Nej, svenska folket hörsammade inte Stefan Löfvens vädjan. Trängseln på Black Friday måste ha varit en mardröm för Löfven att titta på, i alla fall i Stockholm.

 

När statsminister Stefan Löfven i torsdags i samband med en presskonferens bönföll på sina bara knän att folk skulle stanna hemma på Black Friday och inte gå ut och trängas i köpcentra och butiker. Det är ju just den sortens trängsel som är ett eldorado för coronaviruset SARS covid-2. Viruset älskar stora folksamlingar där det kan flyga som en fjäril från den ena mänskliga munnen och näsan till den andra utan att vi märker något.

Statsminister Stefan Löfven talar till svenska folket
Foto: Ebba Grape

”Det får inte förkomma trängsel i köpcentrum eller affärer”, sa Löfven i hopp om att någon skulle bry sig.

Jag kände all sympati för Löfvens lite patetiska vädjan men insåg direkt att han inte skulle få särskilt mycket gehör från svenska folket. Det fick han inte heller. I varje fall inte i våra två största städer Stockholm och Göteborg.

En patrullerande kvinnlig polis, Annika Lindahl, tog påpassligt nog en bild på Drottninggatan i fredags eftermiddag mitt under värsta Black Friday-rusningen. Det vimlade av folk på Stockholms största shoppingstråk. Inte en kotte höll avstånd. Inte ett munskydd så långt ögat nådde. Annika Lindah lade ut bilden på Norrmalmspolisens Instagramsida:

Trängsel på Drottninggatan på Black Friday
Bild: Norrmalmspolisens Instagramkonto/foto: Annika Lindahl

”Jag blev helt chockad. Jag trodde inte att det var möjligt att folk ville trängas på det här viset under pandemin,” säger  Annika Lindahl till Svenska Dagbladet.

Annika Lindahl ”trodde inte sina ögon” när hon fotpatrullerade på Drottninggatan i centrala Stockholm under Black Friday. Där myllrade det av människor – tros de hårda restriktionerna.

Och t f smittskyddsläkaren i Region Stockholm Maria Rotzén Östlund var snabb att reagera på polisens bild av trängseln.

Maria Rotzén Östlund
Bild: twitter/@resgionstockholm

”Det här är obegripligt”, utbröt hon. ”Mina kollegor och jag har gång på gång varnat för den här sortens trängsel och så blir det så här i alla fall.”

”Jag vet inte längre vilka ord jag ska använda”, förklarade hon för SvD. ”Alla vet vad man behöver göra för att undvika smitta. Det kan inte finnas någon som inte har uppfattat att det handlar om att undvika trängsel. Det här är inte acceptabelt.”

Trängsel i gallerian Östra Nordstan i Göteborg. (OBS: Bilden är tagen vid ett tidigare tillfälle)
Bild: rilpedia.org

Men det var inte bara i Stockholms centrum som trängseln var stor i fredags. Även gallerian Femman i Östra Nordstan i Göteborg var fylld till bredden av shoppande göteborgare. Enligt Ulrika Carlsson som är vd för köpcentrat var det under Black Friday betydligt fler människor i Nordstan än det har varit vid liknande tillfällen under hösten. Detta trots att smittspridningen galopperar.

Jag har ännu inte sett någon kommentar från statsminister Stefan Löfven men jag tror att han mår ganska dåligt idag. Dessutom blir han nu starkt påmind om att trängseln inte är över bara därför att Black Friday ligger bakom oss. Den ”riktiga” julhandeln har ju knappast  börjat.

Nu finns det egentligen bara ett råd kvar som han kan ge svenska folket för att förhindra att tusentals människor smittar ner varandra: Använd munskydd!

Bild: Elisabet Höglund

 

.