfarenhet för att ge mina läsa goda tips om goda läsupplevelser. Och jag börjar idag.

Jag ska börja med att säga att min favoritförfattare idag heter Lena Matthijs. Hennes genre är kriminalromaner och polisromaner. Det speciella med Lena Matthijs är inte att hon är deckarförfattare, inte heller att hon har ett fantastiskt bra språk, inte heller att hon skriver med en sällsynt medkänsla för de brottslingar hon sätter fast på samhället bottenskikt, inte heller för att hon visar polisarbetet som det verkligen ser ut. Allt detta gör hon.

Lena Matthijs
hög polischef i Borås
Foto: Polisen

Vad som skiljer henne från andra deckarförfattare är att hon själv är polis, och därtill en mycket högt uppsatt sådan. Hon är polisöverintendent hos polisen i Västra Götaland, numera med placering som polismästare i Borås och bosatt i sin gamla hemstad Ulricehamn.

Jag har hittills läst tre av Lena Matthijs fyra utkomna böcker. Dessa är ”En bror för en syster”, ”Lejonet från Zagros” och ”Killing your darlings”. Den fjärde boken ”Under fjärilens vingar” har jag ännu inte läst. Den är tillfälligt slut men jag väntar på att kunna köpa den så fort som möjligt.

Lena Matthijs´ polisromaner handlar om vitt skilda polisiära ämnen.  ”Lejonet från Zagros”, som delvis är byggd på en verklig händelse, handlar om en fruktansvärd katastrof som drabbar en flyktingfamilj, där kvinnan (mamman) för att överleva överger sina man och sina barn. Den är oerhört dramatisk – och traumatisk.

”Killing your darlings” är ett kriminellt familjedrama och ”En bror för en syster” en mycket trovärdig skildring av gängkriminaliteten i Borås´ undre värld, där även polismän går fruktansvärda öden till mötes.

Vad som skiljer Lena Matthijs från andra deckarförfattare är att hon vet hur ett brottsligt drama går till, hur polisen arbetar och hur den juridiska gången ser ut. Jag läser mycket deckare och jag vet att de flesta deckarförfattare egentligen inte har en aning om hur verkligt polisarbete går till. De lär sig genom att läsa andra deckarförfattares böcker och sprider sedan vidare en okunnig bild av Sveriges i särklass mest skildrade – och mest kritiserade – yrkeskår.

Lena Matthijs

Lena Matthijs har därmed som skapare av polisromaner en enligt min mening skyhögt högre trovärdighet än någon annan deckarförfattare. I en recension i Borås Tidning skrev recensenten om Lena Matthijs bok ”En bror för en syster” att ”tankarna ibland går till Leif GW Persson”. Det var som jag ser det ett mycket dåligt betyg åt Lena Matthijs. Jag älskar GW och slukar alla hans böcker men Lena Matthijs står skyhögt över honom – inte minst därför att hon inte trivialiserar polisutredningar och inte förlöjligar poliser utan därför att hon tar allt på allvar, både polisarbetet, brottshistorien och de kriminella själva.

Har ni inte läst Lena Matthijs böcker, så gör det. Ni kommer inte att bli besvikna.

OBS: Denna blogg är inte skriven för att göra betald reklam för Lena Matthijs. Den är bara skriven ur djupet av mitt hjärta- och alldeles gratis.