Recept till härlig vintermat: Elisabets värmande fläskgryta med sherry, ananas och nötter. En riktig helgfest!

Att laga god och nyttig mat är en av mina älsklingssysselsättningar – även om jag aldrig har pratat särskilt mycket om denna trevliga hobby. Att laga mat är en form av konstnärligt skapande, inte bara för att få fram den bästa smaken utan också för att maten ska bli så färgstark och vacker som möjligt.

Varm, mustig och färgstark fläskfilégryta
Bild: Elisabet Höglund

För ju starkare och friskare färger som i ingredienserna har, desto nyttigare är maten. Men det är inte köttet eller potatisen som sätter färgen. Det är de vitaminrika grönsakerna i starka färger, t ex röda, orange, gröna och gula, som står för färgsättningen. Det handlar om tomater, paprika i olika färger, ärtskidor, morötter, röda äpplen och frukt av annat slag och så förstås nötter. Vitlök är en självklarhet.

Grytan på spisen
Bild: Elisabet Höglund

Vintergrytor är min specialitet. Dessa kan man givetvis även laga på sommaren, när tillgången till färgstarka frukter och grönsaker är ännu större. Grunden i grytan är förstås ett bra kött, antingen oxkött eller ännu hellre fräskfilé. Kyckling går också bra. Oxköttet köper man i form av grytbitar, högrev eller rostbiff.

Jag utgår oftast från ett grundrecept med kött och grönsaker och smaksättare som soya eller kalvfond samt rödvin eller sherry om det handlar om ljust kött. Sen börjar improvisationen. Jag älskar syrliga och lite söta vintergrytor. Då är konserverade ananasbitar i sin egen sås förstklassigt att slå i grytan liksom mango chutney om man vill ha grytan lite sötare. Sen blir sherryn höjdpunkten om man vill åstadkomma en syrlig maträtt.

Bild: Elisabet Höglund

I nästan all mat jag lagar har jag nötter, antingen jordnötter eller cashewnötter. Nötter är utmärkt i mat eftersom de både ger smak och tänderna tuggmotstånd.

Den vintergryta jag nu ska presentera receptet på har jag döpt till ”Elisabets fläskgryta med sherry, ananas och nötter”. Jag har hittat på den själv. Dessutom improviserar jag varje gång jag lagar en gryta. Jag varierar ingredienserna, byter ut några och lägger till några andra för att testa nya smaker.

Grytan på tallriken
Bild: Elisabet Höglund

Därför ger jag mina läsare ett gott råd: Ni behöver inte följa receptet till punkt och pricka. Släng ner i grytan vad ni känner för och kolla sen hur det smakar. Smakar det inte bra, ja då låter ni bli just de ingredienserna nästa gång.

Ingredienser till min fläskfilégryta:

1 fläskfilé

1 gul lök eller purjolök

6-7 vitlöksklyftor

1 grön paprika

1 gul paprika

15 körsbärstomater

4 morötter (små)

1/2 påse ärtskidor

1 rött äpple

1 burk konserverade ananasskivor (ej krossade)

2 msk mango chutney

2 msk tomatpuré

2 msk kinesisk soya

1 msk kalvfond (ej nödvändigt)

1/2 flaska sherry, halvtorr eller söt

2 köttbuljongtärningar

2 dl vatten

1 näve jordnötter och/eller cashewnötter

1 burk creme fraiche

Salt och peppar

Ett glas rött vin till grytan gör susen
Bild: Elisabet Höglund

Gör så här:

Börja med att skära bort fett och senor från fläskfilén. Skär filén i 1 cm tjocka skivor.

Stek fläskfiléskivorna i smör i en stekpanna tills de känns någorlunda genomstekta

Smula i 2 buljongtärningar och slå på 2 dl vatten. Låt köttet börja koka på hög värme.

Skala och skär lökarna i lagom stora bitar.

Skala vitlökarna

Rensa ut paprikorna och skär dem i ca 1.5 cm stora skivor.

Dela tomaterna på mitten.

Snoppa ärtskidorna och skär dem i 1 cm stora bitar

Skala morötterna och skär dem i 2 cm långa stavar. Klyv stavarna flera gånger så att de inte

blir för tjocka.

Hacka vitlöken fint

Skala och kärna ur äpplet. Skär äpplet i lagom stora skivor

Lägg alla grönsakerna, äppleskivorna och vitlöken i grytan tillsammans med köttet.

Dela ananasringarna i små bitar och slå ananasen och spadet i grytan

Smaksätt med 2 matskedar mango chutney

Slå över nötterna

Slå på 3-4 deciliter sherry

Slå i tomatpurén, soyan och ev. kalvfonden

Smaka av med salt och peppar

Låt grytan koka i cirka 50 minuter tills köttet känns mört och grönsakerna någorlunda mjuka. Grönsakerna ska helst vara lite krispiga, så koka inte sönder dem

Bild: Elisabet Höglund

Servera grytan med ugnsrostad klyftpotatis eller kokt ris

När grytan har hamnat på tallrikarna är det gott att toppa anrättningen med 1 msk creme

fraiche.

Tillagningstid: ca 1.5 timme

Smaklig måltid!     

PS: Min man Bosse säger att Elisabets restaurang är världens bästa!

En varm gryta är den bästa mat man kan äta när det ser ut så här på utsidan av fönstret:

Bild: Elisabet Höglund