Jag är glad att jag gick ur Svenska kyrkan redan 1978

 

 

Det är i alla fall inte mina pengar som ett 80-tal kyrkliga församlingar runtom i Sverige har använt till sina nöjes- och fylleresor till spektakulära resmål i och utanför Europa. Det är Ekoredaktionens skicklige grävande reporter Bo-Göran Bodin som har kartlagt församlingsresorna tillbaka till 2010 och det är inte små belopp det handlar om. Grattis Ekot till ett fantastiskt scoop!

83976928b4811df1a0a102a7bb68551f

 

Bland de mest nöjeslystna, reslystna och slösaktiga församlingarna finns Botkyrka söder om Stockholm. Här har de församlingsansvariga åkt på lyxresor för sammanlagt 2 800 581 kronor. Sollentuna församling norr om Stockholm har rest och festat för 1 277 800 kronor och Huddinge pastorat söder om Stockholm har rest för 1 048 000 kronor sen 2010. Bara för att ta några exempel.

 

Svenska kyrkans flagga
Svenska kyrkans flagga

 

Avslöjandena är häpnadsväckande – för att inte tala om motiveringarna till resorna. En fotbollsresa till England motiverades t ex med att man ville studera likheterna mellan fotboll och gudstjänst!!! Är det för att bollen är rund eller …?

 

knista-assembly-992676_1920

 

När 13 politiker och kyrkohedern i Timrå församling skulle motivera varför dessa åkte till Berlin var det ”för att komma bort och kunna prata ostört”! Såvitt jag vet är ljudnivåerna i just Berlin ganska höga medan det sannolikt är betydligt tystare och lugnare i Timrå. De skulle t ex kunna hålla sina möten i någon av församlingarnas kyrkor för där är det ju nästan alltid folktomt! Där kan de definitivt sitta och prata ostört.

 

asa-884008_1920

 

Ett motiv som ofta anförs till resorna är att församlingsledningarna ska skriva s k församlingsinstruktioner. Varför dessa måste skrivas på Malta, i Istanbul eller i Dubrovnik och inte på någon enklare kursgård i Sverige har jag svårt att förstå.

 

wedding-352947_1920

 

Det är de drygt 6 miljoner medlemmarna i Svenska kyrkan som genom sin kyrkoskatt fått betala för församlingarnas lyxresor till populära turistmål runt Medelhavet. Själv lämnade jag Svenska kyrkan redan 1978 som ett resultat av mitt missnöje med hur en del djupt konservativa präster hanterade kvinnoprästfrågan. Kyrkoskatten är förvisso inte den mest betungande skatten men det är ändå en viktig princip att inte vara med i Svenska kyrkan om man inte litar på dess företrädare.

Och efter Ekots avslöjande är jag hjärtinnerligt glad över att i alla fall inte jag har behövt betala för de kristna församlingarnas lyx- och nöjesresor.

 

church-917183_1920

 

En fråga man måste ställa sig är: Vad säger Gud? Han kan väl inte gilla att församlingarnas äldste och yngste använder fattiga kyrkomedlemmars skattepengar till lyxresor? I Matteus 5:5 står det att Jesus har sagt: ”Saliga äro de saktmodiga, ty de skolen besitta jorden”. Med ”saktmodig” menas ”tålmodig”, ”tålig” etc. Det får man verkligen vara om man ska stå ut med sådana här ledningar i de kyrkliga församlingarna i Sverige.

Men det finns också en annan salisprisning i Matteus 5:6, nämligen ”Saliga äro de enfaldiga, ty de skolen besitta jorden”. Ja, där har vi det. Det är precis vad det handlar om här, enfaldiga, korkade, giriga, nöjeslystna och oempatiska ledningar för Svenska kyrkans församlingar. Det är dessa som skola besitta jorden. Det är trist att behöva konstatera detta.

 

church-choir-408412_1280

 

Jag frågade förut vad Gud tyckte om de här resorna. Han kanske var med och då vill man ju inte gärna ge några kommentarer i efterhand.

Fotnot: De kyrkor som visas på bilderna har inget med textens innehåll att göra. Gratisbilder: Pixabay